«Ο αδερφός μου είδε τον πατέρα του νεκρό με μια τρύπα στην καρδιά – Τ’ Ανώγεια ζητούν να αναδειχθεί η αλήθεια» – Συνεχίζεται στα Χανιά η δίκη για το διπλό φονικό

ο-αδερφός-μου-είδε-τον-πατέρα-του-νεκρ-1562954

Με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίζεται στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης, στα Χανιά, η υπόθεση για το διπλό φονικό στ’ Ανώγεια (δείτε ΕΔΩ)  με την επόμενη δικάσιμο να έχει προσδιοριστεί για την Παρασκευή 3 Μαρτίου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης εισήλθε στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης με τον κύκλο να ολοκληρώνεται την Παρασκευή όταν θα κληθούν να καταθέσουν δύο τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας Καλομοίρη, η ιατροδικαστής και ο βαλλιστικός αναλυτής, κλείνοντας και την ακροαματική διαδικασία.

Για την υπόθεση ο κατηγορούμενος γιος του άτυχου λυράρη Λευτέρη Καλοιμοιρή έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία του Γεωργίου Ξυλούρη, πράξη ομολογημένη που ωστόσο ο ίδιος αποδίδει σε βρασμό ψυχής στην θέα του νεκρού πατέρα του.

Στην κατάθεση της, η μεγαλύτερη αδερφή του κατηγορούμενου και κόρη του νεκρού λυράρη αναφέρθηκε στην οικογένεια τους:

«Μεγαλώσαμε με πάρα πολλή αγάπη. Ο πατέρας μας πρωτοστατούσε στα πολιτιστικά δρώμενα. Μεγαλώσαμε μέσα στον πολιτισμό και στην παράδοση.

Έτσι κι ο κατηγορούμενος, 13 χρονών πήρε τη ζωή στα χέρια του για να βοηθήσει τον πατέρα μας που ήταν αχώριστοι. Αυτό το παιδί έβαζε τον εαυτό του τελευταίο, έμενε πίσω πάντα για ‘μας.

Ο πατέρας μου ήταν φάρος πολιτισμού για τα Ανώγεια. Είναι αίτημα όλης της Ανωγειανής κοινωνίας είναι να αναδειχτεί η αλήθεια.

Ο αδερφός μου κι ο μπαμπάς ήταν μια ψυχή σε δύο σώματα.

Τον είδε νεκρό με μια τρύπα στην καρδιά, τον δολοφόνο του από πάνω και δίπλα τη μάνα μου να θρηνεί».

Για τον χαρακτήρα του θανόντος Γεώργιου Ξυλούρη σημείωσε πως «ήταν ακραίος, επιθετικός, ικανός για όλα. Είχε μείνει στην ίδια τάξη στην α γυμνασίου και καταλήξαμε να είμαστε συμμαθητές γιατί τον άλλαζαν τμήματα για να ενσωματωθεί. Είχε σκοτώσει ένα σκυλί και γελούσε καθώς το έβλεπε να ξεψυχάει. Έπαιζε με όπλα.» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην κατάθεσή του νωρίτερα ένας πρώην εργοδότης του κατηγορούμενου σημείωσε: «Ένας ακέραιος χαρακτήρας, ένα πολύ καλό παιδί, τον έβαλα στο σπίτι μου, στην οικογένειά μου, τον άφησα στο πόδι μου όταν χρειάστηκε να νοσηλευτώ».

Ο π. βουλευτής, Κώστας Δαμαβολίτης

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου για την δολοφονία του Γεωργίου Ξυλούρη, κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου, Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης.

Ο κ. Δαμαβολίτης αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια στον 30χρονο πρωταθλητή πυγμαχίας, αθλητή και προπονητή στον σύλλογο τον οποίο διευθύνει ο ίδιος.

Έκανε λόγο για την αυτοπειθαρχία του, την δυνατότητά του να έχει πλήρη διαχείριση του θυμού του:

«Ο Μανώλης ήρθε στο γυμναστήριο στα 15 του. Ενσωματώθηκε αυτόματα στην αθλητική οικογένεια του συλλόγου μας αλλά και στις οικογένειές μας. Ήταν ένα εξαιρετικά αγαπητό παιδί που δεν δημιούργησε ποτέ κανένα προβλήμα. Ήταν πρωταθλητής που διέπρεπε στην Ελλάδα και είχε δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο. Ήταν τόσο σημαντική η προσωπικότητά του για τον σύλλογο που όταν το 2014 εξελέγην βουλευτής και χρειάστηκε να μεταβώ στην Αθήνα, ο Μανώλης ανέλαβε την διεύθυνση του γυμναστήριου. Έχουμε παιδιά από τριών ετών έως εφήβους είναι ένας αθλητικός σύλλογος με 25 χρόνια ιστορία. Καταλαβαίνετε ότι για να εμπιστευτώ κάποιον έπρεπε να έχει πλήρη ισορροπία πνεύματος και ψυχική υγεία» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Όπως είπε, η πυγμαχία είναι «ένα άθλημα που απαιτεί αυτοπειθαρχία και αυτοσυγκράτηση» ενώ κληθείς να εξηγήσει την πράξη του εκτίμησε πως «όταν ήρθε αντιμέτωπος με την θέα του νεκρού πατέρα του διασαλεύτηκε η λογική του και δημιουργήθηκε μέσα του ένα κενό».

Ο προπονητής του νωρίτερα χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο ως «ο αθλητής της φασολάδας, δεν ήξερε τι θα πει πρωτεΐνη. Ένα σεμνό παιδί, ταπεινό, είχε πάθος με τον πατέρα του».

«Ο Εμμανουήλ έχει μετανοήσει»

Υπέρ του Καλομοίρη, κατέθεσε και ιερομόναχος Μονής του Ηρακλείου στην οποία ο κατηγορούμενος ήταν πολύ κοντά.

«Το παιδί το γνωρίζω από 15 ετών. Θέλησε να πλησιάσει την Εκκλησία μέσω του κ. Δαμαβολίτη. Σχολνώντας από τη νύχτα όπου εργαζόταν στις δημόσιες σχέσεις, συχνά 6:30 – 7 το πρωί ερχόταν στη λειτουργία. Είχε ηθική, συνέπεια, αγάπη. Το έχω εξομολογήσει πολύ μικρό το παιδί αυτό.

Είχε μοναδικές στιγμές μαζί μας. Ήταν παρών σε όλες τις εργασίες που χρειαστήκαμε στο Μοναστήρι. Ένα παιδί πρότυπο για δεκάδες παιδιά που έρχονταν στο ναό,  μειλίχιο που δεν υπέκυπτε στους πειρασμούς της κοσμικής ζωής παρότι εργαζόταν μέσα στη νύχτα, γεμάτο πνευματικές και ψυχικές αρετές.

Δεν καταλαβαίνω πως ένα παιδί με τόσες πνευματικές καταβολές έφτασε να κάνει μια τέτοια πράξη. Αλλά πάντα δεν κρίνεται μόνο μια πράξη αλλά και η συνολικότερη συνθήκη μέσα στην οποία εκτυλίχθηκε.

Ο Εμμανουήλ έχει μετανοήσει» τόνισε.

zarpanews.gr – Φανή Νικηφοράκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook