Ο Αντετοκούνμπο και η υποκρισία: Ο μαύρος, ξένος και αλλοδαπός έγινε εθνικός ήρωας

ο-αντετοκούνμπο-και-η-υποκρισία-ο-μαύρ-1110079

Η υποκρισία είναι και θεσμική γιατί βλέπουμε την αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων που είναι κατατρεγμένοι ψάχνουν την ελπίδα αλλά αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό για το χρώμα τους και τη θρησκεία τους

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο οδήγησε τους Μιλγουόκι Μπακς στην κορυφή του μπασκετικού διαστήματος και οι αστέρες του ΝΒΑ υποκλίθηκαν στον MVP των φετινών τελικών. Λεμπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Ουέιντ και άλλοι superstar του ΝΒΑ αποθέωσαν το μεγαλείο του Γιάννη Αντετοκούνμπο! Ο «Greek Freak» κατατρόπωσε τους Φοίνιξ Σανς στο Game 6 με 50 πόντους και με τη μυθική εμφάνισή του οδήγησε τα «Ελάφια» στη νίκη με 105-98.

Και μετράμε για τον Γιάννη από τα Σεπόλια, ένα πρωτάθλημα, ένα βραβείο MVP τελικών και φυσικά τα δύο βραβεία MVP της κανονικής διάρκειας! Τεράστιος! Θρύλος από τα 26 του! Μετά ξεχείλισε και η Ελληνική υπερηφάνεια μαζί με την υποκρισία και να οι δηλώσεις από Πρωθυπουργό, αρχηγούς κομμάτων και σχόλια στα σόσιαλ… Ο Γιάννης μας έδωσε μεγάλη χαρά, άλλαξε την ατζέντα από τη ζοφερή πραγματικότητα με την πανδημία και τις προκλήσεις του Ερντογάν.

Αλλά ρε παιδιά λίγο τσίπα ή μια συγνώμη για αρχή από αυτούς που σήμερα δίνουν συγχαρητήρια αλλά καταψήφισαν δύο φορές (2010 και 2015) τους νόμους που έφερε η κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, για την ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών, όπως ο Αντετοκούνμπο. Εννοώ φυσικά τη ΝΔ, και αυτούς που ειρωνεύονταν το όνομα του και άλλους που έκαναν ρατσιστικά σχόλια αλλά και κάποιους που έλεγαν ότι πρέπει τα επιδόματα να είναι «μόνο για Ελληνόπουλα από Έλληνες γονείς».

Η υποκρισία είναι και θεσμική γιατί βλέπουμε την αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων που είναι κατατρεγμένοι ψάχνουν την ελπίδα αλλά αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό για το χρώμα τους και τη θρησκεία τους. Είναι τα γελάς και να κλαις , το ανώτατο δικαστήριο (ΣτΕ) το 2013 έβγαλε αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση, με το επιχείρημα ότι «Έλληνας γεννιέσαι, δε γίνεσαι».

Ναι αυτό το κράτος επί διακυβέρνησης Σαμαρά που είχε προεκλογικό σύνθημα, «Οι πόλεις μας έχουν καταληφθεί από παράνομους μετανάστες, εμείς θα τις ανακαταλάβουμε», είναι το ίδιο που το 2013, όταν ο Γιάννης επελέγη στα draft του ΝΒΑ, αλλά ο νόμος του 2010 είχε ακυρωθεί, η τότε κυβέρνηση του έδωσε με διαδικασίες εξπρές κατ’ εξαίρεση ελληνικό διαβατήριο για να μην εκτεθούμε διεθνώς.

Να το ξαναπώ, ένα παιδί με γονείς από τη Νιγηρία που γεννήθηκε, μεγάλωσε, πήγε σχολείο στην Ελλάδα αν δεν υπήρχε πολιτική παρέμβαση δεν θα είχε ποτέ ταξιδεύσει στις ΗΠΑ και πιθανότατά να πουλούσε cd σε κανέναν σταθμό του μετρό. Τα δικά του λόγια ας τα ακούσουν αυτοί που σήμερα πανηγυρίζουν και διαχειρίζονται την εξουσία:

«Πριν από έξι χρόνια φοβόμουν να βγω από το σπίτι για να μην με απελάσουν» εξομολογήθηκε μεταξύ άλλων σε μία εκτενή συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais. «Όταν ήμασταν παιδιά, οι φίλοι μας είχαν όλοι χαρτιά. Δεν καταλαβαίναμε τι συνέβαινε. Ρωτούσαμε τους γονείς για ποιο λόγο εμείς δεν έχουμε τίποτα, κανένα έγγραφο, ούτε διαβατήριο.

Για ποιο λόγο εμείς δεν μπορούσαμε τα ταξιδέψουμε. Δεν μπορούσαν να μας εξηγήσουν. Δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ψηφίσουν, ούτε να εκφράσουν την άποψή τους». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου της El Pais σχετικά με τις συμβουλές που λάμβαναν τόσο αυτός όσο και ο αδερφός του, Θανάσης, από τους γονείς τους, ο MVP μίλησε ξανά για το ρατσισμό και τον κίνδυνο που βίωσαν εκείνα τα χρόνια.

«Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς. Δεν θα αρνηθώ πως στην Ελλάδα υπάρχει πολύς ρατσισμός. Ωστόσο, υπήρξαν γύρω μας και άνθρωποι που μας βοήθησαν. Στην Ελλάδα οι μαύροι δεν είναι πολλοί, στο σχολείο ήμασταν μόνο εμείς.

Ήμασταν διαφορετικοί, αλλά δεν μας ένοιαζε. Είχαμε πολλούς φίλους λευκούς. Μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό. Πριν από έξι χρόνια φοβόμουν να βγω από το σπίτι για να μη με απελάσουν. Ευτυχώς τα πράγματα είναι καλύτερα. Σήμερα τα παιδιά έχουν ελπίδα».

Ας βάλουμε τέλος στην υποκρισία και στον ρατσισμό, σίγουρα δεν μπορούμε από τους ακροδεξιούς και από όλους αλλά τουλάχιστον από το κράτος όπου υπάρχει ακόμα… Ας δώσουμε, αυτό που είπε ο Γιάννης, ελπίδα!

Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook