Ο κορονοϊός, η μετάλλαξη Δέλτα και η τρίτη δόση του εμβολίου – Τι λέει ο Χανιώτης γιατρός Κώστας Γιαννακάκης

ο-κορονοϊός-η-μετάλλαξη-δέλτα-και-η-τρί-1259234
Κώστας Γιαννακάκης,, επίκουρος καθηγητής Παθολογικής - Ανατομικής στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει και στην χώρα μας η μετάλλαξη Δέλτα με τους εμβολιασμένους να λαμβάνουν πληροφορίες για μια τρίτη δόση εμβολίου. Ποιοί θα κάνουν την τρίτη δόση, ποια εμβόλια ανανεώθηκαν και είναι κατάλληλα γι’ αυτή, αλλά και με ποιό κριτήριο θα εμβολιαστεί ο κόσμος είναι κάποια από τα ερωτήματα που απάντησε ο καθηγητής ιατρικής Κώστας Γιαννακάκης στο Zarpa Radio 89,6.

Ο Χανιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, Κώστας Γιαννακάκης μιλάει και ξεκαθαρίζει τι είναι ο κορονοϊός και που επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Στην αρχή, ο ιατρικός κόσμος πίστευε ότι ο ιός επηρέαζε μόνο τον πνεύμονα, προκαλώντας την γνωστή πνευμονία διάμεσου τύπου κάτι το οποίο δεν αρκεί, αφού δυστυχώς προσβάλει και το ενδοθήλιο. Το ενδοθήλιο είναι το κύτταρο που καλύπτει τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι δημιουργείται βλάβη σε αυτά με αποτέλεσμα την θρόμβωση. Σύμφωνα με τον καθηγητή, πολλοί διασωληνωμένοι δεν καταφέρνουν να ζήσουν, ενώ όσοι βγαίνουν από την εντατική, έχουν συνήθως μόνιμες χρόνιες βλάβες λόγω μιας πολυοργανικής κατάστασης που οφείλεται στις θρομβώσεις.

«Έχει μεγάλη διαφορά η πληροφορία που λαμβάνει ο κόσμος με τεκμηριωμένα στοιχεία, με επίσημες πηγές και στατιστικά, από την πληροφορία μιας άποψης ενός ειδικού που απλά λέει την γνώμη του και σχολιάζει. Όταν κάποιος μιλάει με πηγές, υπάρχει πάντα επιτυχία στην ενημέρωση» τονίζει.

Μέχρι σήμερα τα αντισώματα από τον εμβολιασμό παραμένουν, καθώς υπάρχουν και τα κύτταρα κυτταρικής άμυνας και μνήμης, τα οποία δημιουργούν μια «ασπίδα» στον οργανισμό όταν πάει να προσβληθεί από τον Covid 19. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα από τα εμβόλια μετριούνται με τεστ αντισωμάτων.

Στον φόβο πολλών για το αν τα εμβόλια mRNA επηρεάζουν το DNA ο κ. Γιαννακάκης τόνισε ότι το mRNA των εμβολίων δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου αλλά παραμένει στο κυτταρόπλασμα.

Το ερώτημα που βασανίζει τον κόσμο κυρίως αυτό το διάστημα της αναστάτωσης με την μετάλλαξη Δέλτα είναι το τι θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου. Ο κ. Γιαννακάκης πρόσθεσε πως τα άτομα που πρέπει απαραιτήτως να εμβολιαστούν είναι τα άτομα χωρίς αρκετά αντισώματα από τον πρώτο εμβολιασμό όπως οι ηλικιωμένοι αλλά και οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, αυτοί δηλαδή που έρχονται σε επαφή με κρούσματα καθημερινά.

Τα εμβόλια που ανανεώθηκαν και είναι έτοιμα να διαθέσουν την τρίτη δόση είναι το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna. Το Johnson & Johnson δεν είναι εμβόλιο mRNA, και ακόμα δεν εχει ανακοινώσει κάτι σχετικό για την τρίτη δόση, ενώ στο ανάλογο εμβόλιο AstraZeneca δεν ανανεώθηκε η σύμβαση διάθεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2022.

Στην Ελλάδα δεν αναφέρονται σχεδόν καθόλου τα πρωτεϊνικά εμβόλια που δεν περιέχουν mRNA όπως αυτό της Αμερικανικής Novavax, τα οποία αποτελούνται από ένα τμήμα της πρωτεΐνης Ακίδας Spike έτοιμο να διεγείρει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η τρίτη δόση του εμβολίου σχετίζεται και με ποια κριτήρια θα επιλέγει ο πολίτης το κατάλληλο εμβόλιο. «Ο κόσμος θα πρέπει να είναι σε θέση να διαλέγει με την βοήθεια του οικογενειακού γιατρού του το εμβόλιο που θέλει να κάνει. Αυτό γιατί ο γιατρός γνωρίζει από τί πάσχει ο κάθε ασθενής του και θα κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή. Δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τον πολίτη να κάνει ένα εμβόλιο που επιλέχθηκε τυχαία για εκείνον από ενα αυτόματο σύστημα» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ο Κώστας Γιαννακάκης συνοψίζει, αναφέροντας το αρχικό πρόβλημα όλου αυτού του θέματος, το οποίο είναι η λανθασμένη και συχνά ανακριβής ενημέρωση που λαμβάνει ο κόσμος.

Οι επιστήμονες συχνά δεν αναφέρουν τις επίσημες πηγές των δεδομένων που σχολιάζουν και έτσι δεν αξιολογούνται σωστά προκαλώντας δυσπιστία στον πολίτη.

Σε ένα πρόβλημα όμως που στη βάση του δεν είναι ούτε κοινωνικό, ούτε πολιτικό αλλά βιολογικό, όπως είπε, πρέπει να μπει μπροστά ο πολίτης και η Δημόσια Υγεία και όχι η αυτοπροβολή και τα μικροσυμφέροντα κάποιων με την συνεχή, κουραστική υπερπληροφόρηση και υπεραπλούστευση σε ένα τόσο σύνθετο φαινόμενο.

zarpanews.gr

3 thoughts on “Ο κορονοϊός, η μετάλλαξη Δέλτα και η τρίτη δόση του εμβολίου – Τι λέει ο Χανιώτης γιατρός Κώστας Γιαννακάκης

  1. Καλά τα λέει ο γιατρός…. Υπάρχουν όμως και επιστήμονες γιατροί, ίσως και μεγαλύτερου βεληνεκούς από το δικό του, εδώ στην Ελλάδα αλλά και ανά τον κόσμο, οι οποίοι λένε άλλα, με ιατρικά επιχειρήματα και τεκμήρια…. Και ο καθένας οφείλει να εμπιστευτεί τη μία ή την άλλη ιατρική άποψη….
    Το ….τελικό αποτέλεσμα θα δείξει ποιοι είχαν δίκιο…..

  2. Γελοία τσιράκια του συστήματος που θρέφει και αναπτύσει η φαρμακευτική εταιρεία. Σε βάρος ανυποψίαστων προβάτων που βελάζοντας απλώνουν το χ3ρι για ευθανασία. Για φτύσιμο όλοι τους.

  3. Στην επιστήμη υπάρχουν διαδικασίες για να αποδείξεις κάτι και όχι απόψεις.
    Από τις πηγές που παραθέτει ο καθένας η επιστημονική κοινότητα βγάζει και αλλάζει τα συμπεράσματα. Άρα έτσι γενικά «υπάρχουν και άλλοι…» δεν υφίσταται….

    Τώρα αν είναι όλο συνωμοσία του συστήματος, γιατί έτρεξαν όλοι οι ηγέτες της συνομωσίας και εμβολιαστηκαν πρώτοι?

    Βάλτε τα καλύτερα με τις πολιτικές αποφάσεις που διχάζουν και όχι με την επιστήμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook