Ο Κυριάκος βάζει στο στόχαστρο το ΚΙΝΑΛ – Τα προειδοποιητικά μηνύματα για τη Φώφη

ο-κυριάκος-βάζει-στο-στόχαστρο-το-κινα-980614

Η στρατηγική της αυτοδυναμίας περνάει μέσα από τον διεμβολισμό του Κινήματος Αλλαγής και της αμφισβήτησης της ηγεσίας του, ακόμα και της ίδρυσης νέου κόμματος στο χώρο!

Οι σχέσεις της Φώφης με τον Κυριάκο δεν θυμίζουν σε τίποτα σήμερα τις σχέσεις που είχαν οι δυο τους τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανοιχτή γραμμή που υπήρχε μεταξύ των δυο για κοινή στάση σε μείζονα θέματα, το μέτωπο απέναντι στον Αλέξη Τσίπτα, ακόμα και οι πολύ καλές προσωπικές σχέσεις μοιάζουν πλέον να ανήκουν σε ένα μακρινό παρελθόν. Ο Κυριάκος πίεσε στην τελική προεκλογική περίοδο τη Χαριλάου Τρικούπη, που για να αποφύγει την περαιτέρω λεηλασία αναγκάστηκε λίγο πριν τις κάλπες της 7ης Ιουλίου να δηλώσει πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν λάβει αυτοδυναμία θα δώσει ψήφος ανοχής (!) στην κυβέρνησή του. Το αποτέλεσμα της κάλπης έδειξε, άλλωστε, πως η ΝΔ ήταν αυτή που βγήκε κερδισμένη από το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», εν αντιθέσει με το ΚΙΝΑΛ, που, πάντως, απέφυγε την καταβαράθρωση με την οποία αρχικά κινδύνευε.

Με την έλευση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε στην υπουργοποίηση κορυφαίων στελεχών που είτα ανήκαν και ήταν απενεργοποιημένα στελέχη του ΚΙΝΑΛ (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λίνα Μενδώνη κοκ), είτε προέρχονταν από τη Χαριλάου Τρικούπη, όπως πχ ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που πάντως είχε αποστασιοποιηθεί νωρίς. Ακολούθησε η χρησιμοποίηση μεγάλου μέρους «πράσινων» μεσαίων στελεχών στον κρατικό μηχανισμό, σε βαθμό, μάλιστα, τέτοιο που πολλοί «γαλάζιοι» διαμαρτύρονταν πως είναι οι ίδιοι ριγμένοι και πως οι «πασόκοι» ….άλωσαν το κράτος, αν και τις εκλογές κέρδισε η ΝΔ!

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στα τέλη καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου κα η στρατηγική της αυτοδυναμίας και της αναβίωσης του δικομματισμού που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (έστω και αν στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερο, αλλά μικρότερο κόμμα, κατά τα πρότυπα της Ουγγαρίας), οδηγεί σε σύγκρουση τη ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ.

Η Χαριλάου Τρικούπη και τα στελέχη της, με το πρόσχημα της «εθνικής γραμμής απέναντι στον κορονοϊό» βρέθηκαν σχεδόν αποκλεισμένη από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ είναι πλέον φανερό πως το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει ένα «δεύτερο γύρο διεύρυνσης», με τη χρησιμοποίηση στην κυβέρνηση ή στον κρατικό μηχανισμό στελεχών του ΚΙΝΑΛ που έχουν αδρανοποιηθεί μετά τις εκλογές, «περιμένοντας τον Μητσοτάκη». Παράλληλα, οι αντιπολιτευτικοί τόνοι που σιγά-σιγά αρχίζει να χρησιμοποιεί η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, δυσαρεστούν κύκλους της κυβέρνησης, που οδηγούνται αργά αλλά σταθερά στη γραμμή αμφισβήτησης της ίδιας της Φώφης Γεννηματά.

Οι «προειδοποιήσεις» του Γιάννη Πρετεντέρη…

Ταυτόχρονα, αρθρογράφοι που στηρίζουν την κυβέρνηση, αρχίζουν την αμφισβήτηση της Φώφης Γεννηματά.

Ο Γιάννης Πρετεντέρης, για παράδειγμα, θέτει ευθέως θέμα ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, πριν την πραγματοποίηση εθνικών εκλογών, όπου κρίνεται πάντα μια ηγεσία. «Ούτως ή άλλως, δεν γνωρίζω ούτε έναν σοβαρό άνθρωπο στο ΚΙΝΑΛ που να έχει την ψευδαίσθηση ότι η σημερινή κατάσταση μπορεί να παραταθεί στο διηνεκές. Άλλοι εκτιμούν ότι θα γίνει εκ των πραγμάτων με την ολοκλήρωση της θητείας της Φώφης, το 2021.

Ότι τότε δηλαδή θα μοιραστεί πάλι η τράπουλα εν όψει των επόμενων εκλογών. Άλλοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να

Νέο κόμμα ζητάει ο Θανάσης Διααντόπουλος

Ο συγγραφέας Θανάσης Διαμαντόπουλος, σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, είναι μάλλον περισσότερο επιθεικός, κάνοντας λόγο από τον τίτλο κιόλας του κειμένου για «Το άχρηστο κόμμα» και τασσόμενος –περισσότερο ευθέως από τον Γιάννη Πρετεντέρη υπέρ της ίδρυσης ενός νέου κόμματος στη θέση του ΚΙΝΑΛ! «Τα ποιοτικότερα ιστορικά στελέχη του είναι πλέον εκτός. Κάποιοι μεγάλοι κοινοβουλευτικοί του, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, θα μπορούσαν πλέον, δεδομένης της ιδεολογικής τους μετακίνησης, να συμπλεύσουν με τη Νέα Δημοκρατία, δίνοντας μαζί με Διαμαντοπούλου, Μανιάτη, Φλωρίδη κ.ά. την αίσθηση πολιτικής πανστρατιάς για την αντιμετώπιση της οικονομικής (μετα-υγειονομικής) κρίσης. Και βέβαια, ενώ το κόμμα σήμερα διαθέτει θλιβερά ανεπαρκή ηγεσία, δεν έχει, ούτε καν ως απλό στέλεχος, τον πολιτικό ογκόλιθο Ευάγγελο Βενιζέλο, η παρουσία του οποίου θα μπορούσε να επηρεάζει και να δίνει προσανατολισμό, στίγμα και κατεύθυνση, να λειτουργεί ως φρένο ή ως επιταχυντής, σε όποιες κυβερνητικές συμπλεύσεις και συμμαχίες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, θέτοντας ευθέως θέμα ίδρυσης νέου κόμματος στο χώρο! «Αν, επομένως, στο μέλλον η συγκυρία θελήσει η χώρα να πορευτεί με σύστημα 21/2 κομμάτων (ατελούς δικομματισμού), θα χρειαστεί κάποιο άλλο, πιο ευέλικτο, πιο ποιοτικό και πιο ώριμο πολιτικό υποκείμενο προκειμένου αυτό να παίξει τον ρόλο του συμπληρωματικού κυβερνητικού εταίρου».

Σκληρό καρύδι!

Είναι, νομίζουμε, φανερό πως η Φώφη Γεννηματά έχει μπει στο στόχαστρο και κάποιοι ζητούν ήδη το …κεφάλι της. Μάλλον δεν γνωρίζουν πόσο σκληρό καρύδι μπορεί να αποδειχτεί!

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook