O κοσμοπολίτικος προορισμός της Κρήτης δίπλα σε μία θρυλική λίμνη

o-κοσμοπολίτικος-προορισμός-της-κρήτη-1530559

Ένα διεθνές κοσµοπολίτικο θέρετρο, όπου κάθε χρόνο το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες από όλα τα µήκη και πλάτη της Γης. Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στο βόρειο τµήµα του νησιού και συγκεκριµένα στη δυτική πλευρά του κόλπου του Μιραµπέλλου. Έχει οικοδοµηθεί πάνω σε επτά λόφους, ενώ διαθέτει ένα από τα πλέον ιδιαίτερα γεωµορφολογικά φαινόµενα, την περιβόητη Λίµνη.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τοπόσηµο, το οποίο αποτελεί σηµείο αναφοράς µιας πόλης που ζει και αναπνέει γύρω από αυτό το µοναδικής οµορφιάς αξιοθέατο της φύσης. Είναι η Λίµνη Βουλισµένη, όπως είναι το πλήρες όνοµά της, µε την οποία έχουν συνδεθεί δεκάδες θρύλοι και την κάνουν ακόµη πιο µαγική από αυτό που είναι, µε έναν από αυτούς µάλιστα να θέλει την Αθηνά και την Άρτεµις να λούζονται στα νερά της. Η ένωση µε τη θάλασσα γίνεται µέσω ενός στενού περάσµατος το οποίο διανοίχτηκε το 1870, ενώ περιβάλλεται από κόκκινους κάθετους βράχους που εντείνουν την εικόνα και την κάνουν ακόµη πιο µοναδική.

Το όνοµά του το οφείλει σε ένα βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται στον όρµο της πόλης. Βασικός πυλώνας της οικονοµίας της πόλης είναι ο τουρισµός, µε την περιοχή του Λασιθίου να αποτελεί τον πρωτεργάτη της τουριστικής ανάπτυξης ολόκληρης της Κρήτης. Παράλληλα, η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί σηµαντικό στοιχείο της οικονοµίας

Ανάµεσα στα αξιοθέατα που µπορεί κανείς να ξεχωρίσει στην πόλη είναι σίγουρα η θέα προς τη λίµνη από το πάρκο µε τα αλµυρίκια, αλλά και το µονοπάτι που σταδιακά σε κατεβάζει στο επίπεδό της, δίπλα στα αλιευτικά σκάφη. Παράλληλα, στην άλλη πλευρά της πόλης αξίζει να περπατήσετε στη µαρίνα και ανάλογα µε την εποχή να πετύχετε και τη διοργάνωση ιστιοπλοϊκών αγώνων. ∆ιάφορα αγάλµατα βρίσκονται διάσπαρτα µέσα στην πόλη, όπως η Αρπαγή της Ευρώπης, η οποία βρίσκεται στην προβλήτα του λιµανιού και τη σχεδίασε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και τη φιλοτέχνησαν οι γλύπτες Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης.

Ένα άλλο στοιχείο που κάνει την πόλη ξεχωριστή και αξίζει να δείτε είναι τις διακοσµηµένες από την ΑΣΚΤ και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νοµού Λασιθίου, σκάλες, µέσω των οποίων επιτυγχάνεται πρόσβαση σε όλα τα σηµεία της πόλης. Επίσης, η Κιτροπλατεία είναι ένα κοµβικό σηµείο, από την οποία ξεκινά πεζόδροµος που πηγαίνει στη µαρίνα. Το όνοµά της προέρχεται από το εµπόριο των κίτρων, καθώς από αυτή την παραλία και εξαιτίας του βάθους της µπορούσαν να φορτώσουν τα εµπορικά καΐκια προτού ακόµα η πόλη αποκτήσει λιµάνι.

travel.gr – φωτογραφίες: Αμαλία Κωβαίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook