Ο καιρός έχει καταστρέψει τις ελιές στην Κρήτη – Φόβοι για χαμηλή καρποφορία και ευνοϊκές συνθήκες για το δάκο

ο-καιρός-έχει-καταστρέψει-τις-ελιές-στ-1504032

Tα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι κλιματικές συνθήκες φέτος στο νησί στην παραγωγή των ελαιοδέντρων, επιβεβαίωσαν με τον πιο επίσημο τρόπο χθες Πέμπτη 8 Ιουνίου, οι εμπλεκόμενοι φορείς της Περιφέρειας Κρήτης στα Χανιά, όπου και συζήτησαν τα θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα δακοκτονίας.

«Διατυπώθηκαν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των προσωρινών αναδόχων και δόθηκαν απαντήσεις σε απορίες. Όλοι συμφώνησαν ότι η χρονιά αναμένεται δύσκολη λόγω της χαμηλής καρποφορίας της ελιάς και των ευνοϊκών για την ανάπτυξη του δακοπληθυσμού κλιματικών συνθηκών, και ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια απ’ όλους για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κρήτης.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων υπό τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή και την θεματική αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη.

Ωστόσο, τόσο από τον κ. Καλογερή όσο και από την κ. Χουδετσανάκη δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι καθ’ όλα έτοιμη για την έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη ωφέλεια για τους παραγωγούς και για την παραγωγή του ελαιολάδου στην Κρήτη. Τονίστηκε, επίσης, ότι η επιτυχία του προγράμματος είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γεγονός που αποδέχτηκαν όλοι οι παραβρισκόμενοι.

Τέλος, πέραν της δακοκτονίας, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν στις οργανώσεις ελαιουργικών φορέων και την έλλειψη εργατών γης. Θα ακολουθήσουν ανάλογες συσκέψεις σε όλη την Κρήτη την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής Πρωτογενούς Τομέα Κωνσταντίνος Υψηλάντης, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων Μαρία Μυλωνάκη, υπηρεσιακά στελέχη εμπλεκόμενα στο πρόγραμμα και εκπρόσωποι των προσωρινών αναδόχων των διαγωνισμών παγιδοθεσίας και ψεκασμών για την Π.Ε. Χανίων.

Επανειλημμένως έχουν αναδειχθεί τα προβλήματα της σχινοκαρπίας, της δικαρπίας και της ακαρπίας σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Μάλιστα, από καιρό έχει αναδειχθεί και η ανάγκη ότι θα πρέπει να μπει μπροστά η Περιφέρεια Κρήτης, να γίνει η καταγραφή των προβλημάτων και να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις, όχι από τα ΠΣΕΑ, αλλά από τον ίδιο τον ΕΛΓΑ, αλλιώς δεν πρόκειται ούτε αυτή τη φορά να πάρει ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος της Κρήτης ούτε ένα ευρώ.

Αποκαλυπτικές ήταν και οι δηλώσεις  από τον συνταξιούχο γεωπόνο από τη Βιάννο, που υπηρέτησε για πολλά χρόνια στον τομέα της δακοκτονίας στη ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Μανόλη Γελασάκη, ότι στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου οι ζημιές από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας φέτος και τις πρόσκαιρες μικρής έντασης βροχές είναι σοβαρές. Όπως μας είπε, «τα ελαιόδεντρά μας ήταν ανθισμένα. Οι ανθοί έπεσαν. Και οι ελιές άνθισαν για δεύτερη φορά. Έτσι, θα έχουμε σίγουρα σχινοκαρπία. Αυτό το βλέπω ήδη στις παραλιακές ζώνες της Βιάννου, αλλά εκτιμώ ότι το φαινόμενο είναι σε ευρύτερη κλίμακα και θα πρέπει να καταγραφεί».

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης είχε πει ότι στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, σε περιοχές που δεν είχαν καθόλου παραγωγή πέρυσι ή είχαν μειωμένη, φέτος υπάρχει ακαρπία. Ο πρόεδρος των ελαιουργών είχε απευθυνθεί στην Περιφέρεια Κρήτης και είχε θέσει την ανάγκη να κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός για να δρομολογήσουμε τις αποζημιώσεις μέσα από τον ΕΛΓΑ και όχι από τα ΠΣΕΑ.

Τα προβλήματα αυτά, μάλιστα, ο ΣΕΔΗΚ μόλις προ ημερών τα ανέδειξε, κάνοντας λόγο για προβλήματα στην ανθοφορία της ελαιοκομίας της Κρήτης φέτος, που προκαλούν εύλογο προβληματισμό. Και χθες συνεδρίασε και όλη η ομάδα των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Κρήτης, καταλήγοντας ουσιαστικά στις ίδιες διαπιστώσεις, ενώ δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση η λέξη “σχινοκαρπία”, ούτε η λέξη “ακαρπία”. Έτσι, μπαίνει και ένα ερώτημα αν έχουν αρχίσει οι καταγραφές των προβλημάτων και αν θα διεκδικήσει συντονισμένα και οργανωμένα η Περιφέρεια Κρήτης αποζημιώσεις όχι από τα ΠΣΕΑ, αλλά από τον ΕΛΓΑ… Ακόμα περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης τις περίφημες αποζημιώσεις για τον δάκο και το γλοιοσπόριο που κατέστρεψε ολοκληρωτικά την ελαιοπαραγωγή της Κρήτης τη χρονιά του 2019. Ένας ολόκληρος φάκελος κατατέθηκε στις Βρυξέλλες και ουδέποτε δόθηκε στην κοινή γνώμη της Κρήτης μία επίσημη απάντηση τι έγινε αυτός ο φάκελος… Απορρίφθηκε; Επιστράφηκε; Ξανακατατέθηκε;..

Τι διεκδικούν οι αμπελουργοί – Μείωση ΦΠΑ στα γεωργικά φάρμακα και εφόδια

Στο μεταξύ, χθες Πέμπτη η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση αναφορικά με τις ζημιές των βροχών στα αμπέλια της Κρήτης: «Οι καιρικές συνθήκες, όπως εξελίσσονται, έχουν φέρει σε απόγνωση τους αμπελουργούς του Ηρακλείου. Ο περονόσπορος και άλλες ασθένειες, λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, για να αντιμετωπιστούν απαιτούν συνεχείς και επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς για να μη χαθεί η παραγωγή.

Γίνεται φανερό ότι το κόστος παραγωγής είναι δυσβάστακτο για τους παραγωγούς, αφού η τιμή των γεωργικών φαρμάκων και εφοδίων έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Τώρα οι αμπελουργοί του Ηρακλείου νιώθουν με το άδειασμα της τσέπης τους τα αποτελέσματα της άρνησης της κυβέρνησης της Ν.Δ. να ικανοποιήσει το διαχρονικό αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, καθώς και πρόσθετων μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως αυτό της κατάργησης του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κ.λπ.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων καλεί τους αμπελουργούς συλλογικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανά στρέμμα για την αντιμετώπιση του δυσβάστακτου πρόσθετου οικονομικού εξόδου στην προσπάθειά μας να σώσουμε την παραγωγή.

Για να έχουμε εισόδημα αυτή τη χρονιά, με το οποίο να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων θα πρωτοστατήσει σε αυτόν τον αγώνα».

neakriti.gr

One thought on “Ο καιρός έχει καταστρέψει τις ελιές στην Κρήτη – Φόβοι για χαμηλή καρποφορία και ευνοϊκές συνθήκες για το δάκο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook