O Γιάννης Γιαννακάκης περιγράφει πώς περνά τις μέρες της καραντίνας

o-γιάννης-γιαννακάκης-περιγράφει-πώς-π-1034420

Σχολεία κλειστά από 10 Μαρτίου. Καταστήματα εστίασης κλειστά από 14 Μαρτίου. Εμπορικά καταστήματα κλειστά από 18 Μαρτίου. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 23 Μαρτίου. Η χώρα σε καραντίνα λόγω του φονικού κορονοϊού και συνεχίζουμε για το καλό όλων μας να “Μένουμε σπίτι” βρίσκοντας ο καθένας διαφορετικές διεξόδους και ασχολίες.

Κι επειδή τα μέτρα απαγόρευσης δεν κάνουν εξαιρέσεις, το zarpanews.gr απευθύνθηκε σε γνωστούς Χανιώτες και τους ζήτησε να περιγράψουν πώς περνούν την μέρα τους, ποια είναι τα συναισθήματα και οι ανησυχίες τους.
Σήμερα απαντά ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης:

Πως βιώνεις αυτόν τον αναγκαστικό εγκλεισμό; Είναι πρωτόγνωρο το αίσθημα αυτό. Έχω περιορίσει, όπως όλοι μας, τις μετακινήσεις και από την πρώτη στιγμή ισορροπώ στο δίπολο «σπίτι – δουλειά, δουλειά – σπίτι». Αυτό που κάποτε ήταν συνυφασμένο με την έννοια της μονοτονίας και της ανώφελης ρουτίνας, τώρα γίνεται απαραίτητος κανόνας επιβίωσης για το σύνολο.

Πόσες μέρες είσαι στο σπίτι; Από την πρώτη ημέρα των περιορισμών, άλλαξε η καθημερινότητά μου. Ευχάριστες δραστηριότητες, δημιουργικές στιγμές, μουσικές πρόβες, συναντήσεις με συγγενείς. Όλα αυτά σταμάτησαν και ο χρόνος έκτοτε άρχισε να μετράει διαφορετικά.

Πόσο συχνά και για ποιο λόγο κυρίως βγαίνεις από το σπίτι; Είμαι υποχρεωμένος, καθημερινά, να βρίσκομαι σε χώρους της πόλης ή δομές του Δήμου Χανίων για την κάλυψη αναγκών, την επίβλεψη δράσεων ή τη διεκπεραίωση εργασιών που απαιτούν φυσική παρουσία. Συνεπώς, δεν μπορώ να θεωρηθώ αυστηρά περιορισμένος λόγω καραντίνας. Σίγουρα όμως οι ώρες που βρίσκομαι στο σπίτι είναι πολύ περισσότερες από κάθε άλλη περίοδο.

Τι γίνεται με τη δουλειά; Καθώς οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν ανασταλεί, έχουμε το χρονικό περιθώριο να υλοποιήσουμε (μικρές και μεγάλες) παρεμβάσεις στις πολιτιστικές υποδομές του Δήμου. Δέχομαι καθημερινά ενημερώσεις για τις συνθήκες που επικρατούν στις δομές (Βιβλιοθήκη, Πινακοθήκη, Μεγάλο Αρσενάλι), την υγεία των δημοτικών υπαλλήλων, την ηλεκτρονική και τηλεφωνική εξυπηρέτηση των δημοτών. Παράλληλα, είμαι σε τακτική επικοινωνία με φορείς του Τουρισμού, παρακολουθώντας τη νέα συνθήκη που διαμορφώνεται. Οι επιτροπές και τα συμβούλια πραγματοποιούνται πλέον με τη μεσολάβηση της τεχνολογίας.

Πώς περνάει μία μέρα στο σπίτι;  Οι ώρες που βρίσκομαι στο σπίτι είναι κατά πολύ περισσότερες από όσο μου επιτρεπόταν στο παρελθόν. Αφιερώνω περισσότερο χρόνο στη διαδικτυακή επικοινωνία με συγγενείς, φίλους και συνεργάτες. Σχεδιάζω επόμενες δράσεις και εκδηλώσεις. Στο καθημερινό πρόγραμμα έχουν προστεθεί τηλεδιασκέψεις με το Δήμαρχο και τη δημοτική ομάδα ώστε να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις και να προγραμματίσουμε τις δράσεις μας για να συνεχίσουν οι δημότες να απολαμβάνουν των υπηρεσιών του Δήμου και η πόλη να συνεχίσει να είναι καθαρή, ασφαλής και φιλική για όλους.

Αγαπημένη ασχολία : Η κατάσταση αυτή δεν με βοηθάει να συγκεντρωθώ στο διάβασμα που θα ήθελα (κάποια βιβλία παραμένουν επίμονα στη λίστα προς ανάγνωση) αλλά ταξιδεύω νοητά ξεφυλλίζοντας φωτογραφίες από παλαιότερα ταξίδια και βλέποντας ντοκιμαντέρ. Παρακολουθώ ιστοσελίδες τέχνης και πολιτισμού και -μαζί με την υπέροχη ομάδα συνεργατών- τροφοδοτούμε καθημερινά την πλατφόρμα της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ για την Τέχνη στο σπίτι. Θα βρείτε εξαιρετικό περιεχόμενο για όλους στο www.chania-culture.gr/content/arthome.

Απολαμβάνω πραγματικά τις σαββατιάτικες διαδικτυακές συναυλίες με τον Ιάκωβο Σουργουτσίδη που έχουν καταφέρει να στείλουν «Ωδική Βοήθεια» σε περιορισμένους φίλους σε όλο των κόσμο. Άνθρωπος της γυμναστικής δεν ήμουν ποτέ αλλά ένας καθημερινός μικρός περίπατος, χέρι χέρι με τη σύζυγό μου υπενθυμίζει συνεχώς ότι η φύση του ανθρώπου εξελίσσεται στο «μαζί»Εκεί εκπαιδεύεται σωστά, εκεί επικοινωνεί, εκεί μεγαλουργεί. Η μοναξιά και ο εγκλεισμός είναι μικρά διαλείμματα της κοινωνικής μας φύσης.

Τι βρήκες χρόνο να κάνεις που δεν προλάβαινες πριν; Αν και απολαμβάνω τις ώρες που μένω στο σπίτι, δεν θέλω να θεωρήσω αυτή την κατάσταση ως μια διαφορετική κανονικότητα. Υπάρχει όμως πλέον η πολυτέλεια του χρόνου και προσπαθώ να επωφεληθώ. Έτσι, αφιερώνω ένα μεγάλο μέρος της μέρας για να τακτοποιήσω το αρχείο μου ή να προχωρήσω μερικές μουσικές εργασίες που είχα αφήσει στη μέση. Και βέβαια ασχολούμαι με την οργάνωση ή το μοντάζ μουσικών βίντεο σαν αυτά που -είμαι βέβαιος ότι- είδατε πρόσφατα. Σε ένα από αυτά κατόρθωσα επιτέλους να κλωνοποιηθώ. Και μάλιστα εις τριπλούν.

Ποια ασχολία σου, σού στέρησε η καραντίνα; Αυτό που έχω στερηθεί είναι οι εβδομαδιαίες μουσικές συναντήσεις με τους Καθ’ Ωδών και τους Passe-partout. Αν και μέσω της τεχνολογίας επιτυγχάνουμε να μειώσουμε τις αποστάσεις και να νοιώθουμε στοιχειωδώς δημιουργικοί, τίποτε δεν συγκρίνεται με τη φυσική παρουσία και τη ζωντανή επικοινωνία. Μου λείπουν.  Στερήθηκα τη συζήτηση με φίλους γύρω από ένα τραπέζι, την ξένοιαστη βόλτα, τις αγκαλιές, τα φιλιά. Στερήθηκα ένα σήμερα που σχεδιάζει το αύριο χωρίς περιορισμούς.

Ποια σχέδιά σου αναβάλει / καθυστερεί η καραντίνα; Με την ομάδα Passe-partout ετοιμάζαμε μια παράσταση που πλέον είναι απίθανο να προλάβουμε να πραγματοποιήσουμε. Το ίδιο συνέβη και με τις ανοιξιάτικες μουσικές βόλτες των Καθ’ Ωδών. Πολλές νέες πολιτιστικές δράσεις ήταν στα σκαριά. Ακυρώθηκαν πρωτότυπες θεατρικές παραστάσεις, εξαιρετικές μουσικές και χορευτικές δράσεις, εικαστικές εκθέσεις διεθνούς βεληνεκούς. Ευτυχώς όμως, το καλλιτεχνικό δυναμικό παραμένει δραστήριο και ανυπομονεί να δοθεί η ευκαιρία να υλοποιηθούν όσα σχεδιάζαμε. Ξέρουμε καλά πως η τέχνη στήριξε την ψυχολογία όλων στην καραντίνα και μπορεί να ενδυναμώσει το σύνολο μόλις αρθούν οι περιορισμοί. Ελπίζω να δοθεί η ευκαιρία χωρίς καθυστερήσεις και να μην θεωρηθεί περιττή πολυτέλεια.

Πιστεύεις ότι θα μάθουμε κάτι από αυτό ή θα το αφήσουμε πίσω μας σα να μη συνέβη τίποτα;

Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για ουσιαστικές αλλαγές στη νοοτροπία μας. Πετύχαμε όμως σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας και πλέον δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δε γνωρίζουμε ή δεν μπορούμε: Στραφήκαμε σε ένα κεντρικό σύστημα ενημέρωσης για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και εφαρμόσαμε μεθοδολογία προστασίας ομάδων. Δείξαμε εμπιστοσύνη στο εθνικό σύστημα υγείας και σεβασμό στις εύθραυστες αντοχές του. Βελτιώσαμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ώστε να εξυπηρετείται αποτελεσματικότερα και ταχύτερα ο πολίτης. Περπατήσαμε περισσότερο, κινηθήκαμε με ποδήλατο, επιτρέψαμε στις πόλεις και τη φύση να ανασάνουν από την ασφυκτική παρουσία μας. Εκτιμήσαμε ειλικρινά τα («αόρατα» μέχρι τώρα) επαγγέλματα που κράτησαν την κοινωνία στα πόδια της (υπάλληλοι καθαριότητας, υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, οδηγοί, ντελίβερι και πολλοί πολλοί άλλοι). Αναλογιστήκαμε τι σημαίνει «ατομική ευθύνη» και διαπιστώσαμε ότι οι πράξεις ενός ανθρώπου μπορούν να επηρεάζουν ένα μεγαλύτερο κοινωνικό σύνολο.

Σε προσωπικό επίπεδο, τι σε έμαθε αυτή η περίοδος / τι συνειδητοποίησες

Επιβεβαίωσα αυτό που πάντα πίστευα. Και στα καλά και στα κακά, μαζί μπορούμε καλύτερα.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μόλις λήξει η καραντίνα;

Μια μεγάλη αγκαλιά στη μητέρα μου που την έχει στερηθεί εδώ και πολλές εβδομάδες.

Και μια μπύρα με φίλους κάτω από τα πλατάνια της Σπλάντζιας.

Σκεπτόμενος την επόμενη μέρα, τι σε προβληματίζει / ανησυχεί περισσότερο;

Πώς θα θωρακίσουμε αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις και πώς η αυστηρή μεθοδολογία περιορισμών που δοκιμάσαμε δεν θα λειτουργήσει ποτέ εις βάρος των ουσιαστικών ατομικών ελευθεριών.

 

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook