Ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης περιγράφει πώς περνά τις μέρες της καραντίνας

Σχολεία κλειστά από 10 Μαρτίου. Καταστήματα εστίασης κλειστά από 14 Μαρτίου. Εμπορικά καταστήματα κλειστά από 18 Μαρτίου. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 23 Μαρτίου. Η χώρα σε καραντίνα λόγω του φονικού κορονοϊού και συνεχίζουμε για το καλό όλων μας να “Μένουμε σπίτι” βρίσκοντας ο καθένας διαφορετικές διεξόδους και ασχολίες.

Κι επειδή τα μέτρα απαγόρευσης δεν κάνουν εξαιρέσεις, το zarpanews.gr απευθύνθηκε σε γνωστούς Χανιώτες και τους ζήτησε να περιγράψουν πώς περνούν την μέρα τους, ποια είναι τα συναισθήματα και οι ανησυχίες τους.
Σήμερα απαντά ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Πώς βιώνεις αυτό τον αναγκαστικό εγκλεισμό;  Ως μία προφανώς ιδιαίτερη κατάσταση, την οποία δεν θα μπορούσαμε να την φανταστούμε καν λίγους μήνες πριν. Αιφνιδιασμός, περίσκεψη, ανησυχία, συμμόρφωση, δημιουργικότητα και προβληματισμός για την επόμενη μέρα.

Πόσες μέρες είσαι στο σπίτι; Ουσιαστικά, από την αρχή της επιβολής των περιοριστικών μέτρων.

Πόσο συχνά και για ποιο λόγο κυρίως βγαίνεις από το σπίτι; Όσο λιγότερο γίνεται και μόνο για τα απαραίτητα.

Τι γίνεται με τη δουλειά ;  Η αναγκαστική διακοπή έφερε πολλή δουλειά! Με άλλους όρους και κανόνες είναι γεγονός, αλλά… πολλή δουλειά! Τηλεδιασκέψεις εκπαίδευσης σε όλα τα πεδία !!! Και προβολές. Πολλές προβολές!  Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων πιστό στην αρχή του ότι, δρα και παρεμβαίνει καθημερινά συμπορευόμενο σε οποιεσδήποτε συνθήκες, από την πρώτη στιγμή σχεδίασε και υλοποιεί δράσεις που του δίνουν την δυνατότητα να μένει σε επαφή με τους φίλους του, τους φίλους του Κινηματογράφου αλλά και της Εκπαίδευσης, ανοίγοντας ταυτόχρονα και νέα παράθυρα δημιουργικής επικοινωνίας.

Από την πρώτη στιγμή, κληθήκαμε να διατηρήσουμε την επικοινωνία μας, κατ’ αρχάς με τους φίλους μας – φίλους του Κινηματογράφου – με τους οποίους επικοινωνούσαμε τακτικά μέσω των προβολών ταινιών. Ανταποκριθήκαμε άμεσα και από τους πρώτους σε επίπεδο χώρας. Δημιουργήσαμε την online Κινηματογραφική Λέσχη, cffcineclub#μένουμεσπίτι, που άρχισε να λειτουργεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου και από τότε κάθε βράδυ στις 9 ακριβώς προβάλλουμε από την σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/chaniafilmfestival και το κανάλι μας στο Youtube. Ταινίες για μικρούς και μεγάλους. Ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας, animation. Ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καθώς και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων απ΄όλη την Ελλάδα. Αλλά και ταινίες επαγγελματιών από την Ελλάδα και τον κόσμο. Ταινίες κλασικές αλλά και σύγχρονες. Ταινίες που μας παραχωρούν οι δημιουργοί και οι παραγωγοί τους, στηρίζοντας την όλη προσπάθεια.

Παράλληλα μπήκε σε λειτουργία η ΝΕΑ σελίδα των εξ αποστάσεων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καθώς και η σχετική πλατφόρμα σύγχρονης και ισόχρονης εκπαίδευσης, που σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετήσουν σταδιακά τις ανάγκες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ. Επίσης, «ανοίξαμε» ένα ταχύρρυθμο εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις συνθήκες των ημερών. Αυτά στην διεύθυνση www.cff-e-edu.gr.
Και φυσικά όλα τα παραπάνω χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.

Πώς περνάει μία μέρα σου στο σπίτι; Η προσπάθεια είναι από την πρώτη στιγμή ώστε η παραμονή στο σπίτι να είναι όσο πιο δημιουργική γίνεται. Πολλές ώρες σε τηλεργασία και εξ αποστάσεως επαφές και επικοινωνία με συνεργάτες. Οικογενειακές στιγμές και …χαλάρωση!

Αγαπημένη ασχολία ; Κατ’ αρχάς σειρές … Η αλήθεια είναι ότι «έκλεισα» πολλές εκκρεμότητες από παλιές και νέες σειρές. Ταινίες επίσης πολλές. Καθημερινά, τις online προβολές που κάνουμε ως Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, αλλά και εκείνες από το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Πολλές νέες ταινίες επίσης από την διεθνή σκηνή που πρόκειται να προβληθούν στο 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Αλλά και κλασικές ταινίες.
Βιβλία. Ευκαιρία για να ξεφυλλίσω διάφορα. Μένω σε δυο που τελείωσα.
Πατρίδα, Φερνάντο Αραμπούρου, εκδ. Πατάκη
Ένας και ένας… 46+1 άνθρωποι της τέχνης από κοντα, Δημήτρης Γκιόνης, εκδ. ‘Αγκυρα

Τι βρήκες χρόνο να κάνεις που δεν προλάβαινες πριν; Σαφώς περισσότερο χρόνο για οικογενειακές στιγμές, για κοινές δραστηριότητες με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Ποια ασχολία σου, σου στέρησε η καραντίνα; Μια από τις σημαντικότερες. Τις δια ζώσης συναντήσεις με φίλους και τις πολύωρες δημιουργικές συζητήσεις μαζί τους. Αυτή την σχέση που μας συν-διαμορφώνει καθημερινά και διαχρονικά και που δεν αντικαθίσταται με τίποτα!

Ποια σχέδιά σου αναβάλει / καθυστερεί η καραντίνα; Πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες. Αλλά η υλοποίησή τους θα επιτευχθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, οπότε το θεωρώ δευτερεύον ζήτημα.

Πιστεύεις ότι θα μάθουμε κάτι από αυτό ή θα το αφήσουμε πίσω μας σα να μη συνέβη τίποτα; Το θέμα δεν είναι αν θα μάθουμε. Θα μάθουμε. Αλλά τι; Τι χαρακτηριστικά θα έχει αυτή η γνώση; Συλλογικότητας; Κοινωνικότητας; Υποστηρικτικότητας; Ατομισμού;

Σε προσωπικό επίπεδο, τι σε έμαθε αυτή η περίοδος / τι συνειδητοποίησες
Την μοναδική αξία της επαφής με τον άνθρωπο. Τον συγγενή, τον φίλο, τον συνεργάτη. Τη σχέση που σε διαμορφώνει και που διαμορφώνεις, κοιτώντας τον άλλο στα μάτια. Ακουμπώντας τον…
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα;
Προφανώς θα ψάξω τους ανθρώπους γύρω μου! Να μιλήσω, να συγχρωτιστώ, να αγκαλιάσω, να πιώ, να κάνω παρέες! Μετά, επαγγελματικός προσδιορισμός και προγραμματισμός.

Σκεπτόμενος την επόμενη μέρα, τι σε προβληματίζει / ανησυχεί περισσότερο;
Την κατάσταση συναγερμού προφανώς και θα την αφήσουμε πίσω μας. Το ερώτημα είναι με τι όρους θα γίνει αυτό. Νομίζω ότι θα αφήσουμε πίσω μας πολλά από αυτά που μας χαρακτήριζαν έως σήμερα, και εδώ βρίσκεται η αγωνία και η ανησυχία μου. Το στοίχημα είναι αν την επόμενη μέρα διατηρήσουμε την αξία της κοινωνικότητας και επενδύσουμε στην ανάπτυξη και στήριξη του συλλογικού, του δημοσίου, του κοινού. Αν δηλαδή αντιταχθούμε στην λογική του «όποιος την αντέξει» και γίνουμε πιο υποστηρικτικοί για εμάς και για τους γύρω μας. Μόνο έτσι και μόνο τότε θα πορευτούμε ως καλύτεροι άνθρωποι, ως καλύτερες κοινωνίες.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ