Ο λόγος που θα σας κάνει να τρώτε μία μπανάνα σε καθημερινή βάση

ο-λόγος-που-θα-σας-κάνει-να-τρώτε-μία-μπ-1090493

Ξέρετε ότι μια μπανάνα είναι μια εξαιρετική επικάλυψη για πλιγούρι βρώμης, ένα βολικό σνακ για τα ταξίδια και το βασικό συστατικό σε ένα νόστιμο μπανανόψωμο. Αλλά μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα που μπορείτε να φάτε. Αν αυτό το κίτρινο φρούτο είναι το αγαπημένο σας, εσείς και η καρδιά σας είστε τυχεροί, καθώς ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά στις μπανάνες, το κάλιο, είναι απαραίτητο για μια υγιή καρδιά.

Το κάλιο έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς

Προηγούμενη έρευνα έχει βρει ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τον Ragavendra Baliga, MD, καρδιολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο και όσα αναφέρει το healthdigest.com. «Μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of American College of Cardiology περιλάμβανε δεδομένα από 11 μελέτες και 250.000 ανθρώπους», λέει ο Δρ. Baliga . «Αυτή η μελέτη ανέφερε ότι μια μέση αύξηση 1.540 mg διατροφικού καλίου την ημέρα συνδέεται με 21% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού».

Επίσης, η λήψη επαρκούς ποσότητας καλίου βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιακού παλμού, σύμφωνα με τη Michelle Routhenstein, RD, διαιτολόγο προληπτικής καρδιολογίας. «Όταν το κάλιο είναι ανεπαρκές, τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές αρρυθμίες και δυνητικά να βλάψουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, τους μύες και τα όργανα», λέει. Το κάλιο σας βοηθά, επίσης, να αφομοιώσετε τους υδατάνθρακες και να χτίσετε μυς. Ο συνδυασμός αυτών των προνομίων θα μπορούσε να κάνει θαύματα για τις αρτηρίες σας, αποτρέποντας τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περισσότερες έρευνες που δείχνουν ότι τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής σας.

Το κάλιο μπορεί να προάγει πιο υγιείς αρτηρίες

Σε μια μελέτη του 2017 στο Journal of Clinical Investigation, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Yong Sun του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα εξέτασε ποντίκια που είναι γενετικά επιρρεπή να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές τάισαν στα ποντίκια μια δίαιτα που περιείχε είτε χαμηλά, κανονικά ή υψηλά επίπεδα καλίου. Συνολικά, τα ποντίκια που έλαβαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο είχαν μεγαλύτερη σκλήρυνση των αρτηριών και συσσώρευση εναποθέσεων ασβεστίου (το ασβέστιο είναι συστατικό των λιπαρών πλακών που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις) από τα ποντίκια στα οποία έλαβαν υψηλά επίπεδα καλίου.

Οι μπανάνες δεν είναι ο μόνος τρόπος για να επωφεληθείτε από το κάλιο

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο όπως οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες, τα φασόλια και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά θα συμβάλει σε μια υγιεινή διατροφή και πιθανώς θα μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με τον διαιτολόγο Ali Webster, PhD, αναπληρωτή διευθυντή στο International Food Information Council. Οι περισσότεροι ενήλικες, λοιπόν, θα πρέπει να στοχεύουν στη λήψη 2.600 έως 3.400 mg καλίου ημερησίως. Μια μέτρια μπανάνα έχει 422 mg καλίου, επομένως είναι μια εξαιρετική πηγή του μετάλλου.

Ενώ οι μπανάνες έχουν τη φήμη ότι περιέχουν πολύ κάλιο, το περιέχουν και άλλα τρόφιμα. Ο Δρ. Baliga συνιστά, επίσης, τροφές όπως μπρόκολο, σπανάκι, καρότα, κουνουπίδι και άλλα λαχανικά. Για παράδειγμα, μια μέτρια ψητή πατάτα με φλούδα περιέχει 941 mg καλίου.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook