Ο Δήμος Χανίων πήρε self test για τα Λύκεια που ανοίγουν – Πότε θα είναι έτοιμα τα σχολεία μέσω ΣΔΙΤ

ο-δήμος-χανίων-πήρε-self-test-για-τα-λύκεια-που-1204768

Στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Χανίων, Αντώνης Βαρδάκης. Με αφορμή το ότι τη Δευτέρα ανοίγουν τα Λύκεια, ο κ. Βαρδάκης έκανε γνωστό πως ο Δήμος Χανίων φρόντισε να εφοδιάσει τα σχολεία με self test, για τις περιπτώσεις που κάποιος το χρειαστεί:

«Ο Δήμος και η σχολική επιτροπή την Πέμπτη επικοινώνησε με τον ΣΥΦΑΧ και ζητήσαμε self test για να υπάρχουν διαθέσιμα στις σχολικές μονάδες, σε περίπτωση που κάποιος δεν το χρησιμοποιήσει σωστά και χρειαστεί δεύτερο, το οποίο μετά θα πλήρωνε. Εντός του Σαββατοκύριακου και τη Δευτέρα ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών θα εφοδιάζει τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας και τα ειδικά σχολεία με ατομικές συσκευασίες self test. Έχουμε πάρει 20 τεστ για κάθε μονάδα, για αυτές τις δύο εβδομάδες που θα λειτουργήσουν τώρα τα σχολεία.»

Επίσης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας υπενθύμισε πως ο Δήμος Χανίων εντόπισε ελλείψεις στο ποιοι δικαιούνται να πάρουν τα τεστ από τα φαρμακεία και τις μετέφερε στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσει:

«Το υπουργείο είχε ανοίξει την ηλικιακή ομάδα 16-18 ετών για τους μαθητές, αλλά δεν είχε προβλέψει τους μαθητές που πήγαιναν νωρίτερα στο σχολείο, δηλαδή τους 15χρονους και άλλους μαθητές που είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος. Αυτούς δεν τους άφηνε το σύστημα να πάρουν τα τεστ, όπως επίσης και τους μαθητές εσπερινών λυκείων και ΕΠΑΛ. Επίσης το ίδιο ισχύει και για το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων, τις καθαρίστριες, τους κυλικειάρχες. Εμείς το επισημάναμε στο υπουργείο. Ευελπιστούμε μέχρι σήμερα το μεσημέρι να ανοίξει η πλατφόρμα και αναμενόταν το υπουργείο να το κάνει, αλλά μέχρι την ώρα που μιλάμε δεν αυτό δεν είχε συμβεί.»

Ο κ. Βαρδάκης υπενθύμισε ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν το τεστ και, αν αυτό είναι αρνητικό, να εκδώσουν μια ειδική κάρτα μέσω του https://self-testing.gov.gr/ και να την έχουν μαζί τους στο σχολείο, αν φυσικά το τεστ είναι αρνητικό. Αν το τεστ είναι θετικό, θα εκδίδει αντίστοιχη κάρτα μέσω της ίδιας πλατφόρμας και θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test σε μια δημόσια δομή υγείας.

Σε άλλες εξελίξεις γύρω από τα σχολικά ζητήματα στα Χανιά, ο αντιδήμαρχος έκανε γνωστό ότι τοποθετήθηκαν οι ειδικοί σύμβουλοι που θα διενεργήσουν τη διαγωνιστική διαδικασία για τα οκτώ σχολεία μέσω ΣΔΙΤ, που αναμένεται να είναι έτοιμα το 2023:

«Είχαμε πράγματι μια καθυστέρηση λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης, αλλά την περασμένη εβδομάδα κάναμε ανάθεση τεχνικού συμβούλου και νομικού συμβούλου που θα διενεργήσουν τον ανταγωνιστικό διάλογο με τις τέσσερις εταιρίες που διαγωνίζονται για το έργο. Πήγε 6-8 μήνες πίσω η διαδικασία, αλλά τώρα προχωράμε. Εντός των επόμενων μηνών θα τελειώσει ο διαγωνισμός και μέσα σε δύο χρόνια ο μειοδότης θα πρέπει να έχει παραδώσει τα έργα, δηλαδή τα σχολεία και τη σύνδεση του Δημοτικού Κήπου με το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. Που σημαίνει ότι, αν όχι το 2023, σίγουρα το 2024 θα είναι έτοιμα, καθώς υπάρχουν και μεγάλες ρήτρες.»

Τέλος, ο κ. Βαρδάκης ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Χανίων θα καταθέσει φάκελο για τη δημιουργία ενός Ειδικού Σχολείου Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα συγκεντρώσει όλες τις αντίστοιχες υπάρχουσες δομές, δηλαδή το Ειδικό Δημοτικό και Νηπαγωγείο ΚΑΠΝΙΚ, σε νέο κτίριο στον Βλητέ.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook