Ο «χάρτης» των επιδομάτων πριν από τα Χριστούγεννα

ο-χάρτης-των-επιδομάτων-πριν-από-τα-χ-1539808

Πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι θα λάβουν επιδόματα τον Δεκέμβριο, μέσω των μέτρων στήριξης, αλλά και των τακτικών πληρωμών, που προγραμματίζει η κυβέρνηση.

Οι παρεμβάσεις αφορούν τόσο τους συνταξιούχους (κατάργηση φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης και αύξηση λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης) όσο και ειδικές κοινωνικές ομάδες (επιδοτούμενοι άνεργοι, μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, Ανασφάλιστοι Υπερήλικες, ΑμεΑ, δικαιούχοι επιδόματος παιδιού).

Όλες οι παρεμβάσεις προκύπτουν από την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τους πολίτες έναντι της ακρίβειας και έρχονται να προστεθούν στις «πάγιες» πληρωμές της περιόδου των Χριστουγέννων (δώρα και επιδόματα ανέργων, συντάξεις μηνός Ιανουαρίου). Πιο αναλυτικά, οι καταβολές που θα γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα έχουν ως εξής:

ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ): Στις αρχές Δεκεμβρίου προγραμματίζεται να καταβληθούν το Δώρο Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους του επιδόματος μητρότητας. Επίσης, θα προπληρωθούν και τα επιδόματα ανεργίας του μηνός Ιανουαρίου.

Συντάξεις: Είναι προγραμματισμένο οι συντάξεις Ιανουαρίου να καταβληθούν για άλλη μια χρονιά πριν από τα Χριστούγεννα. Ακριβέστερα, οι ημερομηνίες καταβολής είναι οι εξής:

20 Δεκεμβρίου: Θα χορηγηθούν οι συντάξεις των δικαιούχων που προέρχονται από τα πρώην Ταμεία, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ.

21 Δεκεμβρίου: Θα πληρωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο για συνταξιούχους των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε μονό αριθμό (1, 3, 5, 7 και 9).

22 Δεκεμβρίου: Θα πληρωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο για συνταξιούχους των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6 και 8).

Από αυτές τις συντάξεις, θα έχουν ενσωματωθεί αυξήσεις σε όσες έχουν προκύψει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και έχουν επανυπολογιστεί με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο Βρούτση (ν.4670/20). Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 222.570 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν την 4η δόση από τη συγκεκριμένη αύξηση. Υπενθυμίζεται ότι κατά μέσο όρο οι συγκεκριμένες αυξήσεις κυμαίνονται στα επίπεδα των 8 ευρώ.

Επίσης, με τις ίδιες καταβολές αναμένεται να διαπιστωθούν αυξήσεις από την κατάργηση που θα πραγματοποιηθεί από την 1η.1.23 και μετά, στο φορολογικό σκέλος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Επίδομα ακρίβειας: Θα καταβληθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους, με μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις το οποίο δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ μικτές αποδοχές. Το ίδιο επίδομα θα δοθεί και σε ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Έως τις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί από τον ΟΠΕΚΑ το ΕΕΕ σε 225.000 δικαιούχους. Ειδικά όμως για τη δόση του Δεκεμβρίου έχει υπάρξει η πρόβλεψη να είναι διπλή.

Επίδομα παιδιού: Επίσης έως τις 20 Δεκεμβρίου θα χορηγηθεί η εν λόγω παροχή σε περίπου 750.000 δικαιούχους. Και σε αυτή την περίπτωση η πρόβλεψη που υπάρχει είναι να χορηγηθεί μιάμιση δόση, ως πρόσθετο μέτρο στήριξης.

naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook