Ο Χανιώτης καθηγητής αγγειακής και κλινικής φυσιολογίας που διαπρέπει στο εξωτερικό – «Φάρμακο» πολλών νοσημάτων η κρητική διατροφή

ο-χανιώτης-καθηγητής-αγγειακής-και-κλ-1507680

Για τον ρόλο της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής και τις έρευνες στις οποίες είναι επικεφαλής μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 ο Χανιώτης καθηγητής αγγειακής και κλινικής φυσιολογίας, Μάρκος Κλωνιζάκης.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής με κύρια συστατικά την άσκηση, τη διατροφή και το κόψιμο του καπνίσματος. Πρόσφατα ολοκληρωμένες έρευνές του αφορούν την επίδραση των τοπικών διατροφών (όπως η Μεσογειακή και η Νέα Σκανδιναβική) και των νέας μορφής διατροφών (όπως η αυστηρά χορτοφαγική) σε πληθυσμούς υψηλού καρδιαγγειακού ρίσκου.

Ο κ. Κλωνιζάκης έγινε πρόσφατα καθηγητής στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam και μίλησε για την ιδιότητά του και τις έρευνες στις οποίες συμμετέχει, στην εκπομπή της Άννα Παπακωνσταντίνου και του Γιώργου Κολομπάκη. Όπως είπε ο ίδιος, ο ισορροπημένος τρόπος ζωής, χωρίς υπερβολές αλλά και η μεσογειακή διατροφή είναι το κλειδί για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων:

«Η μεσογειακή διατροφή βοηθάει πάρα πολύ. Υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες. Εμείς εστιάσαμε σε συγκεκριμένους πληθυσμούς. Το ενδιαφέρον κομμάτι για μένα είναι κατά πόσο μπορούμε να εφαρμόσουμε την κρητική διατροφή σε πληθυσμούς που δεν την γνωρίζουν. Οι τοπικές διατροφές, τα regional diets έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η μεσογειακή διατροφή ξεχωρίζει. Όχι επειδή είμαστε στην Μεσόγειο, αλλά επειδή ξεχωρίζει με βάση τα αποτελέσματα, το δύσκολο κομμάτι είναι να εφαρμοστεί σε πληθυσμούς που δεν την γνωρίζουν.

«Η κρητική διατροφή δεν είναι μόνο απάκια και σύγκλινα. Αυτά είναι πολύ ωραία, αρέσουν σε όλους μας, είναι κι άλλα πράγματα»

«Φάρμακο το ελαιόλαδο»  

Σαν φάρμακο λειτουργεί για πολλούς το κρητικό ελαιόλαδο στο εξωτερικό, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Κλωνιζάκης, λέγοντας πως «είναι πολύ ακριβό το ελαιόλαδο στο εξωτερικό. Το βασικό είναι ότι ένα κομμάτι των πλεονεκτημάτων που φέρει η μεσογειακή διατροφή είναι λόγω του παρθένου ελαιολάδου».

Ο κ. Κλωνιζάκης, αναφέρθηκε στα κορυφαία υλικά της μεσογειακής διατροφής, τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό:

«Το καλής ποιότητας ελαιόλαδο, τα όσπρια, η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, το γεγονός ότι έχουμε καλής ποιότητας λαχανικά και τα οποία στην σωστή αναλογία βοηθούν στην προώθηση των πλεονεκτημάτων της μεσογειακής διατροφής. Ο τρόπος του μαγειρέματος, ο τρόπος προετοιμασίας του φαγητού βοηθούν επίσης πάρα πολύ. Εμείς όταν κάναμε την μεγάλη έρευνα πριν από αρκετά χρόνια, η οποία ήταν μια δύσκολη έρευνα, εστιάσαμε στο πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα συστατικά τόσο στην αρχή, γιατί δεν μπορείς να βάλεις σε κάποιον κατευθείαν φασόλια ξερά ή πράσινα όταν δεν τα έχει φάει ποτέ. Το κάναμε σταδιακά. Κοιτάζαμε τι τρώνε οι ίδιοι και πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια συστατικά με τα δικά μας. Αποδείξαμε τελικά ότι γίνεται. Είχε μεγάλη επιτυχία».

Διατροφή και άσκηση το κλειδί για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων 

Εκτός από την ισορροπημένη διατροφή, σημαντικό ρόλο παίζει και η άσκηση στην πρόληψη και διατήρηση της υγείας ενός οργανισμού:

«Στην έρευνά μας παίξαμε με δύσκολες ηλικίες, με άτομα άνω των 50 ετών, που έχουν παγιώσει και έναν τρόπο διατροφής και έναν τρόπο σκέψης, ο οποίος είναι δύσκολο να αλλάξει. Είδαμε και αυτόνομα ότι η μεσογειακή διατροφή βοηθάει και η άσκηση. Ο συνδυασμός και των δυο, δίνει πολλαπλάσια οφέλη στον οργανισμό. Όταν λέμε άσκηση, δεν εννοούμε τρέξιμο στο γυμναστήριο 5 φορές την εβδομάδα, μιλάμε για δυο φορές την εβδομάδα, ήπια άσκηση, τζόκιν, κολύμβηση, διάδρομο, ποδήλατο, απλά πράγματα… »

Στο μεταξύ, ο κ. Κλωνιζάκης μιλώντας για το αντικείμενό του είπε πως «Η φυσιολογία είναι ο κλάδος της βιολογίας που μελετά την λειτουργία των οργανικών συστημάτων του οργανισμού μας. Η αγγειακή φυσιολογία εστιάζει στα αγγεία. Η κλινική φυσιολογία μελετά τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός μας σε καταστάσεις νόσου. Η ομάδα μου δουλεύει πάρα πολύ στις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης τύπου β’ και στις σπάνιες νόσους, όπως για παράδειγμα, η συστημική σκλήρυνση, που είναι μια πολύ σπάνια νόσος, η οποία υπάρχει στην Ελλάδα σε αρκετό πληθυσμό. Σε αυτές τις ασθένειες είναι επίσης και ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχάιμερ. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε παρεμβάσεις με χρήση άσκησης, διατροφής και αλλαγής του τρόπου ζωής».

Αγγειακά νοσήματα – Ναι στην ισορροπία – Όχι στις υπερβολές

Όσον αφορά τα αγγειακά νοσήματα, αυτά αφορούν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Οι ευρυαγγείες είναι συνηθισμένες στον γυναικείο πληθυσμό, κάποιες φορές αντιμετωπίζονται χειρουργικά ενώ κάποιες άλλες μέσω της πρόληψης:

«Είναι συνδυασμός της εργασίας μας, της κληρονομικότητας, του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Αυτό όσον αφορά την πρόληψη. Γιατί είναι και κάποιες φορές που δεν μπορούμε να αποφύγουμε κάποια πράγματα, απλώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο, το ρίσκο. Οτιδήποτε έχει σχέση με ευρειαγγείες αφορά κυρίως γυναίκες. Οτιδήποτε όμως έχει σχέση με τα μεγάλα αγγεία, με τις αρτηρίες, εκεί έχουμε τους άντρες. Η αλλαγή τρόπου ζωής παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό, είναι ο τρόπος πρόληψης για όλα και η ισορροπία βασικά, δεν χρειάζεται να κάνουμε υπερβολές. Η μεσογειακή διατροφή είναι πετυχημένη γιατί είναι ένας τρόπος διατροφής ισορροπημένος. Αποφεύγουμε το κάπνισμα, την καθιστική ζωή, αυτά είναι βασικά πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε και μπορούν να μας βοηθήσουν για να προλάβουμε πολλά πράγματα».

Όσον αφορά τα μελλοντικά του σχέδια, δήλωσε πως «Θα κάνουμε έρευνες για τον κορονοϊό, για το εμβόλιο, για το πως επίσης η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη αντισωμάτων».

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Κλωνιζάκης για το εάν η Ελλάδα είναι μπροστά στο θέμα των ερευνών απάντησε πως «Η Ελλάδα κάνει πολύ περισσότερα πράγματα στον τομέα της έρευνας από όσα μπορούσε να κάνει με τα χρήματα που έχει».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook