Ο «κίνδυνος» που κρύβεται στο θερμός – Τι πρέπει να κάνουμε

ο-κίνδυνος-που-κρύβεται-στο-θερμός-1649391

Ολοένα και περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε θερμός ή παγούρια, είτε για να διατηρήσουμε το νερό μας παγωμένο, είτε για να ρυθμίσουμε την κατανάλωση του νερού μας χωρίς τον κίνδυνο των μικροπλαστικών, που βρίσκονται στα μπουκάλια νερού που αγοράζουμε από τα περίπτερα.

Ωστόσο, παρά την οικολογική τους αξία και τα αναντίρρητα οφέλη, τα επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια κρύβουν έναν αόρατο «εχθρό», σύμφωνα με σημερινό άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «New York Post».

Ο κίνδυνος που κρύβει το παγούρι με το νερό

Μια ομάδα ειδικών που ανήκουν στο Σύνδεσμο Ποιότητας Νερού των ΗΠΑ, μελέτησε 4 διαφορετικούς τύπους επαναχρησιμοποιούμενων θερμός νερού.

Μετά από μια ενδελεχή έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχαν δύο είδη παθογόνων μικροοργανισμών, σε μεγάλες συγκεντρώσεις, με χειρότερα να είναι τα παγούρια με στόμιο, καθώς και εκείνα με καπάκι που βιδώνει.

Η πρώτη κατηγορία ήταν τα βακτήρια αρνητικά κατά Gram, συμπεριλαμβανομένου του πιο γνωστού E. Coli. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να πυροδοτήσουν σοβαρές μολύνσεις, όπως είναι η πνευμονία. Στα δείγματά τους, οι ερευνητές βρήκαν 20,8 εκατ. CFU (μονάδα σχηματισμού αποικιών) τέτοια βακτήρια. Σημειώνουμε εδώ, ότι μια λεκάνη τουαλέτας έχει μόλις 515 CFU, κάτι που σημαίνει ότι τα παγούρια είχαν 40.000 φορές παραπάνω περιεκτικότητα σε αυτά τα βακτήρια.

Η δεύτερη κατηγορία που βρέθηκε ήταν οι βάκιλλοι, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Και οι βάκιλλοι βρέθηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις στα παγούρια νερού που μελετήθηκαν.

Σημειώνουμε, εδώ, ότι δεν πρόκειται για την πρώτη μελέτη που έχει τέτοια αποτελέσματα, ωστόσο οι επιστήμονες φαίνεται να μη θεωρούν πως υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

Όπως εξήγησε ο μικροβιολόγος δρ. Σίμον Κλαρκ, στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», «το ανθρώπινο στόμα είναι έτσι κι αλλιώς σπίτι για ένα μεγάλο αριθμό διαφόρων βακτηριδίων. Επομένως, η καθαριότητα είναι σημαντική, αλλά η ύπαρξη των βακτηριδίων δεν αποτελεί απαραίτητα σημαντικό πρόβλημα, καθώς σπάνια θα αρρωστήσουμε εξαιτίας τους».

Όπως τονίζει ο δρ. Κλαρκ, αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως το θερμός μας είναι καθαρό, θα πρέπει να το πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι, σε καθημερινή βάση.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook