Ο Φεβρουάριος αυξάνει το πετρέλαιο και κάνει πιο «φιλικό» το φυσικό αέριο για θέρμανση

ο-φεβρουάριος-αυξάνει-το-πετρέλαιο-κα-805701

Αλλάζουν ξανά από το Φεβρουάριο τα δεδομένα στην θέρμανση, ενώ πέφτουν οι θερμοκρασίες καθώς φαίνεται ότι μπαίνουμε για τα καλά στο χειμώνα. Στο πετρέλαιο φαίνεται ότι έρχονται αυξήσεις, στο φυσικό αέριο μειώσεις, ενώ στο ρεύμα επικρατεί ασάφεια ως προς τη συνέχιση των επιδοτήσεων για όλο το εύρος των καταναλώσεων.

Ανατροπές που συνδέονται με τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις και παραπέμπουν σε υψηλότερο επίπεδο τιμών τουλάχιστον για το Φεβρουάριο.

Στο μεν πετρέλαιο, η μέση τιμή πανελλαδικά βρίσκεται στα 1,3 ευρώ το λίτρο, αλλά δεδομένων των ανοδικών τάσεων στο μπρεντ (87,47 δολάρια, στο τέλος της εβδομάδας), όλα δείχνουν ότι σύντομα θα αυξηθεί.

Καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι έρχεται αύξηση ζήτησης από πλευράς Κίνας, οι εκτιμήσεις μιλούν για άνοδο τιμών, ενώ δημοσκόπηση του Reuters παραπέμπει σε μια μέση τιμή πετρελαίου στα 90 δολάρια σε βάθος χρόνου.

Εάν μάλιστα δεν υπήρχε η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, τότε το πετρέλαιο στην Ελλάδα θα κινούνταν σήμερα στα 1,4 ευρώ το λίτρο. Τι σημαίνει αυτό για ένα crash test με το φυσικό αέριο;

Η αλήθεια είναι ότι στη παρούσα φάση τα δύο καύσιμα κινούνται παράλληλα, με το αέριο στα 11-12 λεπτά / KWh και το πετρέλαιο στα 11,9 λεπτά. Οι τιμές είναι ίδιες. Τον επόμενο όμως μήνα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Το μεν πετρέλαιο θα αυξηθεί, όπως όλα δείχνουν, το δε αέριο θα υποχωρήσει σημαντικά, καθώς θα ενσωματώσει τις τρέχουσες διεθνείς μειώσεις. Στην Ελλάδα ως γνωστόν, το αέριο πωλείται με βάση τις διεθνείς τιμές του προηγούμενου μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι η μεγάλη βουτιά κάτω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα, θα αποτυπωθεί στη λιανική από το Φεβρουάριο.

Σήμερα, η λιανική του αερίου βρίσκεται στα 11-12 λεπτά / KWh, ωστόσο από τον επόμενο μήνα, θα κινείται ακόμη και στα 6,5 λεπτά / KWh. Δηλαδή τουλάχιστον 40- 45% χαμηλότερα από το πετρέλαιο. Tόσο λέγεται ότι θα είναι τις επόμενες εβδομάδες η τιμή πώλησης του αερίου για το σκέλος της ενέργειας, προ ΦΠΑ και χωρίς κόστη μεταφοράς και διανομής.

Σε ότι αφορά το ρεύμα, επικρατεί ακόμη ασάφεια όσον αφορά τις επιδοτήσεις για το Φεβρουάριο, οι οποίες πιθανόν να ανακοινωθούν και σήμερα. Εφόσον ωστόσο επιβεβαιωθούν τα σενάρια ακόμη και για μηδενικές επιδοτήσεις στις καταναλώσεις από 500 KWh ή 1.000 KWh, τότε τα πράγματα για κάποιες κατηγορίες θα αλλάξουν σημαντικά τον επόμενο μήνα.

Ασκήσεις όπως οι παραπάνω, συνδέονται και με τις πρόσφατες πιέσεις του Eurogroup για αλλαγή του σημερινού μοντέλου επιδοτήσεων.

Ενα είναι βέβαιο. Οι επιδοτήσεις για τον επόμενο μήνα θα είναι οι πιο χαμηλές από τότε που ξεκίνησε το νέο σύστημα τιμολόγησης στην αγορά του ρεύματος. Εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να υπερβούν τα 4 λεπτά η κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες το μήνα.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook