Ο εξαψήφιος στόχος του Τσίπρα

ο-εξαψήφιος-στόχος-του-τσίπρα-1440938

Οι αξιοσημείωτες ιδιαιτερότητες των εσοκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, το μεγάλο στοίχημα της συμμετοχής και οι στόχοι της Κουμουνδούρου

Την Κυριακή από τις 8:00 το πρωί έως 8:00 το βράδυ τα μέλη και οι φίλοι-ες του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγουν τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Η εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ έχει τρεις αξιοσημείωτες ιδιαιτερότητες.

Πρώτον, για τη θέση του προέδρου του κόμματος υπάρχει μια και μόνη υποψηφιότητα αυτή του Αλέξη Τσίπρα.

Δεύτερον, η εκλογή Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τη βάση υιοθετείται για πρώτη φορά από ευρωπαϊκό κόμμα εξουσίας.

Τρίτον, στις δύο ψηφοφορίες θα είναι διαφορετικά τα εκλογικά σώματα. Τον μεν κ. Τσίπρα τον ψηφίζει όποια-ος θέλει -βεβαίως η συμμετοχή στην ψηφοφορία σημαίνει αυτόματη ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή ΚΕ έχουν μόνο όσες-οι έχουν γραφτεί στο κόμμα μέχρις 21 Μαρτίου.

Το στοίχημα της συμμετοχής

Το μεγάλο στοίχημα των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαια η συμμετοχή -αφού δεν υπάρχει δεύτερος υποψήφιος. Μέσω της μεγάλης συμμετοχής το επιτελείο του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου επιδιώκει:

  • Να διευρύνει οργανωτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ώθηση στην εγγραφή νέων μελών.
  • Να δώσει νέα ισχυρή νομιμοποίηση στον κ. Τσίπρα, προκειμένου να αντιπαρατεθεί με καλύτερους όρους με τον κ. Μητσοτάκη.
  • Να στείλει το ηχηρό αντικυβερνητικό μήνυμα.

Ο τρίτος στόχος είναι και ο πιο σημαντικός. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνθημα της καμπάνιας για τις εκλογές («τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό») αφορά το κεντρικό ζήτημα των ημερών, δηλαδή τις εξωφρενικές αυξήσεις στο ρεύμα. Αν και η εκλογή οργάνων αποτελεί την κατεξοχήν εσωτερική διαδικασία των κομμάτων, η διαδικασία που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφώς το βλέμμα «έξω» και όχι «μέσα» στο κόμμα -κάτι που ενδεχομένως το βρει μπροστά του στην πορεία.

Το σύνολο των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δημόσια δεν κάνει ούτε προβλέψεις ούτε θέτει στόχους για τη συμμετοχή στη διαδικασία. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ όμως είναι προφανές ότι αν η συμμετοχή φτάσει σε εξαψήφιο αριθμό, ξεπερνώντας τις 100.000, το επιτελείο Τσίπρα θα είναι απολύτως ικανοποιημένο. Παρότι ο αριθμός φαίνεται μικρός σε σύγκριση με τους αντίστοιχους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανάλογο οργανωτικό και ιστορικό βάθος. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία της διεύρυνσης, τα μέλη του κόμματος ήταν 30.000.

Η Κεντρική Επιτροπή

Πολύ επιφυλακτικά είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής. Μια εκλογή από τη βάση σημαίνει στην ουσία πλεύση σε αχαρτογράφητα νερά. Είναι τελείως διαφορετική μια ψηφοφορία 50-60.000 μελών από αυτήν του συνεδρίου που συμμετέχουν 3.500 χιλιάδες άτομα.

Τόσο οι προεδρικοί όσο και η Ομπρέλα δεν αισθάνονται ασφαλείς ότι οι σταυροδοσίες τους «θα περάσουν στον κόσμο». Επομένως, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή να αποτυπωθεί κατά κύριο λόγο η ακτινοβολία των προσώπων και όχι η δυναμική των τάσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα μεσαία οργανωτικά στελέχη που δεν έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ, θα δυσκολευτούν να εκλεγούν.

Γράφει ο Γιάννης Αλμπάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook