Ο Χριστός ξανασταυρώνεται; Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Μονή Γουβερνέτου και το Κοινωνικό Παντοπωλείο

«Θυμό οργή και αγανάκτηση προκαλεί στην κοινωνία η επιμονή των μοναχών να τους αδειάσει τη γωνιά το Κοινωνικό Παντοπωλείο διότι θέλουν το χώρο για εμπορική χρήση».

Τα παραπάνω μεταξύ άλλων αναφέρει σε ανακοίνωση της η παράταξη της Πρωτοβουλίας των Πολιτών με αφορμή την απόφαση της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου να ζητήσει να απομακρυνθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο από το χώρο που στεγάζεται, ο οποίος από το 2011 είχε παραχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο από τη Μονή.

Η ανακοίνωση της παράταξης:

«Απορία, δυσάρεστη έκπληξη και προβληματισμό προκάλεσε στους υπεύθυνους του Δήμου Χανίων, η εδώ και αρκετούς μήνες αξίωση της Μονής Γουβερνέτου να απομακρυνθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο από το χώρο που στεγάζεται, ο οποίος από το 2011 είχε παραχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο από τη Μονή. Παρά το γεγονός πως ο Δήμος προσφέρθηκε να δώσει ενοίκιο για το κτίριο, ώστε να μη διαταραχθεί η αναγκαία λειτουργία μιας τόσο ευαίσθητης δομής, σήμερα μετά τη δημοσιότητα που δικαίως πήρε το ζήτημα, μόνο θυμό οργή και αγανάκτηση προκαλεί στην κοινωνία η επιμονή των μοναχών να τους αδειάσει τη γωνιά το Κοινωνικό Παντοπωλείο διότι θέλουν το χώρο για εμπορική χρήση!

Η τοπική κοινωνία δικαίως θυμώνει και διαμαρτύρεται αφού το δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει καταξιωθεί στη συνείδησή της, ως η πιο σημαντική δομή στήριξης των ανθρώπων που τα μνημόνια, η ανεργία και οι πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει στην ακραία φτώχεια και εξαθλίωση. Μια δομή που, παρά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά τη λειτουργία της, σήμερα παρέχει τρόφιμα και άλλα υλικά αγαθά πρώτης ανάγκης συνολικά σε 510 οικογένειες (1100 άτομα), από τις οποίες οι 119 είναι πρόσφυγες. Μια δομή που συνεργάζεται και δίνει το χέρι σε δομές αλληλεγγύης της πόλης που παρέχουν συσσίτια, ενώ συχνά παρέχει τρόφιμα σε έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης. Μια δομή που έχει αγκαλιάσει και στηρίζει η χανιώτικη κοινωνία, αφού μόνο το 2020 χορηγήθηκαν στη δομή υλικά αγαθά αξίας 90.000 ευρώ. Είναι δυνατόν η Μονή σε μια τόσο χρήσιμη κοινωνικά δομή, να προκρίνει στάση στυγνού επιχειρηματία που προφανώς είναι εντελώς ξένη με κάθε έννοια ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο που υποφέρει;

Αυτή η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας συνδέεται και με την πρόσφατη ακραία απόφαση της Μονής, παράνομα και αυθαίρετα να αποκλείσει με φράκτες και πόρτες, την ελεύθερη πρόσβαση και κυκλοφορία των πολιτών και μάλιστα σε δημόσιο δρόμο. Αλήθεια ποιος θα τολμούσε χωρίς άνωθεν προστασία να προχωρήσει σε τόσο προκλητικές πρακτικές; Έχουμε την αίσθηση πως εκεί στη Μονή αναζητώντας τον Θεό ή το χρήμα, έχουν χάσει την επαφή με τον άνθρωπο.

Ο Δήμος Χανίων μας χρειάζεται όλους στις δομές στήριξης των συμπολιτών μας, αλλά επίσης χρειάζεται να θέσει σε προτεραιότητα τη δημιουργία μιας δομής φιλοξενίας των αστέγων που να είναι επαρκής και να αναδίδει μια αίσθηση αξιοπρέπειας για τους ωφελούμενους, όπως έπραξε και με το Κοινωνικό Πλυντήριο.

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, είναι καιρός οι υπεύθυνοι της Μονής να κατανοήσουν ότι με τις αποφάσεις που πήραν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αλλά και τον αυθαίρετο αποκλεισμό δημόσιων δρόμων, που περιορίζει την εδώ και πάνω από αιώνα ελεύθερη πρόσβαση και κυκλοφορία των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή του Γουβερνέτου, άνοιξαν δύο ζητήματα που στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας σηματοδοτούν πως ο Χριστός ξανασταυρώνεται. Καιρός να τον αναστήσουν!»

Zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ