Ο Αντώνης Κρασουδάκης περιγράφει πώς περνά τις ημέρες της καραντίνας

ο-αντώνης-κρασουδάκης-περιγράφει-πώς-1031252

Σχολεία κλειστά από 10 Μαρτίου. Καταστήματα εστίασης κλειστά από 14 Μαρτίου. Εμπορικά καταστήματα κλειστά από 18 Μαρτίου. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 23 Μαρτίου. Η χώρα σε καραντίνα λόγω του φονικού κορονοϊού και συνεχίζουμε για το καλό όλων μας να “Μένουμε σπίτι” βρίσκοντας ο καθένας διαφορετικές διεξόδους και ασχολίες.

Κι επειδή τα μέτρα απαγόρευσης δεν κάνουν εξαιρέσεις, το zarpanews.gr απευθύνθηκε σε γνωστούς Χανιώτες και τους ζήτησε να περιγράψουν πώς περνούν την μέρα τους, ποια είναι τα συναισθήματα και οι ανησυχίες τους.

Σήμερα απαντά ο Αντώνης Κρασουδάκης, Διευθυντής Νευροχειρουργικής και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων

Πόσες μέρες είσαι στο σπίτι; Είμαι σπίτι (κυρίως) από την πρώτη μέρα της καραντίνας

Πόσο συχνά και για ποιο λόγο κυρίως βγαίνεις από το σπίτι; Λόγω της δουλειάς μου (Νοσοκομειακός Ιατρός) πηγαίνω καθημερινά στο Νοσοκομείο και πραγματοποιώ τις εφημερίες που έκανα πάντα (7 ενεργείς και 6 σε τηλεφωνική ετοιμότητα)

Τι γίνεται με τη δουλειά; Υπάρχει το στρες του αυξημένου κινδύνου νόσησης (δεν είμαι και στην πρώτη νεότητα) αλλά είμαι  εκ γενετής αισιόδοξος. Συντελεί και το ότι το Νοσοκομείο φαίνεται καλά προετοιμασμένο και είναι σε υψηλό βαθμό εγρήγορσης και οι συνάδελφοι μου εξαιρετικά συνειδητοποιημένοι .

Πώς περνάει μία μέρα στο σπίτι; Ανάλογη με την κούραση του πρωινού είναι και η μεσημεριανή σιέστα (αδιαπραγμάτευτη εδώ και χρόνια). Θα προηγηθεί ένα ημίωρο πρόγραμμα γυμναστικής μαζί με τα παιδιά. Το απόγευμα “χρησιμοποιώ” μια 5λεπτη έξοδο για να προμηθευτώ καφέ. Το βράδυ έχει διάβασμα (και επιστημονικό και λογοτεχνικό) και ταινίες ή σειρές. Η αργία περνάει πιο δύσκολα εάν δεν έχω εφημερία γιατί λείπει η πρωινή δουλειά. Ευτυχώς λίγες αργίες δεν δουλεύω (χαχα) οπότε φροντίζω τότε να ξυπνάω πολύ αργότερα το πρωί.

Αγαπημένη ασχολία; Παρακολουθώ online courses κυρίως από το Stanford University και συμμετέχω σε διαδικτυακά webinars και Discussion groups  για την Πανδημία. Είναι εκπληκτικό το πως μοιράζεται η γνώση και η εμπειρία σε “ζωντανή μετάδοση” μεταξύ  επιστημόνων ολόκληρης της Υδρογείου και πόσο πρόθυμοι είναι οι επιστήμονες να τη μοιραστούν.

Τι βρήκες χρόνο να κάνεις που δεν προλάβαινες πριν;  Γυμναστική στο σπίτι και πρωινός ύπνος μέχρι αργά. Γεύμα ή δείπνο με τη Σόφη και τα παιδιά, κάτι που μας είχε λείψει για χρόνια λόγω αντικειμενικών συνθηκών.

Ποια ασχολία σου, σου στέρησε η καραντίνα; Τις συναντήσεις με τους αγαπημένους μου φίλους (τις αποφεύγω για να τους προστατέψω μια και θεωρούμαι δυνητικά πιο “φορτωμένος” μολυσματικά)

Ποια σχέδιά σου αναβάλει / καθυστερεί η καραντίνα; Τη συμμετοχή μου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ξιφασκίας

Πιστεύεις ότι θα μάθουμε κάτι από αυτό ή θα το αφήσουμε πίσω μας σα να μη συνέβη τίποτα;  Στον εργασιακό μου χώρο θα μείνει μια σημαντική παρακαταθήκη γνώσης, εμπειρίας και συμμόρφωσης με κάποιους κανόνες που ίσως πριν ήταν ‘χαλαρότεροι”, επιβάλλεται και σε έμψυχο υλικό. Ένα μεγάλο “κέρδος’ (ελπίζω να) είναι η συνειδητοποίηση πλέον από όλους ότι το ισχυρό και θωρακισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ο μοναδικός πραγματικός Φύλακας Άγγελος της κοινωνίας. Σε επίπεδο κοινωνίας, οι κραδασμοί που θα αφήσει αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο, διότι πρωτοφανής είναι και η αναγκαστική λήψη των μέτρων του “κλειδώματος” της κοινωνίας, είναι εντελώς απρόβλεπτοι. Είναι αδύνατον να βγούμε από αυτό σαν να “μη συνέβη  τίποτε”.Σε προσωπικό επίπεδο, τι συνειδητοποίησες μέσα από αυτή την περίοδο; Με τη συνεχή μου τριβή για χρόνια με τον ανθρώπινο πόνο “ευτυχώς” είχα από νωρίς αποφασίσει ότι δεν υπάρχει κάτι να με αγγίξει περισσότερο από την απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Και όπως συμβαίνει πάντα σε περιόδους κρίσης, επειδή ανέκαθεν είχα και έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους ότι είναι πιο ικανοί για το καλό από το κακό, με χαρά βλέπω γύρω μου με μικρά και μεγάλα παραδείγματα, να επιβεβαιώνεται αυτό από τους “μικρούς ήρωες της καθημερινότητας μας” τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα; Να μαζέψω  τους φίλους μου για ένα πολύωρο ΑΡΑΓΜΑ (καφές και κουβέντα)

Σκεπτόμενος την επόμενη μέρα, τι σε προβληματίζει / ανησυχεί περισσότερο; Η χώρα μας βαριά χτυπημένη από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την αποτυχημένη διαχείριση της από τις ασκηθείσες πολιτικές, δέχεται ακόμα ένα ασύμμετρο χτύπημα λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ειδικά η Κρήτη που “την είχε βγάλει” λίγο καλύτερα λόγω του τουρισμού κινδυνεύει αρκετά η “ευλογία” της να είναι η μεγαλύτερή της κατάρα. Αποδεικνύεται πόσο λάθος είναι να διογκώνεται υπέρμετρα ένας μόνο τομέας της οικονομίας και ειδικά ο πιο ευεπίφορος σε κραδασμούς από τυχαία και απρόβλεπτα γεγονότα. Κάτι τέτοιες “κρίσεις’ υποτίθεται ότι σε κάνουν σοφότερο και πιο εναργή προς το κοινό καλό και την πρόοδο. Ελπίζω να το αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί αν και έχω βάσιμες ενδείξεις για το αντίθετο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook