O Chef Γιάννης Μπαξεβάνης δηλώνει… Κρητικός | video

Συναντήσαμε τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη στο Ξενοδοχείο Plaza στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα. Μας υποδέχθηκε με ιδιαίτερη ζεστασιά αν και πολυάσχολος, και μίλησε μαζί μας για την αγάπη του για τα χόρτα και τα όσπρια της ελληνικής γης.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης είναι ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της ελληνικής κουζίνας, με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γαλλία όπου εργάστηκε για έξι χρόνια (1986-92).Πολλοί παραξενεύτηκαν όταν για πρώτη φορά τόλμησε να αλλάξει από τους απαιτητικούς πελάτες το φουαγκρά και το μοσχαρίσιο φιλέτο με τα άγρια χόρτα της Κρήτης. Μαζεύει μόνος του το αλάτι από τα βράχια, τα χόρτα, τα οποία και σερβίρει μία ώρα αργότερα.

Σήμερα πολλά χόρτα που ξανάφερε ο Γιάννης στα ελληνικά τραπέζια βρίσκονται και πάλι στις λαϊκές αγορές και πάλι καλλιεργούνται: πχ. σταμναγκάθι, ξεχασμένο λόγω της δυσκολίας συγκομιδής του, μολόχα που κάνει θαύματα στην μαγειρική, κλπ… αλλά και τα φαγώσιμα φύκια.

Είναι γαστρονομικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό για τον ΟΠΕ, στα Ηνωμένα Έθνη υπό την προεδρία της Ελλάδας, στο Fouquet’s στο Παρίσι, στα Culinary Institut of America της Νέας Υόρκης και του Σαν Φραντζίσκο, και τελευταία δύο χρόνια στην Ελβετία στο Lausanne-Palace, όπου και αναλαμβάνει επί 15 μέρες ένα φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας με εξαιρετική ανταπόκρισή τόσο από το κοινό όσο και τα ελβετικά ΜΜΕ.

Διευθύνει την κουζίνα του εστιατορίου Ελιά στο Ντουμπάι όπου βραβεύεται συνέχεια από το περιοδικό Time Out ανάμεσα στα 10 καλύτερα ευρωπαϊκά εστιατόρια του Εμιράτου.

Διευθύνει επίσης εκτός άλλων εστιατορίων και την κουζίνα του Ξενοδοχείου «Κυρίμαι» στη Μάνη, ενώ είναι συνιδιοκτήτης του catering Μπαξεβάνη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΟ κομψευόμενος κύριος Ντερμπεντέρης…
Επόμενο άρθροΒικτόρια Χίσλοπ: Σας λένε τεμπέληδες γιατί ζηλεύουν τον ήλιο σας | Πέστα χρυσόστομη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ