Ο Ερντογάν σχεδιάζει πρόγραμμα-μαμούθ για νέους εξοπλισμούς στα Κατεχόμενα

ο-ερντογάν-σχεδιάζει-πρόγραμμα-μαμού-1534509

Τη στρατιωτική ενίσχυση των Κατεχόμενων επιδιώκει η Τουρκία και ο πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» θα προχωρήσει πολύ σύντομα στην ενίσχυση του εξοπλισμού της περιοχής, ενώ υπενθυμίζεται ότι έγιναν ήδη κινήσεις για την κατασκευή και αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών.

Για τον Ερντογάν, η ενίσχυση του εξοπλισμού στα Κατεχόμενα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ για την Κύπρο.

Και ακόμα και αν η κίνηση των Αμερικανών δεν επηρεάσει το ισοζύγιο δυνάμεων, η κίνηση από πλευράς Τουρκίας συνδέεται με σχεδιασμούς, που δεν είναι τωρινοί και αφορούν τόσο το μέτωπο κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και τις επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως αναφέρει και ο «Φιλελεύθερος».

Η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στα Κατεχόμενα και στο επίπεδο των υποδομών. Η αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και η κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, εντάσσονται στους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας για έλεγχο της περιοχής. Με βάση τα σχέδια τα οποία έχουν εκπονηθεί, οι δύο στρατιωτικές βάσεις θα χρησιμοποιούνται για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Το εν λόγω αεροδρόμιο, άλλωστε, έχει αναβαθμιστεί από την Τουρκία ήδη από το 2018 και λειτουργεί έκτοτε ως βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αποστολές στην ανατολική Μεσόγειο. Όσο για τη βάση στο Μπογάζι, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η κατασκευή της, έχουν γίνει ωστόσο όλα τα προκαταρκτικά και πρόκειται για βάση στην οποία θα σταθμεύουν πλοία νοτίως του νησιού και θα έχουν επιχειρησιακή ευθύνη της περιοχής.

Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο, η εφημερίδα του ψευδοκράτους δημοσίευσε τη συμφωνία της Τουρκίας με το κατοχικό καθεστώς για την κατασκευή σταθμού παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και στην περιοχή Τέμπλος, ενώ ο φάρος που υπάρχει στην περιοχή Τέμπλος θα μετατραπεί σε σταθμό παρακολούθησης διέλευσης πλοίων.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι δύο από τις τρεις στρατιωτικές βάσεις θα χρησιμοποιούνται για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του τουρκικού στρατιωτικού αλλά και στρατηγικού σχεδιασμού για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπως αναφέρει και ο «Φιλελεύθερος», ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι η κατοχική δύναμη επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη στρατηγική σημασία της Κύπρου.

Οι φόβοι της Άγκυρας

Η τουρκική πλευρά άρχισε να φοβάται ήδη από την ενίσχυση της στρατιωτικής μηχανής της Ελλάδος και αυτό φαίνεται και μέσα από την επιθετική της ρητορική. Η Κύπρος όλα αυτά τα χρόνια δεν αποτέλεσε ποτέ ευθεία απειλή, δε εξοπλιζόταν, δεν έχτιζε άμυνα και αυτό καθησύχαζε τις κατοχικές δυνάμεις.

Το τελευταί διάστημα, όμως, η Ελλάδα και η Κύπρος συζητούν για την αγορά από το Ισραήλ του αντιαεροπορικού συστήματος «Iron Dome». Όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος», το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα παρέχει σχεδόν πλήρη προστασία από αεροσκάφη και πυραύλους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως από συζητήσεις μεταξύ των τριών κρατών, φαίνεται πως ο στόχος είναι η δημιουργία μιας ομπρέλας προστασίας για ολόκληρη την περιοχή. Αυτό είναι που ανησυχεί κυρίως την Άγκυρα.

Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα

Η Τουρκία τραβάει το σκοινί στα άκρα και αν σκιαγραφηθεί η συμπεριφορά των αξιωματούχων της, φαίνεται να θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα, τόσο ώστε να ισχυριστεί μετέπειτα ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη ξεκίνησε ένα θεερμό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», οι πληροφορίες αυτές αξιολογούνται στην Αθήνα και εκτιμάται πως αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανόν. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Τουρκία, στο πλαίσιο των προκλήσεων, ενδέχεται, για παράδειγμα, να προχωρήσει και να ανακόψει ελληνικό σκάφος, που κατευθύνεται σε νησί για ανεφοδιασμό.

ieidiseis.gr με πληροφορίες από philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook