Ο Χανιώτης συγγραφέας Κυριάκος Στρατουδάκης μιλά για το νέο του βιβλίο «Στο σύνορο της πόλης» και την σχέση του με τον Φίλιππο Πλιάτσικα

ο-χανιώτης-συγγραφέας-κυριάκος-στρατ-1456247

«Με τη σιωπή μου σου μιλώ, μα δε μπορείς να την διαβάσεις

«Αν δε νικήσεις, να μη χάσεις»

με τη σιωπή μου σου ζητώ, κι αν αύριο δεν είμαι εδώ, να μην πονέσεις να μην κλάψεις».

Αυτά είναι μερικά λόγια, τα οποία περιλαμβάνονται στην ποιητική συλλογή του νεαρού Χανιώτη συγγραφέα Κυριάκου Στρατουδάκη, με τίτλο «Στο σύνορο της πόλης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ραδάμανθυς και θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Τετάρτης στα Χανιά, στο Καφέ Αθέατον στις 19.30.

Μια ποιητική συλλογή γεμάτη μηνύματα για το έρωτα, την κοινωνία αλλά και την ζωή γενικότερα.

Ο Κυριάκος Στρατουδάκης μίλησε το πρωί για το βιβλίο στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη: «Είναι μια άναρχη ποιητική συλλογή, όπως γεννήθηκε στο κεφάλι μου. Αυτό το βιβλίο το έγραψα περιπλανώμενος σε μια πόλη λίγο άγρια, λίγο δύσκολη, που είχε μια τάση να αλλάζει. Αποφάσισα να μπω εντός της και να δω τι συμβαίνει και στην πόλη και σε μένα με αυτή την αλλαγή. Το βιβλίο ξεκίνησε να γράφεται Οκτώβριο του 2021 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο. Ο αναγνώστης σε αυτό το βιβλίο θα δει δικές μου πτυχές και ίσως να ανακαλύψει και δικές του. Δηλαδή θα δει έρωτα, επανάσταση, κοινωνικά, ακόμα και γέλιο».

Σχετικά με το πως εμπνεύστηκε τον τίτλο του βιβλίου «Στο σύνορο της πόλης», ο συγγραφέας απάντησε πως «Κάθε πόλη έχει τα δικά της σύνορα και ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του προσωπικά σύνορα. Εγώ αρέσκομαι στο να πηγαίνω σε εκείνο το σημείο, στον φάρο και να κάθομαι και να σκέφτομαι, να βλέπω, να παρατηρώ, να ακούω μουσική κι επειδή μέσα μου ο φάρος νοηματοδοτεί πολλά πράγματα, το έχω ορίσει ως το προσωπικό μου σύνορο αυτής της πόλης».

Η σχέση του συγγραφέα με τον Φίλιππο Πλιάτσικα

Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει αφιέρωση στον συγγραφέα από τον γνωστό καλλιτέχνη Φίλιππο Πλιάτσικα. Ο Κυριάκος Στρατουδάκης δήλωσε πως γνώρισε τον τραγουδιστή πέρυσι σε μια συναυλία του στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου και εντυπωσιάστηκε από την αμεσότητα αυτού, ο οποίος τον αντιμετώπισε σαν κολλητό του φίλο και θέλησε στο εγχείρημά του αυτό να του κάνει μια αφιέρωση:

«Μπροστά μου αντίκρυσα ένα γίγαντα με ψυχή και καρδιά μικρού παιδιού, ο οποίος μου μιλούσε για κάποιο λόγο λες ήμασταν κολλητοί 10 χρόνια. Όταν τελείωσα το βιβλίο, είχα την προσδοκία να το προλογήσει κάποιος, πέρασαν από το μυαλό μου διάφορα ονόματα, πέρασε και του Φίλιππου αλλά δε στάθηκε και πολύ γιατί πίστευα ότι θα με έχει ξεχάσει και ότι ένας άνθρωπος του δικού του βεληνεκούς δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να γράψει κάτι για έναν άσημο νέο καλλιτέχνη. Παρόλα αυτά, μπήκε στη διαδικασία να του στείλω και μου είπε ότι εάν με συγκινήσει θα σου γράψω, όπως και έγινε».

Το μήνυμα που θέλησε να στείλει στους νέους ανθρώπους, ο Κυριάκος Στρατουδάκης είναι «Μην τα κρατάτε μέσα σας. Ποτέ δεν ξέρεις εάν εκφράσεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου, πού θα σε βγάλει αυτό το μονοπάτι».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Κυριάκος Στρατουδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995 και μεγάλωσε στα Χανιά. Η καταγωγή του είναι από το χωριό Δρακώνα του Δήμου Πλατανιά. Σπούδασε στο τμήμα φιλοσοφικών και κοινωνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έγινε στιχουργός, αρθρογράφος και, πρόσφατα, συγγραφέας, επειδή του αρέσει να θυμάται. Συνήθως, κυνηγάει όνειρα και χαμόγελα.

Από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς κυκλοφορεί και η ποιητική του συλλογή «Δακρυγόνες Αναμνήσεις», ένα αμιγώς ερωτικό βιβλίο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook