Ο φόβος της φτώχειας στέλνει τους Χανιώτες σε ψυχολόγους – Ζητούν συμβουλές και για συγγενείς τους

ο-φόβος-της-φτώχειας-στέλνει-τους-χανι-1137718

Όσο κι αν προσπαθεί κανείς να διατηρήσει την ψυχολογική ισορροπία στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, φαίνεται πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν τα καταφέρνουν και αναγκάζονται να απευθυνθούν για βοήθεια στους ειδικούς. Η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτό το διάστημα αγχώνεται λόγω οικονομικών προβλημάτων, με το μέλλον να μοιάζει αβέβαιο για επαγγελματίες και μισθωτούς.

«Το μεγαλύτερο άγχος είναι το οικονομικό», λέει στο zarpanews.gr η Πωλίνα Βλατάκη, συνθετική – συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια. «Δεν φοβούνται τον κορονοϊό οι περισσότεροι, ανησυχούν όμως για το τί θα κάνουν στον οικονομικό τομέα. Αυτοί που απέφευγαν να έρθουν παλαιότερα, ξεκίνησαν να έρχονται τώρα και ό,τι έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ καιρό, τώρα βγαίνει, από άγχος έως ψύχωση. Δεν συμβαίνει επειδή βρήκαν χρόνο οι άνθρωποι, αλλά επειδή η καραντίνα επέτεινε τα προβλήματά τους.»

Άλλη μια ενδιαφέρουσα παρενέργεια της καραντίνας, το γεγονός ότι άνθρωποι έχουν αρχίσει να ζητούν βοήθεια για το πως να διαχειριστούν άλλους ανθρώπους, με τους οποίους μένουν μαζί και τους φαίνεται ότι οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Η Εύη Αδαμοπούλου, ψυχολόγος και υπεύθυνη του προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, το οποίο στηρίζει άτομα με εξάρτηση στα Χανιά, αναφέρει στο zarpanews.gr:

«Από την εμπειρική εικόνα των τελευταίων ημερών, έχουν αυξηθεί τα αιτήματα συγγενών για ανθρώπους που έχουν πρόβλημα εξάρτησης, δηλαδή ρωτάνε πώς να διαχειριστούν οι ίδιοι το πρόβλημα του συνανθρώπου τους. Πολλά τέτοια αιτήματα αφορούν συγγενείς κι αυτό είναι κοινό με την προηγούμενη καραντίνα. Από τους ίδιους τους εξαρτημένους πάντως, τα περισσότερα αιτήματα αφορούν πρόβλημα αλκοολισμού ή τζόγου».

Όλο και περισσότεροι πολίτες απευθύνονται σε ψυχολόγους, και, έστω κι αν δεν υπάρχει επίσημη στατιστική, μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις:

«Τώρα είναι αισθητά αυξημένη η κίνηση, περίπου κατά 30%«, αναφέρει η κα Βλατάκη. «Εμένα και στον δρόμο με σταματούν και μου ζητούν συμβουλές γνωστοί μου και αυτό είναι επίσης ένδειξη της κατάστασης, ενώ και στην τηλεφωνική υποστήριξη η ζήτηση έχει αυξηθεί», λέει η Χανιώτισσα ψυχοθεραπεύτρια.

Και καθώς η καραντίνα προάγει την απομόνωση, χρειάζεται και σωστή αντιμετώπιση:

«Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει πανικός και να αποφευχθεί η μοναξιά – χωρίς βέβαια να παραβιάζουμε τους περιορισμούς που έχουμε. Χρειάζεται επικοινωνία, έστω και τηλεφωνικά. Ή ένα περπάτημα, που δεν απαγορεύεται. Πρέπει να στηρίζει ο ένας τον άλλον και όποιος χρειάζεται βοήθεια, να τη ζητάει«, δήλωσε η κα Βλατάκη.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

2 thoughts on “Ο φόβος της φτώχειας στέλνει τους Χανιώτες σε ψυχολόγους – Ζητούν συμβουλές και για συγγενείς τους

  1. Όταν το απλό περπάτημα είναι ορισμένης ώρας και πρέπει να ξανα-μαντρωθείς δεν διαφέρει καθόλου από τον καθημερινό προαυλισμό των φυλακών κα ψυχολόγα μου! Όταν αισθάνεσαι «φυλακισμένος» στο σπίτι σου με περιορισμό της ατομικής σου ελευθερίας και δεν το ΑΝΤΕΧΕΙΣ γιατί δεν φταίς γι’αυτό… τότε πολλά μπορούν να…συμβούν! Άρα μην προβάλλετε μόνο προβλήματα οικονομικού άγχους και εθισμού σε ουσίες και συναφή…λόγω καραντίνας κορωνοϊού….

  2. Ακόμα και ότι έχετε ανταποκριθείκατε σε ένα λοκνταουν που σας καταστρέφει, οικονομικά, φυσιολογικά, ψυχολογικά δείχνει ότι ήδη έχετε πληρώσει τον κρητικό τσαρλατάνο ακριβότερα και από πόλεμο ! Μέχρι που είσαστε αποφασισμένοι να φτάσετε πριν να τους διάολο στείλετε και βγείτε στους δρόμους και να αρχίσετε τη ζωή σας κανονικά ! Να σας χωρίσουν οι γυναίκες σας, να φύγουν και να εξαφανιστούν τα παιδιά σας τα οποία και βέβαια έχουν λιγότερο φόβο από σας αλλά σας ακολουθούν μέχρι τώρα από σεβασμό ? Νομιζετε ότι η νεολαία θα χάνει τη ζωή της θαμμένοι ζωντανοί γιατί οι γονιός τους φοβούντε μια γρίπη ? Γιατί αν θέλετε να κοιταχτείτε στον καθρέπτη θα δείτε ένα υγειέστατο άνθρωπο που πριν λίγους μήνες ήταν νοικοκύρη οικογενειάρχη που είχε δουλειά, οικονομίες, μαγαζί, επιχείρηση, κοινωνική ζωή, φίλους, παρέες, ταξίδια, γλέντια κλπ που με μια εντολή ενός καραγκιοζη τά πέταξε όλα στα σκουπίδια και έχει ΘΑΦΤΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ακολουθώντας τις εντολές μια παρέας ηλιθίων που δεν είναι ικανοί να φτιαξουν μια μάσκα σε ένα παιδάκι ! Πρός θεού δεν καταλαβαίνετε μέσα στον πανικό σας ότι όλοι αυτοί πίθηκοι (κυβέρνηση, δικαιοσύνη, μέρος γιατρών, κλπ βάζουν ένα στοίχημα που πρέπει να πληρώσετε ΕΣΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΑΣ ενώ αυτοί που βάζουν το στοίχημα δεν έχουν να χάσουν ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ,! Από ότι βλέπετε αυτοί πάνε στίς δουλειές του, τα ταξίδια τους, τις συγκεντρώσεις, τα θέατρα τους, και κάνουν την ζωάρα τους ενώ εσεις παραμένετε ΘΑΜΕΝΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ. Συνέλθετε τώρα γιατί σε λίγο θα κοιτάξετε γύρω σας και δεν θα υπάρχει κανένας, η θα σας βγάζουν από τα σπίτια σας με ζουρλομανδύα ! Για ένα τσαρλατάνο μπαμπουίνο που όπως και πατέρας του δείχνει καθημερινά ποσο ανθέλληνας είναι !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook