Ο δικαστής που αποκάλυψε το Qatar-gate: Υπάρχει τύφλωση της πολιτικής απέναντι στη διαφθορά

ο-δικαστής-που-αποκάλυψε-το-qatar-gate-υπάρχει-1603845

Τις τελευταίες εβδομάδες έγινε ο πιο διάσημος δικαστής της Ευρώπης. Ο βέλγος δικαστής Μισέλ Κλεζ είναι στην πραγματικότητα ο πατέρας της έρευνας Qatargate που συγκλονίζει τα κτίρια των Βρυξελλών και στην οποία εμπλέκεται και η Ιταλία. Σε μια μακρά συνέντευξη στο L’Echo, που αναδημοσιεύθηκε από τη La Stampa και την Corriere della Sera, ο Μισέλ Κλεζ μιλάει για την «τύφλωση της πολιτικής απέναντι στη διαφθορά» που «δημιουργεί μια αίσθηση ατιμωρησίας» για τις εγκληματικές οργανώσεις.

Και για να περιγράψει αυτή την «ανικανότητα των πολιτικών ηγετών» στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Βέλγος δικαστής λέει ένα ανέκδοτο. Πρόσφατα βρέθηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή μαζί με δύο πολιτικούς για να μιλήσουν για το οικονομικό έγκλημα: περιγράφοντας την κατάσταση ως «σοβαρή» οι δύο πολιτικοί «είπαν επίσης ότι κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό». «Το ίδιο το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν την υπό όρους – σχολιάζει ο Μισέλ Κλάιζ – στην πράξη τους καθιστά συνεργούς!

Εδώ δεν πρόκειται πλέον για ομιλία υπό όρους: κάποιος πρέπει να μιλήσει σε ενεστώτα χρόνο. Κάτι πρέπει να γίνει!». Αλλά ο δικαστής δεν έχει μεγάλη πίστη στην πολιτική: «Αν είναι δυνατόν να αλλάξει η νοοτροπία της πολιτικής τάξης; Είμαι πολύ απαισιόδοξος», λέει.

Πολιτική ακινησία δικαιολογημένη από την προστασία του εκλογικού σώματος; «Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι το οικονομικό έγκλημα είναι ο χειρότερος αντίπαλος που μπορεί να φανταστεί κανείς σε σχέση με τις νομικές οργανώσεις. Έχει κανείς την εντύπωση ότι η ανάληψη δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος θα ενοχλήσει τους παραδοσιακούς επιχειρηματίες, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», απάντησε ο δικαστής. «Από τη μία πλευρά υπάρχει ένας έντιμος έμπορος που δεν ξέρει πώς να πληρώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε από τηλεφωνικές υποκλοπές ότι υπάρχουν εγκληματίες που, όταν διστάζουν να αγοράσουν μια Ferrari ή μια Porsche, καταλήγουν να αγοράζουν και τα δύο», επισημαίνει.

Πρώην δικηγόρος και συγγραφέας μυθιστορημάτων, ο 66χρονος Βέλγος δικαστής παραδεχόταν πάντα με υπερηφάνεια ότι είναι μέρος του Τεκτονισμού, εστιάζοντας στους αριθμούς: «Εκτιμάται ότι η διαφθορά αντιπροσωπεύει το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το ξέπλυμα χρήματος εξίσου. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός περιπτώσεων διαφθοράς: τα τελευταία χρόνια δεν σταμάτησαν ποτέ να αυξάνονται, ακόμη και αν δεν είναι όλες γνωστές στο κοινό. Όλοι, ωστόσο, γνωρίζουν την αύξηση του φαινομένου», λέει ο Κλεζ.

Για το λόγο αυτό, κατά τη γνώμη του, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας «Εθνικός Εισαγγελέας για τα Οικονομικά Εγκλήματα, ξεχωριστός και εντελώς ανεξάρτητος, διότι σε μεγάλες πολιτικές υποθέσεις υπάρχουν πολιτικά διακυβεύματα. Στη δημόσια διαφθορά, προσθέτει, αυτά τα πολιτικά διακυβεύματα είναι τεράστια. Ξεκινώντας από αυτό, όταν υπάρχει μια απολύτως ανεξάρτητη εθνική εισαγγελία, υπάρχει η εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στους διάφορους φακέλους». «Ο χειρότερος εχθρός της δικαιοσύνης είναι ο χρόνος», λέει ο Βέλγος δικαστής.

Έτσι, ο ανακριτής που εξετάζει τις δωροδοίες του Μαρόκου και του Κατάρ για τη χειραγώγηση της πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ της καταπολέμησης της διαφθοράς και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής: «Η οικονομική απορρύθμιση λαμβάνει χώρα, ακριβώς όπως λαμβάνει χώρα η κλιματική απορρύθμιση. », λέει η Κλεζ.

Ακόμα κι αν η εικόνα είναι σοβαρή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα», προσθέτει ο δικαστής. «Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε αδρανείς μπροστά στην αδικία στην οποία ζούμε. Λαμβάνοντας υπόψη – συνεχίζει ο Κλεζ – ότι εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα διάσωσης ορισμένων περιοχών του πλανήτη, υπάρχει ακόμα τρόπος να σωθούν ορισμένες γενιές.

Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για την απορρύθμιση της οικονομίας». Τέλος, κάνει και ένα σχόλιο για την επιχείρησή του και το μέλλον του. «Μου αρέσει να ασκώ τη δουλειά μου και αρχίζουμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα», λέει ο Κλεζ. Ένα μέλλον στην πολιτική; Η απάντηση του δικαστή, μετά από μια μακρά παύση, είναι: «Θα γράψω μυθιστορήματα».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook