Ο αποκλεισμός μικρών επιχειρήσεων και μεσαίας τάξης από το Ταμείο Ανάκαμψης

ο-αποκλεισμός-μικρών-επιχειρήσεων-κα-1028268

Η αποκαλούμενη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν και το 99% των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και το μέλλον τους βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στην Ελλάδα

Μια «μάχη» που ξεκίνησε από τη ΔΕΘ και εξελίσσεται μέχρι και σήμερα, ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον – όπως φαίνεται – αποκλεισμό των μικρών επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και το πακέτο.

Οι μικρές επιχειρήσεις παρέχουν τα δύο τρίτα των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και συνεισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής προστιθέμενης αξίας που δημιουργούν οι επιχειρήσεις στην ΕΕ. Έχουν εγκριθεί διάφορα προγράμματα δράσης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ μέσω της έρευνας και της καινοτομίας και για την παροχή καλύτερης πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Ωστόσο, στην Ελλάδα, ένα ακόμα επεισόδιο στις αντιπαραθέσεις γύρω από την λεγόμενη μεσαία τάξη εξελίσσεται με αφορμή τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης σχετικά με το μέλλον των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις του κ. Άδωνι Γεωργιάδη ξαναφέρνουν στην επιφάνεια μια ακόμα πτυχή αυτής της αντιπαράθεσης για τη μεσαία τάξη και το ρόλο που θα παίξουν στην ελληνική οικονομία οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ότι αφορά το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Γεωργιάδης συνέδεσε την δανειοδότηση επιχειρήσεων με μικρό αριθμό εργαζομένων με συγχωνεύσεις στην αγορά λέγοντας ότι «επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες» και προσέθεσε ότι «μέσα στο κομμάτι των δανείων που έχουμε βάλει από τις τράπεζες, έχουμε προβλέψει ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων θα δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις που είναι πολύ μικρές και συγχωνεύονται. Η συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα, με φοροαπαλλαγές», συμπληρώνοντας ότι οι μικρομεσαίοι «μπορούν να μεγαλουργήσουν αν ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας».

Σημειώνεται δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει ειδική μνεία από τη ΔΕΘ για κίνητρα που να οδηγούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές. Συγκεκριμένα είχε πει ότι: «Από την 1η Οκτωβρίου μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται, μέσω συμπράξεων, να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους. Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα, που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο».

Αυτές οι κατευθύνσεις συναντούν τις αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης καθώς ερμηνεύονται ως σχέδιο εκτόπισης από την αγορά χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει σχέδιο μαζικών λουκέτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας και αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα ενώ εγκαλούσε την κυβέρνηση ότι θεωρεί τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις «ζόμπι».

Είναι χαρακτηριστική και η σημερινή αντίδραση του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκλείει από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τον τραπεζικό δανεισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Η μεροληπτική στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ναρκοθετεί την ανάπτυξη και θα έχει καταστροφικές συνέπειες στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό, έχει καταγγείλει τις μεθοδεύσεις αυτές και έχει απαιτήσει την ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την δίκαιη πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, τη διεύρυνση των κριτηρίων του τραπεζικού δανεισμού» τόνισε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε:

«Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να οδηγήσουμε τη χώρα στον μαρασμό. Σε μία Ελλάδα της νέας αρχής, η στήριξη των δυναμικών επιχειρήσεων και της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας είναι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό άλμα με κανόνες, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη» κατέληξε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη σημαίνουν ότι «το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκονται εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα».

«Η ωμή παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης ότι τα 12,7 δις των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις -εκτός εάν εξαγοραστούν- ταιριάζει απόλυτα με την ‘’ανοχή’’ του υπουργού Οικονομικών στον αποκλεισμό του 95% των επιχειρήσεων από τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, παρά την φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ και την αύξηση των καταθέσεων» υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης καταλήγοντας:

«Με το ιδιωτικό χρέος να διογκώνεται, τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ταμεία να αυξάνονται κάθε μήνα και τον πτωχευτικό κώδικα να οδηγεί σε μαζικές ρευστοποιήσεις, πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σύντομα σε κλείσιμο, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση. Μετά τις τελευταίες δηλώσεις των υπουργών της ΝΔ, είναι σαφές ότι το επιθυμεί».

Εκτός χρηματοδοτήσεων οι ΜμΕ

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των Επιμελητηρίων ήδη καθ΄ όλη τη διάρκεια το 2021 έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για το ότι αποκλείονται από τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών που μάλιστα είναι ανακεφαλαιοποιημένες τρεις φορές με τα χρήματα των φορολογουμένων. Έχουν μάλιστα τονίσει ότι η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε σχέση με την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα έχουν αναφέρει τόσο ο πρόωρα θανών, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, όσο και ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, το 66% των επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που δόθηκαν τελευταία στην αγορά μέσω των τραπεζών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές δεν μπορεί «να περάσει ούτε έξω από τράπεζα».

Οι μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη

Οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων στην ΕΕ.

Πώς ορίζει η Κομισιόν τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» (SMEs).

Αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων, χαρακτηρίζεται από την ίδια την Κομισιόν «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας της Ευρώπης. Οι SME’s, λοιπόν, όπως επισημαίνεται, αντιπροσωπεύουν το 99% των επιχειρήσεων στην ΕΕ, και είναι περίπου 25 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, απασχολούν 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, διαχωρίζεται σε τρία επίπεδα. Τις micro (έως 10 εργαζόμενους), τις small (έως 50 εργαζόμενοι) και τις medium (έως 250 εργαζόμενους).

Η έλλειψη ρευστότητας

Η έλλειψη ρευστότητας παραμένει το πρόβλημα για τις ΜμΕ και διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει χρόνιο, ιδιαίτερα για όσες επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, όπως οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που δείχνει πάντως βελτίωση του οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-49 άτομα προσωπικό οι οποίες αποτελούν το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων).

Μετά την καθίζηση στο δείκτη οικονομικού κλίματος των ΜμΕ που καταγράφηκε στις δυο προηγούμενες έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιούλιος 2020 και Φεβρουάριος 2021), ο γενικός δείκτης σημειώνει σημαντική άνοδο 26,2 μονάδων, καθώς διαμορφώνεται στις 46,3 μονάδες για το Α’ εξάμηνο του 2021. Παραμένει, ωστόσο, χαμηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η έρευνα έδειξε ότι παραμένουν υψηλά τα ποσοστά των επιχειρήσεων που έχουν μειωμένη ή/και καθόλου ρευστότητα. Συγκεκριμένα, 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (42,4%) έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα και 1 στις 5 επιχειρήσεις (21,4%) δεν έχει καθόλου ρευστότητα.

Δεν είναι, συνεπώς, παράδοξο που το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκφράζει το φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας του το επόμενο διάστημα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό (36,7%).

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

Να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών έχει μετατοπιστεί σε θέματα που θεωρούνται προνομιακά για τους ίδιους, όπως είναι τα εργασιακά και εσχάτως τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υποστηρίζουν από τη Κουμουνδούρου, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε τη κοροϊδία με την προεκλογική σπουδή του πρωθυπουργού για τη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση απλά διαρκώς μειώνει τους φόρους στα κέρδη και τα μερίσματα, που έχουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, συμπληρώνουν, επιβεβαίωσε πλήρως αυτό που κυνικά είχε ομολογήσει εδώ και έναν χρόνο ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, όταν χαρακτήριζε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «ζόμπι».

Κατά τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, από τη δήλωσή του Άδωνι Γεωργιάδη πως «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή θα συγχωνευθούν ή θα βάλουν λουκέτο», ο υπουργός Ανάπτυξης «ομολόγησε» ποιος είναι ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Και αυτό μόλις τρεις μόλις μέρες μετά την αλαζονική -όπως τη χαρακτηρίζουν- δήλωση του πρωθυπουργού πως «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να μιλούν για τη μεσαία τάξη».

Υπενθυμίζουν τις δικές τους προτάσεις, που είναι:

Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους με πρόβλεψη διαγραφής μέρους της βασικής οφειλής (κλιμακωτά).

Μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

Εμπλοκή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να έχουν πρόσβαση το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις οποίες καλεί τώρα η κυβέρνηση να «συγχωνευθούν ή να βάλουν λουκέτο».

Μέτρα αντιμετώπισης ακρίβειας (ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% – αυτά είναι τα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ε.Ε.- μείωση 93% -σχεδόν αναστολή – για το πετρέλαιο θέρμανσης. Παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει τα τιμολόγια ιδιωτών παρόχων).

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος (και εισφοράς αλληλεγγύης ως εισόδημα 40.000 ευρώ και από εκεί και πάνω κλιμακωτά).

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook