«Ο κύβος ερρίφθη» για πράσινη διαδρομή και ποδηλατόδρομο σε Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη, Πειραιώς | Photos

ο-κύβος-ερρίφθη-για-πράσινη-διαδρομ-1316014

Εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Χανίων και παίρνει τον δρόμο της δημοπράτησης το μεγάλο έργο της ανάπλασης του άξονα Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς με διαμόρφωση πράσινης διαδρομής και ποδηλατόδρομου.

Πρόκειται για ένα έργο εκτιμώμενης αξίας 2.165.000,00 Ευρώ, το οποίο  χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020».

Τι περιλαμβάνει

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει ανάπλαση του άξονα των οδών Χ. Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς ξεκινώντας νότια της Δημοτικής Αγοράς με βασικό στόχο την δημιουργία ικανών πεζοδρομίων για την απρόσκοπτη διέλευση πεζών και ατόμων ΑΜΕΑ και την χάραξη άξονα κίνησης ποδηλάτων ο οποίος συμπληρώνει το υφιστάμενο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της παλιάς πόλης και της οδού Πειραιώς.

Επίσης ενισχύεται η υφιστάμενη φύτευση με νέα δέντρα όπου αυτό είναι εφικτό και δεν παρεμποδίσει την ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση πεζών και κατασκευάζεται νέο δίκτυο οδοφωτισμού.

Χρονοδιάγραμμα

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε δέκα οκτώ (18) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η Παρασκευή 3/12/2021.

Δείτε φωτογραφίες από την φωτορεαλιστική απεικόνιση του έργου:

Από τον Δήμο Χανίων ανακοινώθηκε ότι: Σε φάση δημοπράτησης εισέρχεται το έργο «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΓΙΑΝΝΑΡΗ, ΣΚΑΛΙΔΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ», το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» και ανέρχεται σε 1.745.967,74€, χωρίς Φ.Π.Α. (2.165.000,00 € με Φ.Π.Α.).

Το κορυφαίο έργο ανάπλασης για το κέντρο της πόλης των Χανίων, υλοποιείται επί των οδών Χ. Γιάνναρη – Σκαλίδη και τμήμα της οδού Πειραιώς και αφορά στην κατασκευή προσβάσιμων πεζοδρομίων, πεζόδρομων και ποδηλατικών διαδρομών και βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής με χρήση ψυχρών υλικών, αύξηση του πρασίνου με νέες φυτεύσεις και νέο, σύγχρονο και οικολογικό οδοφωτισμό.

Οι δρόμοι, που εντάσσονται στο έργο, βρίσκονται εντός της εγκεκριμένης περιοχής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) του Δήμου Χανίων, συνθέτοντας ένα συνεχές δίκτυο κίνησης, το οποίο:

  • α) διασχίζει το εμπορικό κέντρο της πόλης,
  • β) συναντά τις βασικές εισόδους προς την Παλιά Πόλη (οδός Μουσούρων και οδός Χάληδων) και
  • γ) καταλήγει, μέσω της οδού Πειραιώς, στη δυτική παραλιακή είσοδο του Ενετικού Λιμένα.

Στόχος, με την ολοκλήρωση του έργου, είναι η πλήρης αναμόρφωση της περιοχής, που αποτελεί βασική πολιτιστική διαδρομή της εκτός των τειχών πόλης, καθώς βρίσκεται σε επαφή με αξιόλογα σημεία πολιτιστικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, μνημεία και πλατείες, όπως:

  • το κτήριο και η πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων και τα ίχνη του Ενετικού Προμαχώνα Piattaforma,
  • η πλατεία 1866, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το οθωμανικό σιντριβάνι του Τεκέ των Μεβλεβήδων,
  • η δυτική Τάφρος και ο Ενετικός Προμαχώνας Lando στην οδό Πειραιώς.

19 thoughts on “«Ο κύβος ερρίφθη» για πράσινη διαδρομή και ποδηλατόδρομο σε Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη, Πειραιώς | Photos

  1. Αν γίνει σωστά ! τότε θα είμαστε σε καλό δρόμο , μην κάνετε όμως πάλι πασαλείματα , κάντε ένα καθολικό σχέδιο με περιφεριακά parking και mini bus με πολύ συχνά δωρεάν δρομολόγια σε όλο το κέντρο. Το ΚΤΕΛ ! … αν δεν βγει έξω από το κέντρο , ακυρώνεται μεγάλο μέρος της προσπάθειας. Τότε ίσως να αρχίσουμε να μοιάζουμε σε μια άλλη Ελληνική πόλη – πρότυπο , το Ρέθυμνο !!!

  2. Τόσα χρήματα δίνουμε στους Δήμους και άλλα τόσα μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων όπως Τέλη Κυκλοφορίας κ.λ.π.
    Που θα παρκάρουμε;
    Φτιάχνουν την πόλη μόνο για τουρίστες!

  3. Αντί να φτιάξετε πεζοδρόμια και ράμπες κοιτάτε να κάνετε ποδηλατόδρομους ενός χιλιομέτρου. Κάποιος θα πρέπει να πηγαίνει πάνω κάτω στον ποδηλατόδρομο με το ποδήλατο του για να ευχαριστηθεί βόλτα.

  4. Δήμαρχε πρώτα κάνεις πεζοδρόμια και δρόμους στοιχειωδώς στην πόλη και μετά χαιλίκι και χρήμα στους κολλητούς.Και μάζεψε τα ΙΧ χωρίς πινακίδες που ειναι παρατημένα σε όλη την πόλη.
    Α και επιτέλους κάμια διαγράμμιση διαβάσεων δρόμων κυρίως σε σχολεία! Οχι με ασβέστη ε;

    1. να γινει η διαγραμμιση αλλα σε αυτη την πολη καποιοι δεν ξερουν τι σημαινουν αυτες οι ασπρες γραμμουλες… Ειδκα κατι λεβεντες μαυροπουκαμισαδες με τα αγροτικα τους! Ειδικα σε αυτο το ατιμο φαναρι στη βενιζελου με δημοκρατιας… Ποτε δε θα μαθει ο Χανιωτης οτι εχει διαβασει

  5. Δήμαρχε παραιτησου.
    Δε θέλουμε ποδηλατοδρόμους.
    Ρώτησες του πολίτες αυτής της πόλης τι προβλήματα έχουν? Μπα…
    Δήμαρχε παραιτησου

  6. Μελετη συγκοινωνιακής και κυκλοφοριακής κίνησης θα κάνεις μεγάλε μας Δήμαρχε ; ή θα βαλεις τα σαϊνια του δήμου να κανουν μία προχειρότητα. ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ! ΕΙΣΤΕ ΛΙΓΟΙ

  7. Δε μας !@#!@#!@ και εσεις και οι ποδηλατρεις σας… εχετε γ@@σει εντελως την πολη μας με τις βλακειες αυτες και τα κολωνακια.. σε λιγο δεν θα μπορουμε πια να κατεβουμε καθολου στα χανια.. για ριξτε μια ματια αδειοι ειναι οι !@#ποδηλατοδρομοι συνεχεια μονο κυκλοφοριακο προβλημα δημιουργουν..

  8. Με ποιο δικαίωμα, ΕΝΑΣ άνθρωπος αποφασίζει για κάτι τόσο σοβαρο;Για κάτι που θα έχει τόσες συνέπειες;Οι δημότες έχουν δικαιώματα,έχουν φωνή,έχουν λόγο σε όλο αυτο;;Να γίνει ένα δημοψήφισμα μεταξύ των δημοτών Χανίων.Οι εκλογικοι κατάλογοι υπάρχουν.Οχι διαδικτυακά κ λοιπές αλχημείες.ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ και ότι αποφασίσουν οι Χανιώτες.Τι ποιο σωστό κ δίκαιο από αυτο;

  9. Κρίμα μια τόσο πολύ όμορφη πόλη να κατοικείται και φυσικά να διοικείται από ανθρώπους(σε μεγάλο αριθμό) υποανάπτυχτους…

  10. Θα σταματήσετε να κόβετε δέντρα και να τσιμεντώνετε κάθε σπιθαμή της γης στα Χανιά;
    Μια Τουριστοπόλη θέλετε να φτιάξετε και να εξοβελίσετε τους κατοίκους της έξω από αυτήν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook