Ο Έλληνας καταθέτης παίρνει επιτόκιο… 0 κόμμα ψίχουλα

ο-έλληνας-καταθέτης-παίρνει-επιτόκιο-647161

Ήρθαν οι ελληνικές τράπεζες κι ανακοίνωσαν ξαφνικά, λίγο πριν τις εκλογές, ότι δεν θα αυξήσουν άλλο τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια για έναν χρόνο.

Είναι, λέει, το «πρόγραμμα επιβράβευσης που θέτουν σε τροχιά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με στόχο την προστασία των δανειοληπτών από τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων«.

Δηλαδή, θέλουν να πιστέψουμε ότι έρχονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά επειδή οι τράπεζες σκέφτονται το καλό του δανειολήπτη, δεν θα τις ενσωματώσουν.

Βεβαίως, βεβαίως…

Μπορούμε να το διαπιστώσουμε και από το ότι με κάθε αύξηση επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες αύξαναν τα επιτόκια δανεισμού, αλλά δεν αύξαναν τα επιτόκια καταθέσεων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον Ιανουάριο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,12%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,36%.

Κοινώς, όταν το επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν 0%, οι καταθέσεις ήταν επίσης 0%. Τώρα που η ΕΚΤ πήγε στο 3%, ο Έλληνας καταθέτης παίρνει… 0 κόμμα ψίχουλα.

Ενώ τα δάνεια πήγαν στο 5,36%, ενώ πριν δύο χρόνια ήταν 3.77%.

Και τώρα το καλύτερο:

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε δώσει συνέντευση στο CNBC και είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ… δεν θα αυξηθούν άλλο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ δήλωσε επί λέξει στις 20 Μαρτίου: «οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περάσει πλέον στο παρελθόν. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.«

Πόσο πιο καθαρά να το πει ο άνθρωπος;

Τί πουλάνε στον κόσμο λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες και μαζί κολαούζο το… προεκλογικό υπουργείο Οικονομικών; Ότι δεν θα αυξήσουν τα επιτόκια;

Αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα αυξηθούν άλλο.

Το καταναλωτικό κοινό σφύζει από ευγνωμοσύνη για την προστασία που θα του παρέχουν από την αύξηση των επιτοκίων που… δεν θα συμβεί.

Εκτός κι αν θέλουν να πιστέψουμε πως αυτοί ξέρουν τι θα γίνει με τα επιτόκια κι ο Στουρνάρας, που συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΚΤ, είναι άσχετος.

Για τις καταθέσεις, στο μεταξύ, κουβέντα…

Τι, δεν είναι αρκετό το 0,12%;

ΖΑΡΠ…

One thought on “Ο Έλληνας καταθέτης παίρνει επιτόκιο… 0 κόμμα ψίχουλα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook