Ο Έλληνας εστιάτορας στην Κίνα και ο εφιάλτης του κορωνοϊού | Photos

ο-έλληνας-εστιάτορας-στην-κίνα-και-ο-εφ-992364

Ο Βασίλης Μπαμπάολους από την Θεσσαλονίκη, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να χτίσει μια μικρή αυτοκρατορία ελληνικών εστιατορίων σε πέντε διαφορετικές πόλεις της Κίνας.

Η αλυσίδα ονομάζεται Golden Olives και διαθέτει καταστήματα στην Ξιαμέν, στη Φουτζό, στη Σουτζό, στην Ούσι και στην Τζιανγκσού, σερβίροντας αποκλειστικά ελληνικό φαγητό.

Ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας δεν κατάφερε μόνο να κερδίσει τον ανταγωνισμό με όπλο τις αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές, νίκησε και τον κινέζικο γραφειοκρατικό γίγαντα έστω κι αν χρειάστηκε να εισάγει γάλα από το Χόνγκ Κόνγκ για να φτιάξει τζατζίκι.

Κι ενώ όλα πήγαιναν καλά, ήρθε η επιδημία του κορωνοϊού για να προκαλέσει χτύπημα κάτω από τη ζώνη όχι βέβαια μόνο στον ίδιο αλλά στο σύνολο της της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη με την κινεζική κυβέρνηση να λαμβάνει ένα πρωτόγνωρο μέτρο. Αναγκάστηκε να επεκτείνει τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς με τους εργάτες να απέχουν από τα εργοστάσια, με τους φόβους για πιθανή αναστολή της λειτουργίας τους να εντείνονται όσο περνούν οι ώρες. Για παράδειγμα, μεγάλες εταιρίες όπως η Tencent, θα παραμείνει κλειστή και οι 54.000 υπάλληλοι της θα επεκτείνουν τις διακοπές τους τουλάχιστον ως τις 9 Φεβρουαρίου.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο Έλληνας εστιάτορας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα του μπορεί να απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από κει που ξεκίνησαν όλα, την πόλη Ουχάν.

«Μπορεί η απόσταση που μας χωρίζει να είναι τεράστια, φανταστείτε μόνο ότι από το Πεκίνο, απέχουμε σχεδόν τρεις ώρες με το αεροπλάνο, ωστόσο συναγερμός έχει σημάνει σε όλη τη χώρα», λέει στο protothema.gr o Βασίλης Μπαμπάολους.

Μέσα στην γενικότερη ατυχία, θεωρεί τον εαυτό του τυχερό διότι επέστρεψε στην Ελλάδα αρχές Δεκέμβρη για τις γιορτές, σκοπεύοντας να επιστρέψει τις μέρες που χτύπησε η επιδημία.

Μάλιστα οι τελευταίοι τέσσερις Έλληνες υπάλληλοι του, γύρισαν μόλις πριν από πέντε μέρες έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι τον φόβο και την αγωνία που επικρατεί στη Κίνα.

Είναι γεγονός ότι με τα εστιατόρια, τους κινηματογράφους και τα εμπορικά κέντρα άδεια, ο κορωνοϊός φέρνει μνήμες εποχές SARS, από τον οποίο οι κινεζικές μετοχές χρειάστηκαν πέντε μήνες για να «αναρρώσουν».

«Και εμείς αναγκαστήκαμε να κατεβάσουμε ρολά σε όλα τα μαγαζιά μας, καθώς αυτά βρίσκονται μέσα σε εμπορικά κέντρα», συνεχίζει ο επιχειρηματίας από την Θεσσαλονίκη, για να προσθέσει: «Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Έχουμε κλείσει εδώ και 10 μέρες καθώς δεν κυκλοφορεί άνθρωπος. Βλέπετε οι Κινέζοι είναι ένας ιδιαίτερα πειθαρχημένος λαός και εκτελεί κατά γράμμα όποια εντολή δώσει η κυβέρνηση. Τους έχουν συστήσει να μην συναθροίζονται πάνω από 50 άτομα και αυτοί το τηρούν. Αποφεύγουν να βγαίνουν έξω και φροντίζουν όλες οι συναλλαγές τους να γίνονται ηλεκτρονικά. Έτσι έχουν αποφευχθεί χειρότερες καταστάσεις».

Αυτό που τρομάζει ωστόσο τον Έλληνα επιχειρηματία, είναι το ενδεχόμενο ενός αποκλεισμού των κινεζικών πόλεων και από αέρα, κάτι που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στην οικονομία. «Ας ευχηθούμε ότι ο εφιάλτης θα έχει σύντομο τέλος», καταλήγει.

Πρωτο Θεμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook