Ο Μαργαρώνης και η παράταξή του θέλουν να να επανεκκινήσουν τη χανιώτικη οικονομία

Επιστολή για τον τουρισμό έστειλε στα ΜΜΕ η Επιμελητηριακή Παράταξη “ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ” και ο επικεφαλής αυτής, Ιωάννης Μαργαρώνης, η οποία αναλυτικά αναφέρει:

“Από τη Γαύδο ως το Ακρωτήρι και από τα Φαλάσαρνα ως τον Αποκόρωνα, σε κάθε γωνιά του Νομού Χανίων το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας είναι ο τουρισμός.

Άμεσα ή έμμεσα όλοι οι Χανιώτες έχουν κάποια σύνδεση με τον τομέα του τουρισμού, καθώς και εκτός από το πλήθος των επαγγελματιών και το εργατικό δυναμικό της πρώτης γραμμής, ο τουρισμός συμπαρασύρει επαγγελματικά σχεδόν όλους τους κλάδους χωρίς περιορισμούς.

Το ΕΒΕΧ χρόνια τώρα ήταν ο φορέας ο οποίος, μαζί με τους λοιπούς παραγωγικούς φορείς και τις αρχές του τόπου μας, πρωταγωνιστούσε στην οργάνωση, τον συντονισμό και την προώθηση του μεγαλύτερου γραναζιού που κινούσε οικονομικά το Νομό Χανίων.

Από το 2012 έως το 2017 για 6 χρόνια κλείσαμε συμφωνίες που αύξησαν τον τουρισμό κατά 100% στις αφίξεις εσωτερικού και 60% στις αφίξεις εξωτερικού. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα για έλευση επισκεπτών από αρχές Μαρτίου έως αρχές Νοεμβρίου και άνοιξε προοπτικές τουρισμού για όλο τον χρόνο, εάν το κράτος και μετέπειτα η FRAPORT μείωνε τα τέλη αεροδρομίου κατά 50% όπως είχαμε ζητήσει.

Η διασπορά των επισκεπτών γινόταν σε όλο τον νομό και σε όλων των ειδών τα καταλύματα, δίνοντας εισόδημα σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όταν η υπόλοιπη χώρα έχανε 30% του ΑΕΠ της, στα Χανιά δεν υπήρξε η μείωση αυτή ένεκα της αύξησης του τουρισμού.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν και μέσω ΕΣΠΑ περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων τουρισμού. Προωθήθηκαν τα τοπικά προϊόντα και αυξήθηκαν οι εξαγωγές 240% την πενταετία από το 2012 έως το 2017. Αναπτύξαμε νέες μορφές τουρισμού, όπως π.χ. αγροτουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, θρησκευτικός κ.ο.κ.

Έγιναν 3 διεθνή συνέδρια με καλεσμένους που μίλησαν για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και δουλέψαμε για απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με χώρες όπως π.χ. Βαλκανικές-Τουρκία- Αραβική Χερσόνησο κλπ.

Ο χώρος του ΕΒΕΧ ήταν πάντα ανοικτός σε συνελεύσεις φορέων του τουρισμού, αλλά και αυτοδιοικητικών όπου αποφασίζαμε ή προγραμματίζαμε από κοινού και συντονισμένα τα επόμενα βήματα ανάπτυξης του τουρισμού και εκ του λόγου αυτού προέκυψε και εν μέσω κρίσης αυτό το μικρό τουριστικό θαύμα, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια και κυρίως ένεκα της απουσίας συνεννόησης και σχεδιασμού έχει καταγκρεμιστεί.

Γι’ αυτό λοιπόν και ως παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του ΕΒΕΧ, δεδομένων και των πρωτόγνωρων και τραγικών συνθηκών που βιώνουμε, καλούμε έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή την σημερινή διοίκηση του ΕΒΕΧ, να συστήσει άμεσα σε επίπεδο Νομού μία Επιτροπή διαχείρισης τουριστικών θεμάτων, προσδιορίζοντας τη δράση των φορέων του τουρισμού από μηδενική βάση, καθώς όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν μόνο με συνέργιες και στρατηγική μπορούμε να επανεκκινήσουμε τη χανιώτικη οικονομία.

Επιμελητηριακή Παράταξη
“ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ”
Ιωάννης Μαργαρώνης”

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα….
  Από το 2012 μέχρι και το 2018 ήταν οι καλύτερες τουριστικές αλλά και οικονομικές χρονιές που είδαμε στα Χανιά.
  Το 2017 με την υπεροψία που μας διακατέχει ώς κοινωνία και μετά από 6 χρόνια ανάπτυξης που πιστεύαμε ότι δεν θα ανακοπεί άρχισαν τα λάθη και οι παραλήψεις…. ( δεν θα αναφερθώ συγκεκριμένα όλοι γνωρίζουμε) παρόλα αυτά το 2018 εξελίχθηκε σε μια πολύ καλή χρονιά γιατί απλά ήταν αδύνατο να ανακοπεί η ροπή που είχε πάρει ο τουρισμός και η τοπική οικονομία.
  Το 2019 άρχισε να φρενάρει αυτή η ανοδική πορεία με πτώση των αφίξεων ( διόρθωση το ονομάσαμε) μας βόλεψε ο όρος, στην συνέχεια έρχεται η πτώχευση της Thomas Cook το φθινόπωρο και τον Δεκέμβριο το ελαιόλαδο μας στα αζήτητα λόγο ποιότητας.
  Τρείς μήνες μετά και στο ξεκίνημα του 2020 έρχεται ο covid 19 να βάλει ταφοπετρα στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση του νομού μας.
  Θέλω να παρακαλέσω το Επιμελητήριο και όλους τους φορείς της πόλης να δούνε το πρόβλημα κατάματα και να σταματήσουν να εθελοτυφλούν πιστεύοντας ότι “μπόρα είναι θα περάσει” γιατί από τον Σεπτέμβριο θα βιώσουμε καταστάσεις που δεν αξίζουμε ώς κοινωνία και ως νομός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ