Ο κίνδυνος από τον κορονοϊό και ο βλάχος με τον λύκο

ο-κίνδυνος-από-τον-κορονοϊό-και-ο-βλάχο-999761

Η εργαλειοποίηση της επιστήμης από πολιτικούς και ΜΜΕ για πρόκληση πανικού -εκτός ελέγχου πλέον

Με κάτω από εκατό χιλιάδες -γνωστά-κρούσματα παγκοσμίως πανδημία δεν το λες. Ειδικά όταν μιλάμε για έναν ιό που, κατά τους επιστήμονες, δεν σκοτώνει οποιονδήποτε προσβάΛλει. Η θνησιμότητα στις ευπαθείς ομάδες είναι μικρότερη από τη γρίπη.

Μεταδίδεται πιο εύκολα και δεν έχει -ακόμη- εμβόλιο. Αλλά είναι αυτά λόγος για τον κλιμακούμενο πανικό που καλλιεργείται από πολιτικούς και ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες;

Με καλή θέληση μπορεί να πει κανείς ότι θεωρητικά η κινητοποίηση είναι και ένα τεστ αντοχής των συστημάτων υγείας. Ίσως και επίδειξη ανθρωπισμού: μαντρώνουμε τους πολλούς, που δεν έχουν πρόβλημα ακόμη και αν προσβληθούν, για να σώσουμε τους λίγους που θα χαθούν αν φτάσει σ’ αυτούς. Αλλά, αν είναι έτσι, γιατί δεν το κάνουμε και με τη γρίπη;

Ο παροξυσμός που εξαπλώνεται ραγδαία αυτή την περίοδο θα πρέπει να μελετηθεί – γιατί δείχνει την διεθνή ευπάθεια απέναντι ακόμη και σε διαχειρίσιμους μαζικούς κίνδυνους.

Προς το παρόν πρέπει να εστιάσουμε σε όσους προκαλούν τον πανικό ακόμη και όταν συστήνουν… να μην υπάρχει πανικός: κυβερνήσεις, κόμματα, πολιτικοί και ΜΜΕ.

Πρόκειται για τρέλα. Τα αποτελέσματα είναι ήδη καταστροφικά στην οικονομία και στις κοινωνίες. Η διασπορά όχι του ιού, αλλά του πανικού αποδιαρθρώνει πάσης φύσεως λειτουργίες που συνδέονται με συναθροίσεις.

Καθ’ υπερβολή. Εκτός από τα ΜΜΕ που αναπαράγουν την τρέλα, οι πολιτικοί προσπαθούν να αποσείσουν ευθύνες βάζοντας εκ των προτέρων φωτιά στο σπίτι για να αποτραπεί το ενδεχόμενο τσίμπημα μιας σφήκας.

Αυτά είναι καταστροφικά και στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού. Στη Γαλλία ο Μακρόν απαγόρευσε να πωλούνται μάσκες προσώπου. Ο φόβος άδειασε τα αποθέματα- από ένα υλικό που παρασκευάζεται κυρίως στην Κίνα.

Το πήραν μαζικά όσοι δεν το χρειάζονται και λείπει από όσους το θέλουν για να κάνουν τη δουλειά τους. Όπως θα λείψει και από όσους θα το έχουν πραγματικά ανάγκη. Το ίδιο συμβαίνει με τα αντισηπτικά. Και η τάση είναι να επεκταθεί και σε άλλα είδη.

Η Ελλάδα στην οποία τα κρούσματα άρχισαν να φτάνουν αργά, η κυβέρνηση εγκαινίασε τις υπερβολές με μια πρώτη σύσκεψη… 12 υπουργών, υπό τον Πρωθυπουργό. Λες και έχουμε πόλεμο. Σαν αυτόν που κάνει στον Έβρο- τον οποίο επίσης συνέδεσε και με τον κορωνοϊό, ανεπίτρεπτα.

Ενώ στα νοσοκομεία η οργάνωση είναι υποτυπώδης -αν υπάρχει- και οι ελλείψεις πολλές, η επικοινωνιακή μηχανή παράγει κυβερνητικό ενδιαφέρον. Με τρόπο που τρομοκρατεί αυτούς υπέρ των οποίων ασκείται.

Αφού η κυβέρνηση είχε τον πρώτο λόγο, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να κάνει ρελάνς, οπότε μπήκε σφήνα και το Κινάλ.

Η αθλιότητα της πολιτικής εκδηλώθηκε με την εμπορευματοποίηση για ίδιον όφελος, από αρχηγό κόμματος, που πουλάει με χυδαίο τρόπο κηραλοιφές που …τσακίζουν τον ιό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας βρήκε χρόνο να κάνει δήλωση για τον Έβρο, αλλά δεν σκέφθηκε να διαολοστείλει τον εν λόγω αχρείο πολιτικό αρχηγό. Ίσως γιατί αλληθωρίζει προς την κυβέρνηση.

Η επιστήμη από οδηγός μετατράπηκε από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς σε εργαλείο για τις δικές τους επιδιώξεις που αναπαράγουν τον πανικό.

Ο διακεκριμένος καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος προσπάθησε να παρέμβει για να ομαλοποιηθεί η προληπτική διαδικασία. Αλλά αμέσως χρησιμοποιήθηκε ως… άλλοθι της εξαλλοσύνης. Παραλίγο να βρει το μπελά του.

Κάποιοι είπαν ότι… προαλείφεται για… υπουργός του Μητσοτάκη. Αυτό το ενδεχόμενο αποκλείεται κατηγορηματικά από όσους τον ξέρουν.

Άλλοι πήραν τις συστάσεις του σαν … αντιθρησκευτικές και θέλουν να τον αφορίσουν γιατί υποκίνησε την αποδυνάμωση του εκκλησιάσματος.

Άντε να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας: «Δεν είπα ποτέ ότι πρέπει να διακοπεί η συνολική λειτουργία των σχολείων και πανεπιστημίων… εδώ και τώρα. Είπα, αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα να το κάνουμε έγκαιρα. με βάση τις προτάσεις της επιτροπής των ειδικών, τόσο για την σκοπιμότητα όσο και για την χρονική περίοδο»

Και φυσικά δεν είπε ο χριστιανός ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν στην εκκλησιά οι άνθρωποι. Συνέστησε ό,τι ισχύει και γι’ αυτό ό,τι για τις ευπαθείς ομάδες.

Άδικος κόπος: του LSΕ είναι, πουλάει να τον επικαλούνται τα ΜΜΕ με δικές τους ερμηνείες. Και οι πολιτικοί να τον χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν την υπερβολή τους.

Πάλι μπροστά μας η Γιαμαρέλου.

Την ίδια στιγμή το Πανελλήνιο παρακολούθησε άναυδο την καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλου –θυμηθείτε που την έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν.

Διαβεβαίωσε – η επιστημων- ότι οι πιστοί δεν διατρέχουν κίνδυνο κοινωνώντας. Πως δεν υπάρχει κίνδυνο μετάδοσης από το ίδιο κουτάλι, ο θεός και η ψυχή της.

Μας τα είχε πει άλλωστε και ιεράρχης, δεν ήταν ανάγκη να δήλωνε ότι η ίδια «θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω, όταν συμμετέχω σε ένα τέτοιο μεγάλο μυστήριο»..

Δικαίωμά της. Αλλά συνιστά διασυρμό της επιστήμης, να δηλώνει ότι « η θεία κοινωνία είναι σώμα και αίμα Χριστού. … Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο».

Κάθε χρόνο στη σύναξη του Νταβός, εξετάζεται και το ενδεχόμενο μιας πανδημίας. Η εμφάνιση του κορονοϊού έδειξε ότι οι κοινωνίες και τα κράτη δεν είναι σε θέση να χειριστούν τόσο κρίσιμα θέματα, καθώς είναι πιασμένα στα δικά τους δίχτυα.

Από τη μεταφορά της παγκόσμιας παραγωγής αγαθών σε μια χώρα, μέχρι τις παρανοϊκές αντιδράσεις όταν χρειάζεται ψυχραιμία. Και εν τω μεταξύ κάποια συμφέροντα που κάνουν πάρτι όταν προκύπτουν ανεξέλεγκτες καταστροφές.

Αυτή τη φορά δεν υπάρχει καταστροφή- δεν φαίνεται ακόμη τουλάχιστον. Αλλά ο τρόπος των αντιδράσεων δείχνει πως όταν έλθει η πραγματική πανδημία ή θα μας πιάσει στον ύπνο ή θα καταλυθούν τα πάντα.

Όχι γιατί δεν θα υπάρχει τρόπος αντίδρασης. Αλλά γιατί θα την έχουμε πατήσει σαν τον βοσκό με τον λύκο.

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook