Ο γιατρός Ιωάννης Παπαδογιαννάκης συμβουλεύει: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον καρκίνο του μαστού

ο-γιατρός-ιωάννης-παπαδογιαννάκης-συ-940578

Οκτώβριος, μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού

Ο Χανιώτης Γυναικολόγος – Χειρουργός Μαστού κ. Ιωάννης Ν. Παπαδογιαννάκης, μιλάει στο zarpanews.gr σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και επισημαίνει όσα πρέπει να προσέξουν όλες οι γυναίκες.

Κύριε Παπαδογιαννάκη, πόσο κινδυνεύει η σύγχρονη γυναίκα από τον καρκίνο του Μαστού;

Σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στη Βόρεια Αμερική, ο καρκίνος του μαστού λογίζεται ως ο Νο.1 καρκίνος σε συχνότητα στις γυναίκες. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα μία στις επτά γυναίκες θα νοσήσει στη ζωή της από το συγκεκριμένο καρκίνο.

Πότε πρέπει μία γυναίκα γιατρέ να εξετάσει προληπτικά το στήθος της;

Καταρχάς να τονίσουμε ότι κάθε γυναίκα μετά τα 35 έτη πρέπει να εξετάζεται μία φορά το χρόνο για καθαρά προληπτικούς λόγους. Εξαίρεση αποτελούν φυσικά οι περιπτώσεις οικογενούς, δηλαδή κληρονομικού καρκίνου του μαστού, οπότε και ξεκινάμε το τσεκ απ, 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία εμφάνισης στο νεότερο συγγενή. Σε τέτοιες περιπτώσεις (πχ. φορέων του γονιδίου BRCA κτλ.)μπορεί ακόμα και από την ηλικία των 20 ετών να ξεκινήσει ο ασυμπτωματικός έλεγχος.

Με ποιες μεθόδους μπορεί μια γυναίκα να εξετάσει την υγεία του μαστού της;

Μετά την ηλικία των 30-32 ετών η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί το κύριο όπλο μας στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Είναι ευτύχημα που στη χώρα μας η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί και συνταγογραφείται στις γυναίκες μέσω ΕΟΠΠΥ και αντιστοίχως καλύπτεται από το συγκεκριμένο ταμείο. Σε μικρότερες ηλικίες χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο τον υπέρηχο, ο οποίος σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να έχει επικουρικό ρόλο συμπληρώνοντας τα ευρήματα της μαστογραφίας. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, η μαγνητική τομογραφία έχει αναδειχθεί ως η μέθοδος με το μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας που εντοπίζει ακόμα πιο έγκαιρα μικρότερα νεοπλάσματα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τέλος, η γνωστή σε όλους μας ψηλάφηση, η οποία έχει ιδιαίτερη αξία με τη μορφή της αυτοψηλάφησης σε μηνιαία βάση και μπορεί να γίνεται ανεξαρτήτως ηλικίας.

Γιατί δηλαδή είναι σημαντική η μαστογραφία σε ετήσια βάση;

Γιατί από την δεκαετία του 70 σύμφωνα με έγκυρες σουηδικές μελέτες βρέθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν ενταχθεί στην χώρα αυτή σε προγράμματα πρόληψης είχαν κατά 30% λιγότερους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού σε σχέση με αυτές που δεν έκαναν μαστογραφία.

Αρά εσείς προτείνετε τη μαστογραφία, τον υπέρηχο ή την μαγνητική τομογραφία;

Αναλόγως το αυξημένο του κινδύνου και το σε ποια κατηγορία ανήκει η κάθε περίπτωση γυναίκας. Θα τολμούσα να πω ότι η μέθοδος της μαγνητικής τομογραφίας υπερτερεί κατά 10-15% του συνδυασμού της μαστογραφίας και του υπέρηχου σε ευαισθησία αλλά δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις. Είναι μέθοδος χρονοβόρα, ακριβή και κλειστοφοβική για ορισμένες γυναίκες και αντενδείκνυται σε περιπτώσεις αλλεργιών στην παραμαγνητική ουσία και σε ασθενείς με νεφρικά προβλήματα.

Δηλαδή για να καταλάβουμε, η μαγνητική τομογραφία σε ποιες περιπτώσεις είναι η πλέον κατάλληλη μέθοδος;

Η μαγνητική τομογραφία είναι ενδεδειγμένη για τις γυναίκες που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Σε αυτές που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου με άνω του 20-25% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους, είτε επειδή είναι φορείς γονιδίου BRCA, είτε επειδή έχουν ακτινοβοληθεί στο θώρακα.
  • Σε εκείνες που φέρουν ενθέματα σιλικόνης.
  • Σε αυτές στις οποίες έχει εφαρμοστεί ο συνδυασμός μαστογραφίας και υπερήχων και δεν έχει αποδώσει τα επιθυμητά απεικονιστικά αποτελέσματα (περιπτώσεις πυκνών μαστών και σε σχετικά νεαρές γυναίκες).
  • Στις γυναίκες που εμφανίζουν επίμονο έκκριμα θηλής χωρίς αυτό να συνοδεύεται από άλλα απεικονιστικά ευρήματα.
  • Σε περιπτώσεις γυναικών με μετάσταση στους μασχαλιαίους λεμφαδένες, όπου δεν έχει εντοπιστεί η πρωτοπαθής εστία.
  • Σε περιπτώσεις επανέλεγχου και παρακολούθησης της νόσου (στα πλαίσια προεγχειρητικής χημειοθεραπείας ή μετεγχειρητικής παρακολούθησης).

Για ποιο λόγο λοιπόν κύριε Παπαδογιαννάκη είναι τόσο σημαντική η πρόληψη και η έγκαιρη εξέταση;

Γιατί αν γίνει έγκαιρη διάγνωση σε πρώιμο στάδιο είναι δυνατόν να γίνει ολοκληρωμένη θεραπεία και η πλήρης ίαση της νόσου. Ενώ, αν η διάγνωση καθυστερήσει μπορεί να έχουμε επέκταση της νόσου στους λεμφαδένες και μεταστάσεις σε άλλα όργανα με καταστροφικές συνέπειες στην επιβίωση μιας γυναίκας.

Σε ποιό γιατρό πρέπει να απευθυνθεί μια γυναίκα για να ελέγξει προληπτικά το μαστό της;

Κυρίαρχος είναι ο ρόλος του γενικού οικογενειακού γιατρού που γνωρίζει το πλήρες ιστορικό τόσο της ίδιας της γυναίκας όσο και της οικογένειάς της, η και του παθολόγου, αλλά και του γυναικολόγου μιας γυναίκας, οι οποίοι κάνοντας ασυμπτωματικό έλεγχο (check up) θα παραπέμψουν εγκαίρως στον ειδικό Χειρουργό μαστού / Μαστολόγο για την καταλληλότερη διαγνωστική προσέγγιση και την ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση. Ο μεν ειδικός γιατρός θα θεραπεύσει τη γυναίκα, ο δε μη ειδικός κυριολεκτικά θα τη σώσει μέσω της έγκαιρης διάγνωσης.

(*) Ο Ιωάννης Παπαδογιαννάκης ([email protected]) είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική του Μαστού στο Κέντρο Μαστού του Μαιευτηρίου Ιασώ με Διευθυντή τον Α. Κεραμόπουλλο, όπου και συνεργάζεται μέχρι σήμερα, ενώ από το 2008 είναι Υπεύθυνος του ιατρείου Μαστού στην Κλινική EmBIO IVF Medical Center μαζί με τους Ιατρούς Ηλία Γάτο και Θάνο Παράσχο.

Διατηρεί Ιατρείο στην πόλη μας τα Χανιά, συνεργαζόμενος με τον Πλαστικό Χειρουργό Σπύρο Μαμαλουκάκη (Στρατηγού Τζανακάκη &Ερωτόκριτου 1, /Τηλ επικοινωνίας 697 4441052, 28210 51199).

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook