Ο Γιώργος Τοπολιανάκης περιγράφει πώς περνά τις ημέρες της καραντίνας

ο-γιώργος-τοπολιανάκης-περιγράφει-πώ-1028742

Σχολεία κλειστά από 10 Μαρτίου. Καταστήματα εστίασης κλειστά από 14 Μαρτίου. Εμπορικά καταστήματα κλειστά από 18 Μαρτίου. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 23 Μαρτίου. Η χώρα σε καραντίνα λόγω του φονικού κορονοϊού και συνεχίζουμε για το καλό όλων μας να “Μένουμε σπίτι” βρίσκοντας ο καθένας διαφορετικές διεξόδους και ασχολίες.

Κι επειδή τα μέτρα απαγόρευσης δεν κάνουν εξαιρέσεις, το zarpanews.gr απευθύνθηκε σε γνωστούς Χανιώτες και τους ζήτησε να περιγράψουν πώς περνούν την μέρα τους, ποια είναι τα συναισθήματα και οι ανησυχίες τους.

Σήμερα απαντά ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργος Τοπολιανάκης

Πώς βιώνεις αυτό τον αναγκαστικό εγκλεισμό; Με υπομονή καθώς είναι αναγκαστικός. Αναγκαστικός σημαίνει χωρίς εναλλακτική. Και με αισιοδοξία όμως, γιατί αν μας πάρει από κάτω θα βρει έδαφος ο ανορθολογισμός και τότε…

Πόσες μέρες είσαι στο σπίτι; Αρκετές αλλά ευτυχώς όχι συνεχώς. Έστω και περιορισμένες όλο και βρίσκονται δουλειές που πρέπει να γίνουν, ειδικά μέσα στο κατάστημα μου .

Πόσο συχνά και για ποιο λόγο κυρίως, βγαίνεις από το σπίτι;  Σχεδόν κάθε μέρα αφού πρέπει να πάω στο κατάστημα για εσωτερικές δουλειές. Είναι μια διέξοδος άσε που αν δεν τις κάνω θα μας βρει το καλοκαίρι με παλτά και λοιπά χειμερινά στις προσθηκες του καταστηματος. Έχω φυσικά και τις εξωτερικές δουλειές του σπιτιού (κυρίως ψώνια και αγορές) οπότε σπάει κάπως το «μέσα».

Τι γίνεται με τη δουλειά (αν συνεχίζεται, κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται αυτό); Σε αναστολή όλα. Οι υποχρεώσεις βέβαια συνεχίζουν να τρέχουν, απλώς με κάπως πεσμένο ρυθμό λόγω μέτρων. Δεν φτάνουν όμως αυτά, ο κόσμος της εργασίας και της αγοράς χρειάζονται επιπλέον στήριξη και η κυβέρνηση οφείλει να διευρύνει και να ενισχύσει τα μέτρα. Χρειάζεται τραπεζικός δανεισμός, άτοκος και με μακρύ ορίζοντα εξόφλησης. Και φυσικά χωρίς τραπεζικά κριτήρια. Μετά από δέκα χρόνια ύφεσης όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις είναι προβληματικές και χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία δυστυχώς δεν θα τα καταφέρουν.

Πώς περνάει μία μέρα στο σπίτι; Με αναπλήρωση ύπνου που μου έλειπε τα τελευταία χρόνια και με αλλαγή συνηθειών και… ωραρίου. Είναι μια απροσδόκητη ξεκούραση μέσα σε όλα τα άλλα κακά.

Αγαπημένη ασχολία; Ακούω μουσική, όση περισσότερη μπορώ. Οποιαδήποτε ελληνική μουσική. «Βιβλιοφάγος» δεν είμαι αλλά άμα κρατήσει πολύ ακόμα ποτέ δεν ξέρεις. Από σειρές ευτυχώς τελικά που υπάρχουν και οι non stop επαναλήψεις ειδικά στο MEGA.

Τι βρήκες χρόνο να κάνεις που δεν προλάβαινες πριν;  Περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου και αυτό είναι ωραίο μέσα στη δυσκολία.

Ποια ασχολία σου, σου στέρησε η καραντίνα;  Την εργασία μου, το μαγαζί και την καθημερινή επαφή με πελάτες και φίλους, αυτό που ήταν η καθημερινότητά μου. Μια ζωή άνθρωπος της αγοράς και της δουλειάς ήμουν.

Ποια σχέδιά σου αναβάλει / καθυστερεί η καραντίνα; Πολλά είναι η αλήθεια. Ας ξεχωρίσω τα ταξίδια που μου αρέσουν πολύ και κάθε χρόνο έκανα τουλάχιστον δύο.

Πιστεύεις ότι θα μάθουμε κάτι από αυτό ή θα το αφήσουμε πίσω μας σα να μη συνέβη τίποτα;  Φυσικά θα μάθουμε πολλά και φυσικά θα αλλάξουμε καθώς όλα είναι πρωτόγνωρα. Όχι ιστορικά πρωτόγνωρα αλλά για τις γενιές μας σίγουρα. Αν δεν μάθουμε επομένως κακό του κεφαλιού μας. Τόσα καινούρια πράγματα προκύπτουν μέσα από την ανάγκη. Για παράδειγμα στη δουλειά μου παρατηρώ πώς αλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες. Ο κόσμος μαθαίνει αλλιώς και πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε, να δούμε τι γίνεται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις ψηφιακές υπηρεσίες και τόσα άλλα.

Σε προσωπικό επίπεδο, τι σου έμαθε αυτή η περίοδος; Την αξία της διαπροσωπικής επαφής, που την είχαμε όλοι πολλές φορές ως δεδομένη ή και κουραστική καμιά φορά. Συνειδητοποίησα ακόμη ότι δεν είμαστε τίποτα μπροστά στις αλλαγές που έρχονται χωρίς να τις ελέγχουμε. Ότι οι άνθρωποι ό,τι και να έχουμε καταφέρει είμαστε τελικά ένα ασήμαντο κομμάτι του φυσικού κόσμου. Αυτός ο μικροσκοπικός ιός μας το αποδεικνύει με την ισχύ του. Το να βλέπει κανείς λάκκους με φέρετρα στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου δείχνει πόσο μικροί είμαστε.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα;  Θα αγκαλιάσω φίλους και αγαπημένα πρόσωπα και θα βγω μια μεγάλη βόλτα. Μια βόλτα με όσους περισσότερους γίνεται η οποία θα ξεκινήσει βράδυ και θα τελειώσει βράδυ.

Σκεπτόμενος την επόμενη μέρα, τι σε προβληματίζει / ανησυχεί περισσότερο; Πώς θα σταθεί πάλι στα πόδια της η αγορά, πώς θα ανακτηθούν τα εισοδήματα των ανθρώπων. Καμιά φορά σκέφτομαι αν βλέποντας όλη αυτή την ερημιά στους δρόμους της πόλης αντιληφθεί ο κόσμος πώς θα ήταν οι πόλεις μας χωρίς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: έρημα μέρη το πρωί και νωρίς από το σούρουπο μια καταχνιά και ένα σκοτάδι.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι η αφορμή και για τη δική μας ανάταση, μακριά από τη μιζέρια των ημερών.

ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΗ ΛΑΜΠΡΗ, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook