Ο Δημήτρης Φραγκάκης περιγράφει πώς περνά τις ημέρες της καραντίνας

ο-δημήτρης-φραγκάκης-περιγράφει-πώς-π-1030527

Σχολεία κλειστά από 10 Μαρτίου. Καταστήματα εστίασης κλειστά από 14 Μαρτίου. Εμπορικά καταστήματα κλειστά από 18 Μαρτίου. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 23 Μαρτίου. Η χώρα σε καραντίνα λόγω του φονικού κορονοϊού και συνεχίζουμε για το καλό όλων μας να “Μένουμε σπίτι” βρίσκοντας ο καθένας διαφορετικές διεξόδους και ασχολίες.

Κι επειδή τα μέτρα απαγόρευσης δεν κάνουν εξαιρέσεις, το zarpanews.gr απευθύνθηκε σε γνωστούς Χανιώτες και τους ζήτησε να περιγράψουν πώς περνούν την μέρα τους, ποια είναι τα συναισθήματα και οι ανησυχίες τους.

Σήμερα απαντά ο Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ

Πώς βιώνεις αυτό τον αναγκαστικό εγκλεισμό;  Στην αρχή ήταν κάτι καινούριο, το έβλεπα και κάπως ενδιαφέρον. Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία που κανένας δεν περίμενε ποτέ ότι θα την ζούσε. Έχουν όμως περάσει πλέον πολλές εβδομάδες και αρχίζει να επιβαρύνεται η κατάσταση. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε υπερήφανοι μια και έχουμε πειθαρχήσει και πετύχει κάτι μοναδικό. Εκεί που ήμασταν τα «μαύρα πρόβατα» της Ευρώπης τα προηγούμενα χρόνια, τώρα βάλαμε τα γυαλιά στον κόσμο.

Πόσες μέρες είσαι στο σπίτι;  Έχω αρχίσει να χάνω το μέτρημα… Πάνω από ένα μήνα!

Πόσο συχνά και για ποιο λόγο κυρίως βγαίνεις από το σπίτι; Βγαίνω σε καθημερινή βάση από το σπίτι. Στέλνω το σχετικό sms και βγαίνω κυρίως για άσκηση. Γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο αλλά και λίγο τρέξιμο είναι από τα πράγματα που κάνουν και πιο υποφερτή την καραντίνα. Βγαίνω και για μερικές δουλειές αλλά πιο σπάνια. Γενικά Μένω Σπίτι.

Τι γίνεται με τη δουλειά; Η δουλειά στον ΕΟΤ δεν σταμάτησε ούτε μέρα. Αντίθετα, μου φαίνεται ότι δουλεύω πολύ περισσότερο τώρα. Με εντελώς διαφορετικό τρόπο αλλά περισσότερο… Είναι μεγάλη η πρόκληση για τον τουρισμό μας φέτος και οι επαφές είναι καθημερινές. Επαγγελματικές ενώσεις τουρισμού όλης της χώρας, γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, διεθνείς παράγοντες του τουρισμού αλλά και η διοίκηση του Οργανισμού είναι καθημερινή μου ενασχόληση.

Πώς περνάει μία μέρα στο σπίτι;  Τις ώρες που δεν δουλεύω η μέρα περνάει με διάβασμα, ενημέρωση και επικοινωνία με τους φίλους μου με τους οποίους πλέον μιλάμε πολύ περισσότερο απ’ ότι πριν την καραντίνα. Όσον αφορά την μαγειρική, που έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία, εγώ μαγείρευα και πριν, οπότε δεν πιάνεται…

Αγαπημένη ασχολία;  Αγαπημένη ασχολία είναι να βοηθάω τον γιό μου στα μαθήματα του σχολείου. Αυτοσχεδιάζουμε μαζί και ανακάλυψα ότι μου αρέσει και η διδασκαλία… Ταινίες είδα αρκετές και επειδή είμαι λάτρης του σινεμά, χάρηκα που βρήκα το χρόνο να το κάνω. Μεταξύ αυτών, είδα δύο εξαιρετικά remake ταινιών της δεκαετίας του 1980 του MadMax και του Bladerunner. Είδα και κάποιες σειρές του Netflix για να μου φύγει η περιέργεια αλλά δεν ενθουσιάστηκα…

Τι βρήκες χρόνο να κάνεις που δεν προλάβαινες πριν; Βρήκα την ευκαιρία να συζητήσω, να παίξω και να κάνω πράγματα με τον γιο μου. Είναι αυτό που μου έλειπε περισσότερο από κάθε τι άλλο, μια που το προηγούμενο διάστημα έλειπα πολύ από το σπίτι.

Ποια ασχολία σου, σού στέρησε η καραντίνα;  Μου στέρησε κυρίως την αίσθηση της ελευθερίας στην καθημερινή μετακίνηση αλλά και στις επαφές με ανθρώπους σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Ποια σχέδιά σου αναβάλει / καθυστερεί η καραντίνα; Τώρα έχει προτεραιότητα η υγεία μας. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στην πορεία, γιατί κανένα σχέδιο δεν είναι σημαντικότερο από αυτό.

Πιστεύεις ότι θα μάθουμε κάτι από αυτό ή θα το αφήσουμε πίσω μας σα να μη συνέβη τίποτα;  Αυτή την στιγμή δεν το συνειδητοποιούμε, αλλά έχω την αίσθηση ότι μέσα από αυτήν την περιπέτεια θα βγούμε πολύ διαφορετικοί. Θα μας αλλάξει πολύ αλλά θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε και τις δυνατότητές μας ως λαός κάτι που θα είναι μεγάλο κέρδος για την χώρα μας και τους ανθρώπους της.

Σε προσωπικό επίπεδο, τι σε έμαθε αυτή η περίοδος / τι συνειδητοποίησες; Συνειδητοποίησα ότι δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο από τη ζωή μας. Ότι δεν πρέπει να αναβάλουμε πράγματα. Επίσης ανακάλυψα μια μεγάλη προσαρμοστικότητα που δεν την περίμενα…

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα; Θα κάνω ένα ταξίδι που δεν θα είναι επαγγελματικό.

Σκεπτόμενος την επόμενη μέρα, τι σε προβληματίζει / ανησυχεί περισσότερο;

Με προβληματίζουν πολύ δύο πράγματα: το πρώτο είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό μας. Με απασχολεί πάρα πολύ αυτή η εξέλιξη αν και έχουμε ήδη ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Το δεύτερο είναι πώς θα αναπληρωθούν οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν εξαιτίας της πανδημίας που θα επηρεάσουν κυρίως τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Εκεί θα χρειαστεί πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις για να βγούμε στο ξέφωτο πάλι.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook