Ο Γιάννης Χίνος γράφει για το χθες, το σήμερα και το αύριο του Ναυτικού Ομίλου Χανίων

ο-γιάννης-χίνος-γράφει-για-το-χθες-το-σ-1122120

Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν την ιστορία αυτού του σωματείου. Το πάθος το ήθος και η ανιδιοτέλεια παλαιότερων εποχών οδήγησαν τότε σύσσωμη την τοπική κοινωνία να δημιουργήσει αυτό το πραγματικά ιστορικό σωματείο. Όσα ονόματα και να αναφέρουμε σίγουρα θα αδικήσουμε πολλούς, όπως άλλωστε το ίδιο ισχύει και για τις αμέτρητες διακρίσεις. Άνθρωποι με διαφορετικό τρόπο σκέψης, πιθανά διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, σίγουρα όμως ικανοί και οξυδερκείς κατάφερναν να συνεργάζονται με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τις βάσεις και τις προϋποθέσεις που έφεραν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα επιτυγχάνοντας ένα επαρχιακό αθλητικό σωματείο να έχει πρωταγωνιστήσει επανειλημμένως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα χρόνια πέρασαν, οι προσπάθειες πολλές, η συμμετοχή στις διοικήσεις συνεχώς και μικρότερη, η συναίνεση και το «κοινό» όραμα σταδιακά φθίνουν με αποτέλεσμα ένα τόσο δυνατό σωματείο να μετατρέπεται σε ένα κλειστό elite club αντίστοιχο της Εκάλης, ανθρώπων που ενώ στην πλειοψηφία τους μπορεί να έχουν κοινωνικό κύρος δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον αθλητισμό ή το αθλητικό ιδεώδες. Είναι πολύ εύκολο κάποιος να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει παρακολουθώντας μία ετήσια γενική συνέλευση ή μια εκλογική διαδικασία που και στα δύο η συμμετοχή είναι ελάχιστη σε σχέση με το παρελθόν και με την συμμετοχή ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα και τις αγωνίες του καθημερινού κολυμβητικού γίγνεσθαι. Αυτό για εμένα είναι αδιανόητο αφού συζητάμε για ένα σωματείο με περισσότερους από 1000 αθλητές στο σύνολο των αθλημάτων του.

Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση του ίδιου του ομίλου αλλά και των διαδικασιών του. Μια απαξίωση που οδηγεί σε ανούσιες εσωτερικές αντιπαραθέσεις, στην δημιουργία όξυνσης μεταξύ των τμημάτων καθώς και στην ύπαρξη ενός «διακοσμητικού» διοικητικού συμβουλίου που με δυσκολία συνήθως έχει απαρτία στις συνεδριάσεις του. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας οδηγεί το αδρανές διοικητικό συμβούλιο να μην αποφασίζει και να μην συμμετέχει σε απολύτως τίποτα που αφορά την χάραξη της στρατηγικής αλλά και της καθημερινότητας του ομίλου. Η ενημέρωση των μελών του όσον αφορά τα οικονομικά και όχι μόνο, περιορίζεται σε ένα τυπικό (όπως ο νόμος επιβάλει) ετήσιο απολογισμό και προϋπολογισμό που κατατίθεται στις γενικές συνελεύσεις. Εν τέλη η διοίκηση ασκείται αποκλειστικά από 3-4 ανθρώπους του λεγόμενου προεδρείου που προσπαθούν να τα προλάβουν όλα με τον τρόπο που σκέφτονται και αντιλαμβάνονται.

Ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως κλειστό club στιλ Εκάλης, αντιθέτως πρέπει να ανήκει και να είναι προσιτός σε όλους γιατί ανήκει σε όλους. Δεδομένου ότι είναι επι της ουσίας και η μοναδική ομάδα αθλημάτων πισίνας στον νομό μας, κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη να δει διαφορετικά την πραγματικότητα σεβόμενος όχι μόνο όλους αυτούς που το έχουν ανεβάσει τόσο ψηλά αλλά και αυτούς που προσπαθούν να τον ανεβάσουν ακόμη ψηλότερα.

Ένα σωματείο με περισσότερους από 1000 αθλητές πρέπει να είναι ανοικτό και προσβάσιμο. Οι γονείς που αγωνιούν και γνωρίζουν πρέπει με εύκολες διαδικασίες να μπορούν να συνδράμουν στα διοικητικά του, αφού άλλωστε συχνά αποδεικνύουν εμπράκτως με την παρουσία τους την αποτελεσματικότητα των ουσιαστικών παρεμβάσεων τους. Η συμμετοχή των γονέων είναι η μοναδική εγγύηση ότι το σωματείο θα ανταποκρίνεται στις σημερινές – πραγματικές ανάγκες.

Τα πράγματα είναι απλά και οι λύσεις εφικτές αρκεί να θέλουμε να τις δούμε.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

1) Μείωση της ετήσιας συνδρομή των μελών από τα 40€ που είναι σήμερα.

2) Δυνατότητα άμεσης και με άμεσα δικαιώματα (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) και όχι όπως σήμερα που απαιτείται ένας χρόνος ίσως και παραπάνω εγγραφής για πλήρη δικαιώματα.

3) Εξουσιοδότηση εκκαθάρισης μητρώου μελών με τις προβλεπόμενες από τον νόμο και το καταστατικό διαδικασίες.

4) Παραχώρηση από ΜΙΑ ΠΑΓΙΩΜΕΝΗ θέση στο Δ.Σ εκπροσώπου του συλλόγου γονέων κάθε τμήματος που έχει σύλλογο.

5) Αλλαγή μοντέλου διοίκησης με πρόσληψη αθλητικού manager ο οποίος θα εκτελεί με διαφάνεια που ορίζει ο νόμος τις αποφάσεις του Δ.Σ. και όχι τον ρόλο αυτό να τον έχουν εκλεγμένα μέλη με αποτέλεσμα η έλλειψη γνώσης, χρόνου η εμπειρίας να οδηγούν σε συνεχή λάθη.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να ανοίξουν μία συζήτηση σε υγιή βάση για το πως αντιλαμβανόμαστε το μέλλον του Ναυτικού Ομίλου αλλά και την συνεργασία του με την πολιτεία που υποχρεούται να διασφαλίζει την σωστή λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Γράφει ο Γιάννης Χίνος, Μέλος Δ.Σ Ν.Ο.Χ, Έφορος Τεχνικής Κολύμβησης

One thought on “Ο Γιάννης Χίνος γράφει για το χθες, το σήμερα και το αύριο του Ναυτικού Ομίλου Χανίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook