Ο Λοβέρδος απέναντι στο ΚΙΝΑΛ για χάρη της Νέας Δημοκρατίας

ο-λοβέρδος-απέναντι-στο-κιναλ-για-χάρη-914427

Γίνονται σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές στην κούρσα για την νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, μετά τη στάση που κράτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά την ψήφιση του ποινικού κώδικα

Σε μία νέα «φάση» φαίνεται πως οδηγεί τις εσωκομματικές διεργασίες του Κινήματος Αλλαγής η απόφαση που έλαβε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος να στηρίξει ένα νομοσχέδιο της Ν.Δ (αυτό για τον νέο ποινικό κώδικα) ενάντια στην επίσημη θέση του ΚΙΝ.ΑΛ. Η πρωτοβουλία του Ανδρέα Λοβέρδου να «σπάσει την γραμμή» στην οποία κατέληξε μετά από συζήτηση η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, οδηγεί σε κάποια αντικειμενικά συμπεράσματα. Τέτοια που προβληματίζουν σχετικά με την σκοπιμότητα της κίνησης:

Το πρώτο είναι πως η πρωτοβουλία αυτή δίνει το έναυσμα προκειμένου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ να μην εκφράζεται ενιαία στα νομοθετήματα και στις ψηφοφορίες που θα έλθουν στην Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ουσιαστικά ότι θα συναρτά την στάση του αποκλειστικά από την προσωπική του εκτίμηση.

Αυτά ενώ το επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στο ΚΙΝ.ΑΛ θα υπάρξουν σημαντικές ψηφοφορίες. Αρχής γενομένης από την αυριανή συζήτηση για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Λίστα Πέτσα, που έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το ΚΙΝ.ΑΛ. Το ζήτημα αυτό επισήμανε άλλωστε σε ανάρτησή του και ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ Μιχάλης Κατρίνης σημειώνοντας πως τέτοιες κινήσεις «αποδυναμώνουν την ενότητα και τη συνοχή της παράταξης».

Απέναντι στο ΚΙΝΑΛ

Το δεύτερο στοιχείο είναι πως ο Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται να «βάζει πλάτη» σε ένα νομοθέτημα που η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ θεωρεί πως έρχεται να καλύψει επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης και όχι να αναμορφώσει ουσιαστικά τον ποινικό κώδικα. Οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ άσκησαν κριτική σχετικά με το ότι το νομοθέτημα δεν εκφράζει ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Αυτό δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, λέγοντας πως το νομοσχέδιο «δεν εμφορείται από μια συνεκτική φιλοσοφία, ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πνεύμα για μια σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική».

Στην ίδια λογική η Ευαγγελία Λιακούλή επισήμανε απευθυνόμενη στην Ν.Δ πως «σκοπιμότητα σας είναι να χαιδεψετε τα αυτια της ελληνικής κοινωνίας» και «να ικανοποιήσετε το τηλεοπτικό αίσθημα δικαίου» με «οριζόντια αύξηση ποινών».

Ανάλογη εκτίμησε έκανε και ο Γιώργος Μουλκιώτης λέγοντας πως «ο ποινικός κώδικας και ο κώδικας ποινικής δικονομίας δεν μπορεί να τροποποιούνται κάθε χρόνο υπό την πίεση μιας πρόσκαιρης επικαιρότητας και σαν μέσο βεβαίως άσκησης επικοινωνιακής πολιτικής από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Παράλληλα η κίνηση Λοβέρδου, φαίνεται πως τείνει ενάντια στην εικόνα που είχε διαμορφωθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο συνολικά για τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό. Δηλαδή την πολιτική απομόνωση στην οποία είχε οδηγηθεί η κυβέρνηση, αφού τα περισσότερα νομοθετήματά της, έβρισκαν «απέναντι» σύσσωμη την αντιπολίτευση. Μια εικόνα που ενισχύονταν αποφασιστικά από τις συνεχείς καταψηφίσεις κυβερνητικών νομοσχεδίων από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ, «γραμμή» που προφανώς υποστήριζε η μέχρι πρότινος πρόεδρός του, Φώφη Γεννηματά. Διόλου τυχαίο ότι με το που τελείωσε την ομιλία του ο Ανδρέας Λοβέρδος δύο βουλευτές της Ν.Δ ο Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο ….συνονόματος Γιάννης Λοβέρδος έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους.

Αυτονομία με… στήριξη της ΝΔ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί εκτιμούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ότι στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και κατ’ επέκταση συνολικά στο κόμμα, εδώ και καιρό υφίστανται (τουλάχιστον ) δυο γραμμές.

Αυτό δείχνει η αναφορά του σήμερα στην βουλή του Ανδρέα Λοβέρδου σύμφωνα με την οποία ψηφίζει «ναι» στο νομοσχέδιο «απαλλαγμένος από την ανάγκη να υπακούω σε κάποιους εσωκομματικούς συσχετισμούς». Επίσης το ότι οι διαφωνίες ουσιαστικά εδράζονταν εν πολλοίς στο κατά πόσο το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίζει νομοθετικές επιλογές που θα υπηρετούν την τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η σημερινή εξέλιξη δημιουργεί σημαντικά ερωτήματα, που εύλογα θα απασχολήσουν τους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ όταν θα κληθούν να επιλέξουν την νέα ηγεσία του. Ιδίως όσον αφορά το πώς εννοεί ο κάθε υποψήφιος την «αυτόνομη πορεία το κόμματος» σε επίπεδο πολιτικής τακτικής, αλλά και την αλλαγή της ονομασίας από «Κίνημα Αλλαγής» σε «ΠΑΣΟΚ» σε συμβολικό επίπεδο. Μπορούν αυτές οι επιλογές να «υπηρετηθούν» από μία πολιτική στήριξης της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα σε τόσο κρίσιμες καμπές όπως η σημερινή πολιτική συγκυρία;

Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook