Ο Χάρης Μαμουλάκης περιγράφει πώς περνά τις μέρες της καραντίνας

ο-χάρης-μαμουλάκης-περιγράφει-πώς-περ-1033538

Σχολεία κλειστά από 10 Μαρτίου. Καταστήματα εστίασης κλειστά από 14 Μαρτίου. Εμπορικά καταστήματα κλειστά από 18 Μαρτίου. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 23 Μαρτίου. Η χώρα σε καραντίνα λόγω του φονικού κορονοϊού και συνεχίζουμε για το καλό όλων μας να “Μένουμε σπίτι” βρίσκοντας ο καθένας διαφορετικές διεξόδους και ασχολίες.

Κι επειδή τα μέτρα απαγόρευσης δεν κάνουν εξαιρέσεις, το zarpanews.gr απευθύνθηκε σε γνωστές προσωπικότητες από την Κρήτη και τους ζήτησε να περιγράψουν πώς περνούν την μέρα τους, ποια είναι τα συναισθήματα και οι ανησυχίες τους.
Σήμερα απαντά ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης 

 

Πώς βιώνετε αυτό τον αναγκαστικό εγκλεισμό;

Έχω προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Οι Κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις συνεχίζονται, δουλεύουμε πλέον από το σπίτι, παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε με εποικοδομητικές προτάσεις προς την κεντρική διοίκηση, με στόχο να προστατευτούν από τις αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης οι συμπολίτες μας και βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή – έστω και ηλεκτρονικά – με τους κοινωνικούς φορείς.

Παράλληλα, προσπαθώ να περνάω δημιουργικά τον χρόνο με την οικογένειά μου, τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά μας, τα οποία και υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο, βοηθώντας τα να αντιληφθούν και να ανταπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε.

Πόσες μέρες είστε στο σπίτι;

Από την πρώτη ημέρα που εφαρμόστηκαν τα ανάλογα μέτρα.

Πόσο συχνά – για ποιο λόγο κυρίως βγαίνετε από το σπίτι;

Έχω περιορίσει τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες. Μπορεί ηαπαγόρευση της κυκλοφορίας να μην αφορά τους Βουλευτές, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχω συναίσθηση της ευθύνης για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Τι γίνεται με τη δουλειά;

Κοινοβουλευτικά, συνεχίζουμε όπως και όλοι οι συνεργάτες μου από το σπίτι. Διατηρούμε την επαφή με τους συμπολίτες μας, συζητάμε μαζί τους, ακούμε τα προβλήματά τους, επικοινωνούμε με τις κοινωνικές ομάδες και τους φορείς. Και δεν σας κρύβω ότι αυτή η προσπάθεια έχει αποτέλεσμα. Όπως, για παράδειγμα, η αποδοχή της πρότασης που κατέθεσα με συναδέλφους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούσαμε να συμπεριληφθούν τα ενοίκια της φοιτητικής στέγης στην ομπρέλα της κρατικής προστασίας, κάτι που έγινε αποδεκτό.

Πώς περνάει μία μέρα στο σπίτι;

Με εργασία και ηλεκτρονικές συναντήσεις με συνεργάτες και φορείς, καθώς και με πολλές εποικοδομητικές οικογενειακές δραστηριότητες.

Αγαπημένη ασχολία;  Η αλήθεια είναι ότι η αγαπημένη μου ασχολία μπορεί να γίνει και εντός σπιτιού ανεξάρτητα από τα μέτρα περιορισμού. Είμαι σκακιστής και αυτό είναι το αγαπημένο μου χόμπι.

Όσον αφορά στο διάβασμα, πρέπει να ομολογήσω ότι περνάω τον περισσότερο χρόνο μου στο σπίτι διαβάζοντας νομοσχέδια και ο,τι μέτρα «περνάει» η κυβέρνηση. Αυτό απαιτεί πολύ χρόνο γιατί οι αντιπολιτευτικές μας κεραίες πρέπει να είναι ανοιχτές ώστε να επεμβαίνουμε δυναμικά όταν είναι αναγκαίο, όπως έγινε πριν λίγες ημέρες με τα απαράδεκτα Voucherγια την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων μας, πρόγραμμα το οποίο αναγκάστηκε να αποσύρει η κυβέρνηση μετά την τεράστια δημόσια κατακραυγή τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και από τους συμπολίτες μας που ένοιωσαν βαθιά προσβεβλημένοι.

Διάβασα όμως και δυο εξαιρετικά βιβλία, το «Εντός Παρενθέσεως» του Αριστείδη Μπαλτά και «Το Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη.

Μια αγαπημένη συνήθεια των ημερών είναι όταν συνήθως το βράδυ μαζευόμαστε και χαλαρώνουμε με μια ταινία. Είδαμε τον 4ο κύκλο του La Casa De Papel– γενικά οι ισπανικές ταινίες και σειρές μου αρέσουν πολύ – αλλά και τον Αόρατο Επισκέπτη.

Τι βρήκατε χρόνο να κάνετε που δεν προλαβαίνατε πριν;

Η εργασία από το σπίτι μου έδωσε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια. Ήταν κάτι που έλλειπε από την καθημερινότητά μου πριν την πανδημία, αφού τις περισσότερες ημέρες ήμουν στην Αθήνα λόγω Κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων.

Ποια ασχολία σας στέρησε η καραντίνα;

Δεν πρόκειται για συγκεκριμένη ασχολία, αλλά για την καθημερινή και δημιουργική ρουτίνα μου σε όλα τα επίπεδα. Όσο και να είμαστε πλέον μυημένοι στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, είναι αλλιώς η προσωπική επαφή. Μου έχει λείψει η «συμβατική» κοινοβουλευτική διαδικασία, δηλαδή να είμαι με συναδέλφους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, να κάνουμε συσκέψεις, να ζυμωνόμαστε, να καταπιανόμαστε, ομαδικά και συλλογικά, με τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και βέβαια, μου έχει λείψει πολύ η οικογενειακή βόλτα, να πηγαίνω τα παιδιά μου στις δραστηριότητες τους -όταν βέβαια το επιτρέπουν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις-όπως για παράδειγμα, να πηγαίνω τον μεγάλο γιό μου για ποδόσφαιρο. Επίσης, μου λείπει ο κόσμος του Ηρακλείου. Να πάω μια βόλτα στην πόλη ή στα γύρω χωριά, να μιλήσω με τους ανθρώπους, να τα πούμε, να τους ακούσω. Όχι προγραμματισμένα, ούτε με ραντεβού, που βέβαια κι αυτό γίνεται. Τι πιο ωραίο απ’ το να συναντάς έναν γνωστό συντοπίτη σου στο δρόμο, ή κι έναν άγνωστο και να σε πιάνει για να σου μεταφέρει τις αγωνίες, τους προβληματισμούς του ή τις χαρές και τις επιτυχίες του.

Ποια σχέδιά σας αναβάλει / καθυστερεί η καραντίνα;

Κάθε τι που έχει να κάνει με τη δια ζώσης επαφή. Η τεχνολογία όπως είπαμε βοηθάει, αλλά η άμεση επαφή με τους πολίτες, με τους φίλους και τους αγαπημένους μας, δεν είναι το ίδιο. Τα απλά καθημερινά πράγματα, που πολλές φορές θεωρούμε αυτονόητα.

Πιστεύετε ότι θα μάθουμε κάτι από αυτό ή θα το αφήσουμε πίσω μας σα να μη συνέβη τίποτα;

Η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική. Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα μονοπάτια, αλλά υπάρχουν κάποια άκρως ανησυχητικά σημάδια στον τομέα της οικονομίας. Βλέπουμε φαινόμενα αδικαιολόγητης σπατάλης, φαινόμενα σκανδαλώδη από την πλευρά της Κυβέρνησης που πολύ φοβάμαι ότι θα μας οδηγήσουν σε νέα μνημόνια. Διακρίνουμε μια ξεκάθαρη πολιτική βούληση για ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και σοβαρά προβλήματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας που παραμένουν άλυτα. Γι’ αυτό και παραμένουμε σε εγρήγορση με στόχο η κοινωνία μας και οι πολίτες να παραμείνουν όρθιοι και την επόμενη ημέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ένα πλήρες, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα, με προτάσεις ικανές να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή και μετά την υγειονομική κρίση.

Σε προσωπικό επίπεδο, τι σας έμαθε αυτή η περίοδος;

Συνειδητοποίησα το πόσο εύθραυστα είναι όλα όσα μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένα, αλλά παράλληλα, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι η κοινωνία μας διακρίνεται από ωριμότητα και υπευθυνότητα.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις τελειώσει η καραντίνα;

Σε προσωπικό επίπεδο, μια βόλτα στο κέντρο της πόλης. Σε πολιτικό, η επόμενη μέρα θα μας βρει στις επάλξεις.Για να περισώσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, να μην επιτρέψουμε να παγιωθούν νέες κοινωνικές ανισότητες, να μην οδηγηθούμε σε ένα νέο κύκλο μνημονιακών καθεστώτων.

Σκεπτόμενος την επόμενη μέρα, τι σας προβληματίζει / ανησυχεί περισσότερο;

Το να παραμείνουμε όρθιοι. Όλοι! Αυτή η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα. Κι επειδή ο λύκος, στην αναμπουμπούλα χαίρεται – βλέπουμε δυστυχώς πολλά τέτοια σημάδια από την πλευρά της Κυβέρνησης ΝΔ – καλό είναι να γίνει κατανοητό από τώρα ότι θα μας βρουν μπροστά τους. Όπως και το σύνολο της κοινωνίας μας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook