Ο Χαρδαλιάς για την φωτιά που έχει κάψει πάνω από 40.000 στρέμματα: Είμασταν άτυχοι…

ο-χαρδαλιάς-για-την-φωτιά-που-έχει-κάψε-1186973
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο μηχανισμός τέθηκε από την αρχή σε επιφυλακή αλλά ήμασταν άτυχοι

Νέες ανακοινώσεις μέσα σε λίγες ώρες έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς για το πύρινο μέτωπο, που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης από Σχίνο Κορινθίας και έχει φτάσει κοντά στα Μέγαρα, αφού έχει κάψει πάνω από 40.000 στρέμματα και έχει καταστρέψει αρκετά σπίτια.

Σε έκτακτη ενημέρωση το πρωί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε για τιτάνια προσπάθεια υποστηρίζοντας πως «ο μηχανισμός από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε επιφυλακή και ήταν σε εγρήγορση» και επαναλαμβάνοντας ότι κύριο μέλημα είναι πάντα η προφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. «Τα συγκεκριμένα δάση είναι ιδιωτικά δάση με ό,τι αυτό σημαίνει» είπε.

«Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα τέθηκαν στην υπηρεσία των επίγειων» σημείωσε ο ίδιος. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «είμαστε άτυχοι, διότι εδώ και 15 χρόνια και με βάση τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό τα εναέρια μισθωμένα αναπτύσσονται από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουνίου». «Αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε μια χρονική συγκηρία εκτός της βασικής αντιπυρικής περιόδου, χωρίς 29 μισθωμένα μέσα» πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες «στις περιοχές Πευκογιαλός, όπου το μέτωπο κινούνταν προς το παραλιακό μέτωπο απειλώντας όλες τις κατοικίες του οικισμούς, στις Αιγειρούσες, που η φωτιά απείλησε όλο τον οικισμό και τις κατοικίες σε όλη την περίμετρο, στον Παρασκευά και στην ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη, όπου η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικισμό και την Μονή. Οι δυνάμεις έδωσαν μάχη κτίριο κτίριο όπως και στην περιοχή των Σπάτων. Και τέλος στην περιοχή Χάνι και Πευκενέα, όπου απείλησε μεμονωμένα διάσπαρτα κτίρια».

«Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, αλλά και προς την πόλη των Μεγάρων. Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ και οι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημα» είπε νωρίτερα. Εξήγησε ότι κερδήθηκαν δύο μεγάλα επιχειρησιακά στοιχήματα: να αποτραπεί η εξάπλωση της φωτιάς στη δυτική πλευρά και να μην απειληθεί το καταφύγιο άγριας ζωής στους Μύλους αλλά και ανασχεθεί η πορεία της φωτιάς στη νοτιανατολική πλευρά και προς την πόλη των Μεγάρων».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν λειτούργησε σωστά ο ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης «112» έκανε λόγο για άδικη κριτική υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για μηχανισμό ενημέρωσης αλλά η έσχατη λύση στις περιπτώσεις που οι συμβατικοί τρόποι απομάκρυνσης πολιτών δεν αρκούν. «Πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και μόνη μέριμνα την προστασία ανθρώπινων ζωών» σημείωσε.

Αναφορικά με το πως ξεκίνησε η φωτιά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υποστήριξε πως «προχωράει η ανακριτική διαδικασία και το ποιος έχει την ευθύνη ή όχι θα αποδειχθεί μέσα από αυτήν. Αν υπάρξει σύλληψη ή προσαγωγή θα ενημερωθείτε». Τέλος, ανέφερε πως το μέγεθος και η χρονική συγκυρία της πυρκαγιάς είχε συμβεί ξανά πριν 21 χρόνια, το 2000, στη Σάμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook