Ο απόλυτος οδηγός για την επιλογή των μαχαιριών της κουζίνας σου

ο-απόλυτος-οδηγός-για-την-επιλογή-των-μ-1350691

Ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει ότι η μαγειρική είναι μία σύγχρονη μορφή τέχνης;

Απαιτεί δημιουργικότητα, φαντασία, μαεστρία στη διαχείριση των συστατικών και φυσικά τα κατάλληλα εργαλεία.

Τα εργαλεία μαγειρικής που επιλέγεις είναι τα βασικά σου σύνεργα που θα υποβάλεις σε καθημερινές δοκιμασίες. Πρέπει να τα διαλέξεις με μεγάλη προσοχή αν θέλεις να σε βγάλουν ασπροπρόσωπο. Και τα βασικότερα όλων είναι αναμφισβήτητα τα μαχαίρια!

Το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται στις περισσότερες κουζίνες είναι η χρήσης ενός και μοναδικού μαχαιριού για όλα τα τρόφιμα. Εκτός του ότι καθυστερεί αρκετά το χρόνο προετοιμασίας του γεύματός σου, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος ατυχήματος ή τραυματισμού.

Είτε ασχολείσαι σε επαγγελματικό είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο με τη μαγειρική, πρέπει να εξοικειωθείς με τα διάφορα είδη μαχαιριών και τις χρήσεις τους. Για να εφοδιάσεις λοιπόν το οπλοστάσιο της κουζίνας σου σωστά, πρέπει πρώτα να μυηθείς στο γοητευτικό κόσμο των μαχαιριών.

Ας κάνουμε μια βουτιά στη γνώση!

Μαχαίρι σεφ

Το μαχαίρι σεφ διαθέτει τριγωνική λεπίδα με αρκετά αιχμηρή μύτη. Το μήκος των λεπίδων των μαχαιριών σεφ είναι αρκετά ευρύ και κυμαίνεται από 18 έως 35 εκατοστά. Συνιστάται για το ψιλοκόψιμο φρούτων και λαχανικών, αλλά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σχεδόν για κάθε κοπή. Δεν πρέπει να λείπει από καμία κουζίνα ένα κάλο μαχαίρι σεφ. Θα σε ξελασπώσει ακόμη και στις πιο απαιτητικές δοκιμασίες.

Μαχαίρι santokou

Το μαχαίρι σαντοκου είναι ένα ιαπωνικού τύπου μαχαίρι που λόγω της λειτουργικότητάς του μπήκε δυναμικά στην ευρωπαϊκή κουζίνα. Μοιάζει αρκετά, γι΄ αυτό και πολλοί το συγχέουν με το μαχαίρι σεφ. Διαθέτει μία λεπτή λαβή, αλλά μία παχιά λεπίδα, το άκρο της οποίας δεν καταλήγει σε αιχμηρή μύτη, όπως στο μαχαίρι σεφ. Κατά τη χρήση το κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς το εμπρόσθιο μέρος της λεπίδας και έτσι δε χρειάζεται να ασκείς υπερβολική δύναμη και να κουράζεσαι. Είναι ιδανικό για να κόβεις φρούτα, λαχανικά και βότανα στο σχήμα της επιλογής σας, καθώς και για να τεμαχίζεις κρέας και ψάρι.

Μαχαίρι γενικής χρήσης

Το μαχαίρι γενικής χρήσης είναι σχετικά μικρό μαχαίρι, αλλά με μεγάλη λαβή για περισσότερο έλεγχο και απόλυτη ακρίβεια. Μοιάζει ως προς το σχήμα με το μαχαίρι σεφ, αλλά έχει πολύ μικρότερη λεπίδα που συνήθως δε ξεπερνά τα 15 εκατοστά. Συνιστάται σχεδόν για όλες τις κοπές, ιδιαίτερα για πιάτα κρύας κουζίνας. Ιδανικό εργαλείο για όσους ξεκινούν τώρα την πορεία τους στη μαγειρική.

Μαχαίρι ψωμιού

Το μαχαίρι ψωμιού αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για ψωμί, κέικ και αρτοσκευάσματα. Είναι μακρόστενο με οδοντωτή λεπίδα. Κόβει χωρίς να θρυμματίζει και να καταστρέφει το ευαίσθητο εσωτερικό του ψωμιού, είτε φρέσκο είτε μπαγιάτικο.

Μαχαίρι ξεφλουδίσματος

Το μαχαίρι ξεφλουδίσματος είναι ένα αρκετά μικρό μαχαίρι με λεπίδα μήκους συνήθως στα 7 εκατοστά. Ιδανικό για να ξεφλουδίζετε φρούτα και λαχανικά χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο τραυματισμού. Είναι επίσης το κατάλληλο εργαλείο για λεπτοδουλειές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όπως το σκάλισμα.

Μαχαίρι φιλεταρίσματος

Το μαχαίρι φιλεταρίσματος είναι ένα εξαιρετικά εύκαμπτο μαχαίρι με αιχμηρή άκρη που μπορεί με ευκολία να εισχωρήσει στο εσωτερικό του κρέατος ή του ψαριού και να διαχωρίσει το ψαχνό από τα κόκκαλα. Πολύ χρήσιμο ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ψαριών, αφού κινείται με ευκολία κατά μήκος της ραχοκοκκαλιάς τους.

Μπαλτάς

Το γνωστό σε όλους μας μαχαίρι του χασάπη. Το πλέον κατάλληλο εργαλείο για μεγάλα κομμάτια κρέατος με κόκκαλα. Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω του μεγάλου βάρους και μεγέθους του.

Τι να προσέξεις πριν την αγορά μαχαιριών

Γενικά πριν την αγορά των μαχαιριών σου, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις εξής παραμέτρους:

  • Υλικό κατασκευής: συνιστάται το ανοξείδωτο ή ανθρακούχο ατσάλι για ανθεκτικότητα και στιβαρή εμφάνιση
  • Βάρος: τα ελαφρύτερα είναι προτιμότερα, λόγω του καλύτερου ελέγχου και της βέλτιστης ακρίβειας
  • Λαβή: είναι εξαιρετικά σημαντική η επιλογή λαβής, αφού αυτή πολλές φορές καθορίζει το πόσο υψηλό είναι το ενδεχόμενο τραυματισμού. Γενικά, φρόντισε να επιλέγεις μία αντιολισθητική, εργονομική λαβή που να εφαρμόζει άνετα στην παλάμη σου.
  • Λεπίδα: ως προς την επιλογή λεπίδας, συμβουλέψου τα είδη μαχαιριών παραπάνω.

Tips για τη σωστή συντήρησή των μαχαιριών

Αν θέλεις να παρατείνεις τη ζωή τους και να εξασφαλίσεις την αιχμηρή κοπή τους για χρόνια, θα πρέπει να έχεις υπόψιν σου τα παρακάτω:

  • Αρχικά, πλένουμε τα μαχαίρια μετά από κάθε χρήση με κρύο νερό και σαπούνι.
  • Αποφεύγουμε το σύρμα, το ζεστό νερό και τους σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες.
  • Φρόντιζε να τα στεγνώνεις απευθείας για να αποφύγεις τη γρήγορη οξείδωση.
  • Είναι προτιμότερο να εξοπλιστείς με ένα πλήρες σετ εξ αρχής για να είσαι απόλυτα έτοιμος.
  • Εξοπλίζου με ένα ακονιστήρι και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακόνιζέ τα για να μη στερηθείς ποτέ την απόδοση κατά το κόψιμο.
  • Μην ακονίσεις ποτέ τα οδοντωτά μαχαίρια σε μασάτι.
  • Αποθήκευσέ τα ιδανικά σε μία ειδική βάση στήριξής τους για να περιορίσεις τα ατυχήματα και να τα εντοπίζεις με μεγάλη ευκολία.
  • Τέλος, έχε πάντα στο μυαλό σου ότι το μαχαίρι είναι το Α και το Ω στην κουζίνα σου.

Μπορεί να σου δώσει νέα ώθηση στο καθημερινό σου μαγείρεμα, να αναβαθμίσει την προετοιμασία του γεύματός σου και να σε οπλίσει με αυτοπεποίθηση. Επειδή τα χρησιμοποιείς από μικρός-ή, δε σημαίνει αναγκαστικά ότι τα χειρίζεσαι σωστά. Με επιμονή, υπομονή και γνώση θα δεις τις ικανότητες σου να βελτιώνονται μέρα με τη μέρα.

decoration.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook