Ο δάκος στο «τραπέζι» της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα τη φυτοπροστασία

ο-δάκος-στο-τραπέζι-της-περιφέρειας-953733

Σύσκεψη της επιστημονικής-συμβουλευτικής επιτροπής συγκάλεσε στην Περιφέρεια Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη.

Η επιτροπή έχει συσταθεί με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή τομέα και σκοπός της είναι η παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα φυτοπροστασίας της Περιφέρειας.

Η επιστημονική επιτροπή συνεδρίασε και ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση στην αντιμετώπιση του δάκου και των μυκητολογικών προσβολών του ελαιόκαρπου.

Συγκεκριμένα:

Α) Κατά περιοχές, κυρίως στη βόρεια ζώνη της Κρήτης και κεντρικά στο Ν. Ηρακλείου, παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα δακοπληθυσμού. Η έξαρση των πληθυσμών, παρά την πολύ καλή εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας, οφείλεται στους μεγάλους πληθυσμούς δάκου της περυσινής περιόδου (αρχικούς για τη φετινή χρονιά) και στις εξαιρετικά ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες της φετινής περιόδου (ήπιες θερμοκρασίες, πολύ υψηλή υγρασία).

Β) Η Επιτροπή κρίνει ότι το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας θα πρέπει να είναι η βάση της αντιμετώπισης του δάκου. Σε συγκεκριμένες περιοχές μόνο, με βάση τα στοιχεία της ελαιοπροσβολής και σε στενή συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους, θα μπορούσαν να συμπληρωθεί το πρόγραμμα από δράσεις των ελαιοπαραγωγών, όπως η χρήση παγίδων.

Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις πολύ υψηλής δακοπροσβολής, μπορεί να εξετασθεί ή διενέργεια θεραπευτικών ψεκασμών κάλυψης, οι οποίοι πάντως μακροπρόθεσμα έχουν αρνητικές συνέπειες στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και στο φυσικό έλεγχο των πληθυσμών του δάκου. Γ) Η εικόνα των μυκητολογικών προσβολών δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρη. Η ομάδα των φυτοπαθολόγων θα αναλύσει άμεσα ένα αντιπροσωπευτικό αριθμό δειγμάτων από διάφορες περιοχές της Κρήτης τα οποία θα συλλεχθούν από τις ΔΑΟΚ. Βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τις εργαστηριακές αναλύσεις θα ανακοινωθούν οδηγίες αντιμετώπισης, εφόσον διαπιστωθούν

σημαντικές μυκητολογικές προσβολές, στις επιμέρους ελαιοκομικές περιοχές των ΠΕ

Κρήτης.

Δ) Η Επιτροπή συζήτησε τις δυνατότητες πρώιμης ελαιοσυλλογής, ως μέσο αντιμετώπισης της μείωσης της ποιότητας και της ποσότητας της ελαιοπαραγωγής, εξαιτίας των εχθρών του ελαιοκάρπου. Θα εξετασθεί η πορείας εξέλιξης της ελαιοποίησης στον καρπό και σε συνάρτηση της εξέλιξης των προσβολών θα δοθούν συμβουλευτικές συστάσεις για τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου.

Ε) Τέλος, συζητήθηκε το μέλλον της φυτοπροστασίας στην ελιά. Με την επικείμενη

σημαντική μείωση των νευροτοξικών εντομοκτόνων στην Ελλάδα (και την ΕΕ) στα αμέσως επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναπτυχθούν ή προσαρμοστούν καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του δάκου, κάποιες από τις οποίες έχουν δοκιμασθεί με επιτυχία σε γειτονικές χώρες.

Την Επιτροπή απαρτίζουν τα εξής μέλη:

Δρ Δημήτρης Γκούμας, Καθηγητής Φυτοπαθολογίας, Εργαστήριο Βιολογικών και

Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών ,Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Δρ Ροδιτάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ, Δρ Γιάννης Βόντας, Ερευνητής – Δ/ντής Ερευνών Μοριακής Εντομολογίας, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας & Καθηγητής και Δ/ντής Εργ. Γ. Φαρμακολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρ. Εμμανουήλ Α. Μαρκάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής , Φυτοπαθολόγος – Μυκητολόγος, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Πολυξένη Παππή, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ιολόγος, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ Φωτάκης Κωνσταντίνος, Δ/ντης της ΔΑΟ Περιφέρειας Κρήτης Μαλανδράκη Ελένη, Γεωπόνος, ΔΑΟΚ Χανίων

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook