Ο λόγος που πονούν οι αρθρώσεις μας όταν αλλάζει ο καιρός

ο-λόγος-που-πονούν-οι-αρθρώσεις-μας-ότα-1610190

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τους ηλικιωμένους και όχι μόνο, να διαμαρτύρονται για πόνους στα γόνατα και γενικότερα στις αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός; Κι όμως η καιρική μεταβολή επηρεάζει και τις αρθρώσεις.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» εξήγησε ότι οι πόνοι αυτοί οφείλονται στη μεταβολή της βαρομετρικής πίεσης.

Δηλαδή, στη δύναμη που ασκεί ο ατμοσφαιρικός αέρας στην επιφάνεια του εδάφους και βέβαια σε οτιδήποτε βρίσκεται πάνω σε αυτή.

«Όταν οδηγούμαστε σε μια κλιματική μεταβολή υπάρχουν πολλοί που παραπονιούνται για πόνους στα κόκκαλα, στο σώμα, τις αρθρώσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι όλες αυτές οι ενοχλήσεις οφείλονται στη μεταβολή της βαρομετρικής πίεσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πιο ευάλωτοι είναι όσοι έχουν κάποιον τραυματισμό ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση».

Ο κ. Μαρουσάκης περιέγραψε ότι «οι αρθρώσεις μας περιβάλλονται από ιστούς που μπορούμε να τους προσομοιώσουμε με ένα μπαλόνι. Όταν έχουμε την υψηλή βαρομετρική πίεση αρχίζει και περιορίζεται ο ιστός, όταν όμως έχουμε την χαμηλή πίεση αρχίζει και εξαπλώνεται, άρα ο ιστός έρχεται σε επαφή με την άρθρωση περισσότερο με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ο πόνος».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, «ο νοτιάς είναι ένας άνεμος που φέρνει περισσότερη υγρασία και ο νοτιάς συνδέεται με τις κακοκαιρίες. Όταν έρχεται ένα βαρομετρικό χαμηλό πέφτει η βαρομετρική πίεση, έχουμε τον νοτιά και αυτό επηρεάζει περισσότερο την υγεία μας».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος τόνισε από την πλευρά του ότι η αλλαγή του καιρού μπορεί να επηρεάσει επιβαρυμένα σημεία του μυοσκελετικού μας συστήματος, όπως είναι οι αρθρώσεις και κάποια κατάγματα, όμως θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε κάποιον γιατρό μήπως συμβαίνει και κάτι άλλο.

 enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook