Ο κορονοϊός φέρνει δεύτερο χτύπημα στην οικονομία της Κρήτης

Δεν έφτανε η απομείωση του εισοδήματος στην Κρήτη λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής του λαδιού και της μείωσης της παραγωγής, ήλθε και ο κορονοϊός για να δώσει άλλο ένα χτύπημα στην τοπική οικονομία.

Ήδη με το κλείσιμο των ξενοδοχείων και των δωματίων, το «πάγωμα» των κρατήσεων Airbnb, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού χάνει είτε τη βασική, είτε μια συμπληρωματική πηγή εσόδων. Πέρα από τις μικρές επιχειρήσεις που κατά βάση ανήκουν σε πρόσωπα που έχουν άλλο επάγγελμα είτε και αγροτικές εργασίες, υπάρχουν και οι έμμισθοι εργαζόμενοι που βλέπουν ήδη να χάνουν τους μήνες εργασίας μέχρι και τον Απρίλη. Ακόμη όμως και ο Μάιος είναι με ερωτηματικό καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει.

Σημειώνεται ότι όπως μεταφέρεται στο Reporter.gr υπάρχουν αναστολές προσλήψεων σε resort ή ακόμη και απολύσεις για όσα ξενοδοχεία ήταν έτοιμα να ανοίξουν. Παράλληλα η επιστροφή χρημάτων για ακυρωμένες κρατήσεις ή λόγω κλεισίματος, καθώς αρκετά καταλύματα στην Κρήτη λειτουργούν όλη τη σεζόν έχοντας διευρυμένη περίοδο, επιφέρει άλλο ένα πλήγμα ειδικά στη ρευστότητα. Επιπλέον, η παύση της κρουαζιέρας μέχρι το Mάιο πλήττει τα λιμάνια του Ηρακλείου, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου που περίμεναν ειδικά τα Χανιά φέτος αυξημένες προσεγγίσεις.

Πολλαπλασιαστική είναι, δε, η ζημιά συνολικά στην εμπορική, την κατασκευαστική αγορά, στον πρωτογενή τομέα καθώς η διασύνδεσή τους με την οικονομία της φιλοξενίας είναι πολύ ισχυρή. Άλλωστε, ο πολλαπλασιαστής του τουρισμού σε μια περιοχή όπως η Κρήτη είναι πάνω από το «2» που εκτιμάται ότι είναι σε πανελλαδικό επίπεδο.

Κι όλα αυτά την ώρα που έρχονται οι υποχρεώσεις (επιταγές σε προμηθευτές, δάνεια κτλ) που όπως φαίνεται θα καταστούν μη εκπρόθεσμες. Σημειώνεται, ότι, ήδη έχει καταγραφεί μια μεγάλη ζημιά φέτος στην ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι 40%-50%, ενώ η οικονομική ζημιά, κατ’ εκτιμήσεις ποικίλλει από 100 – 150 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μπορεί κανείς με βεβαιότητα να την προσδιορίσει. Μόνο στις κρητικές εξαγωγές λαδιού εκτιμάται ότι η ζημιά το 2019 είναι στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Γράφει ο Γιώργος Αλεξάκης

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Δεν είναι το δεύτερο χτύπημα στην τοπική οικονομία αλλά το 4ο σε διάστημα ενός έτους……
  1Καταστροφές από πλημμύρες άρχισε η τουριστική σεζόν με μεγάλες απώλειες….
  2 Πτώχευση της Thomas Cook….
  3 Καταστροφική χρονια για το ελαιόλαδο…..
  4 Κορονοιος….
  Πόσο να αντέξουμε????

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ