Ο Κώστας Μερκουράκης γράφει για τις εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων

ο-κώστας-μερκουράκης-γράφει-για-τις-εκ-1281894

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επαναφορά της λειτουργίας της αγοράς, έφερε χαμόγελα, τόσο μέσα, όσο και έξω από τα καταστήματα. Οι καταναλωτές μετά από μήνες είχαν την ευκαιρία να κάνουν τα ψώνια και τις διακοπές τους και οι έμποροι επιτέλους να αποκτήσουν λόγο ύπαρξης. Η καλοκαιρινή ανάπαυλα, ωστόσο, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι επιχειρήσεις, που μετά από δύο lockdown και ένα υποτονικό διάστημα λειτουργίας, έχουν δημιουργήσει εμπρός μας έναβουνό υποχρεώσεων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων στα Χανιά την περασμένη χρονιά κατέγραψαν ζημιές. Τόσο, οι επιχειρήσεις στο κέντρο ή την Περιφέρεια του νομού, όσο και οι επιχειρήσεις στην Παλιά Πόλη που στοχεύουν στον Τουρισμό, έχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις, επιταγές, αυξημένα μηνιαία έξοδα και αδιάθετα εμπορεύματα, που ακόμη και σε κανονικές συνθήκες θα ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Aυτά τα προβλήματα, δεν αντιμετωπίζονται με τη μερική μετάθεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων ή με κουτσουρεμένες ενισχύσεις που πρέπει να επιστραφούν έως το τέλος του χρόνου.

Την ίδια στιγμή, οι τοπικές παθογένειες, όπως ο ελλιπής φωτισμός και στολισμός, η απουσία αστυνόμευσης, η έλλειψη χωρών στάθμευσης στο κέντρο, οι παραφωνίες στον τομέα της καθαριότητας, τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία του αγοραστικού κοινού, την ανεργία και την ανασφάλεια για τον επόμενο χειμώνα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για το επιχειρείν.

Εμείς οι επαγγελματίες της «πραγματικής οικονομίας» πρέπει ως στόχο να έχουμε μια ισχυρή εκπροσώπηση στον εμπορικό τομέα, η οποία σε συνδυασμό και σε συνεργασία με τους άλλους παραγωγικούς τομείς, μπορούν να επαναφέρουν θετικό πρόσημο στην επιχειρηματικότητα του νομού. Έναν εμπορικό σύλλογο διεκδικητικό, αποτελεσματικό, δυναμικό, παρεμβατικό. Ακριβώς γι’ αυτό είναι αναγκαία η ενεργή συμμετοχή σας, ώστε να έχουμε το δικαίωμα στην ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, την προάσπιση των έννομων συμφερόντων των μελών μας και την αποφυγή όσο το δυνατόν περισσότερων «λουκέτων» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του εμπορίου έχουν αποδείξει στην ιστορική τους διαδρομή την ποιότητα, την ανθεκτικότητα και την συνεισφορά τους στην ελληνική οικονομία. Στην δύσκολη αυτή συγκυρία όμως, απαιτούνται και μέτρα που χρήζουν άμεσης υλοποίησης αν θέλουμε να γυρίσουμε γρήγορα και όσοι περισσότεροι γίνεται, σε μια κανονικότητα.

Συνοπτικά:

  • Ενίσχυση του ΕΣΥ έστω και τώρα και αποζημίωση σε όσους επιχειρηματίες αναγκαστούν να διακόψουν την δραστηριότητά τους λόγω νοσηλείας τους από κορονοϊό.
  • Επίδομα ειδικού σκοπού σε όλους τους επιχειρηματίες χωρίς υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και χωρίς να δημιουργούνται ανισότητες (γεωγραφικές-κλαδικές-επαγγελματικές).
  • Οι Επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν ΜΗ Επιστρεπτέες για όλους ή τουλάχιστον για την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  • Οι ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ για όσους μήνες οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές, να καλυφτούν εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση, όπως συμβαίνει και στους εργαζόμενους.
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων, υπερημερίας στην εφορία και στις τράπεζες.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για 12 μήνες, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους ανέργους, για όσους συναδέλφους δεν τα κατάφεραν και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.
  • Κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος.

    Χορήγηση δανείων από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο και χωρίς αυστηρά κριτήρια.

  • Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
  • Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
  • Αποζημίωση των εμπορευμάτων που έμειναν απούλητα βάσει των τιμολογίων των επιχειρήσεων, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Παράταση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
  • Άμεση και με διαφάνεια συνεργασία με τον Δήμο Χανίων για τον φωτισμό, την καθαριότητα, τους στολισμούς, το κυκλοφοριακό.
  • Θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας, αυστηρά τα καταστήματα ανοιχτά τρείς Κυριακές τον χρόνο.

Σε αυτή τη μεταβατική και δύσκολη από κάθε άποψη περίοδο, θα διεξαχθούν στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, οι εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων για την ανάδειξη νέας Διοίκησης. 

Στις εκλογές αυτές θα λάβει μέρος ο συνδυασμός μας «Ενωμένο Χανιώτικο Εμπόριο» με συναδέλφισσες και συνάδελφους με καθημερινή παρουσία και γνώση των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αγορά. Συμμετέχουμε στις εκλογές του συλλόγου μας διεκδικώντας την ψήφο σας, δεσμευόμενοι για τη συνεπή και αποτελεσματική διεκδίκηση των συμφερόντων των συναδέλφων.

Κώστας Μερκουράκης – Υποψήφιος για τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων

Βιογραφικό:

Ο Κώστας Μερκουράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1985. Διατηρεί χρυσοχοείο στην Κονδυλάκη στην Παλιά Πόλη των Χανίων από το 2008, ενώ το 2019 άνοιξε κατάστημα υποδημάτων στην Τσουδερών 25.

Είναι πτυχιούχος Μαθηματικός του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MA) στην Επικοινωνία.

Παράλληλα, με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες υπηρέτησε ως εθελοντής για δύο έτη (2011 και 2012) στο Κέντρο Κοινοτικής Πρόληψης ΚΕΘΕΑ, ενώ προσφέρει εθελοντικά μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών σε Δομές Αλληλεγγύης, καθώς και στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook