ΝΥΤ: Γιατί είναι δύσκολη η επιστροφή των Μαρμάρων – Το παρασκήνιο των συζητήσεων Μητσοτάκη και Όσμπορν

νυτ-γιατί-είναι-δύσκολη-η-επιστροφή-τω-1296741

Στις συνομιλίες Ελλάδας – Βρετανίας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα αναφέρονται σε εκτενές ρεπορτάζ οι New York Times.

«Σε απομονωμένα πολυτελή ξενοδοχεία και στο αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη, τα δύο μέρη προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των μαρμάρων, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων», όπως σημειώνεται.

«Σε αρκετές από αυτές τις συναντήσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην ελληνική κυβέρνηση, ενήργησε ως εκπρόσωπος του Μητσοτάκη», όπως αναφέρεται.

Το Βρετανικό Μουσείο θέλει μια διαφορετική συμφωνία, σύμφωνα με το άτομο που είναι γνώσης της θέσης του. Μέχρι στιγμής, ο Όσμπορν έχει προτείνει την επιστροφή ενός μικρότερου τμήματος της ζωφόρου, καθώς και γλυπτών θεών και κενταύρων, ως βραχυπρόθεσμο δάνειο, αναφέρει πηγή των ΝΥΤ. Το μουσείο θα μπορούσε να προσφέρει έως και το ένα τρίτο των αντικειμένων του Παρθενώνα στη συλλογή του, πρόσθεσε.

Μόλις η Ελλάδα επιστρέψει αυτά τα αντικείμενα στο Λονδίνο, περισσότερα θα σταλούν στην Αθήνα για να τα αντικαταστήσουν, είπε η ίδια πηγή. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των αντικειμένων που αποστέλλονται στην Ελλάδα θα αυξηθεί, για να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε.

Η άποψη του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα, ακόμη και αν το ήθελε, σημειώσει άτομο με γνώση της θέσης του Μουσείου. Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, το μουσείο δεν μπορεί να αφαιρέσει αντικείμενα από τη συλλογή του εκτός εάν είναι «ακατάλληλα να διατηρηθούν», αν και είναι ελεύθερο να δανείζει αντικείμενα σε άλλα ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει βαθύνει τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ενέργειες των παλαιών αυτοκρατοριών έχουν τεθεί υπό νέο έλεγχο και οι μάχες αποκατάστασης έχουν έρθει να αμφισβητήσουν τα θεμέλια των δυτικών μουσείων. Η πίεση για την επιστροφή των μαρμάρων έχει αυξηθεί καθώς τα μουσεία έδωσαν πίσω αντικείμενα υψηλού προφίλ, όπως αυτά του Μπενίν , ιταλικές αρχαιότητες και άλλα θραύσματα από τον Παρθενώνα που παραδόθηκαν μόλις τον περασμένο μήνα από το Βατικανό.

Τώρα υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις για μια λύση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας. Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών έχουν αναγνωρίσει ότι έχουν πραγματοποιηθεί μυστικές συνομιλίες.

Ωστόσο, παρόλο που αυτές οι αποκαλύψεις έχουν τροφοδοτήσει την αισιοδοξία ότι σύντομα θα σημειωθεί πραγματική πρόοδος, και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν είναι ακόμη επικείμενη μια συμφωνία.

Πράγματι, παραμένουν πολύ μακριά σε ορισμένα βασικά ερωτήματα, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται στο Λονδίνο από τον Νοέμβριο του 2021, μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Στην απομόνωση πολυτελών ξενοδοχείων και στο αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη, τα μέρη προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των μαρμάρων, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων για τις εμπιστευτικές συνομιλίες. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είχε γνώση της ελληνικής θέσης. ο άλλος ήξερε του Βρετανικού Μουσείου.

Σε αρκετές από αυτές τις συναντήσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός άνευ χαρτοφυλάκιο στην ελληνική κυβέρνηση, ενήργησε ως εκπρόσωπος του Μητσοτάκη, σύμφωνα με τους δύο ανθρώπους.

Το πόσο καλά πήγαν οι διαπραγματεύσεις ήταν θέμα πολλών εικασιών. Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα μέρη «κλείνουν» σε μια συμφωνία. Σύμφωνα με την πρόταση που συζητήθηκε, όπως ανέφερε το Bloomberg, ορισμένα από τα γλυπτά θα επέστρεφαν στην Αθήνα προσωρινά, με αντάλλαγμα άλλους αρχαίους θησαυρούς.

Ωστόσο, μια συμφωνία παραμένει πολύ πιο μακριά από ό,τι υποδηλώνουν αυτές οι αναφορές, σύμφωνα με τα δύο άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων που μίλησαν στους New York Times. Και, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές μίλησαν δημόσια βάζοντας «φρένο» στις προσδοκίες για οποιαδήποτε συμφωνία.

Δανεισμό επεδίωκε ο Μητσοτάκης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Από την πλευρά του, ο Μητσοτάκης ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει όλη τη ζωφόρο της συλλογής του, περίπου 250 πόδια λαξευμένης πέτρας που κάποτε ήταν γύρω από τον Παρθενώνα, είπε ο γνώστης της ελληνικής θέσης. Ο Μητσοτάκης ήθελε μια συμφωνία ότι αυτά τα γλυπτά θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 20 χρόνια, πρόσθεσε. Εκεί, θα επανενωθούν με άλλα μέρη της ζωφόρου που ήδη εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Αυτό το πρόσωπο είπε ότι ο Μητσοτάκης ήλπιζε ότι, μετά από 20 χρόνια, η συμφωνία θα παραταθεί, ώστε τα πάνελ της ζωφόρου να παραμείνουν στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά ήλπιζε να διαπραγματευτεί την επιστροφή των υπόλοιπων γλυπτών σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πρόσθεσε το πρόσωπο που γνωρίζει τη θέση της. Σε αντάλλαγμα για τη ζωφόρο, τα ελληνικά μουσεία θα προμήθευαν στο Βρετανικό Μουσείο μια εκ περιτροπής συλλογή ανεκτίμητων αντικειμένων, μερικά από τα οποία δεν είχαν φύγει ποτέ από την Ελλάδα, πρόσθεσε το άτομο.

Το Βρετανικό Μουσείο θέλει μια διαφορετική συμφωνία, σύμφωνα με το άτομο που γνωρίζει τη θέση του. Μέχρι στιγμής, ο Όσμπορν έχει προτείνει την επιστροφή ενός μικρότερου τμήματος της ζωφόρου, καθώς και σκαλίσματα θεών και κενταύρων, ως βραχυπρόθεσμο δάνειο, είπε το άτομο. Το μουσείο θα μπορούσε να προσφέρει έως και το ένα τρίτο των αντικειμένων του Παρθενώνα στη συλλογή του, πρόσθεσε το άτομο.

Μόλις η Ελλάδα επέστρεφε αυτά τα αντικείμενα στο Λονδίνο, θα σταλούν περισσότερα στην Αθήνα για να τα αντικαταστήσουν, είπε το άτομο. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των αντικειμένων που αποστέλλονταν στην Ελλάδα θα αυξανόταν, για να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε το άτομο.

Η άποψη του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα, ακόμη κι αν ήθελε, είπε ο άνθρωπος που γνωρίζει τη θέση του. Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, το μουσείο δεν μπορεί να αφαιρέσει αντικείμενα από τη συλλογή του εκτός εάν είναι «ακατάλληλα για διατήρηση», αν και είναι ελεύθερο να δανείζει αντικείμενα σε άλλα ιδρύματα.

Το μουσείο υποστηρίζει ότι ο Λόρδος Έλγιν απέκτησε τα αντικείμενα νόμιμα, αφού οι διαχειριστές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που κυβερνούσε την Αθήνα εκείνη την εποχή, του έδωσαν άδεια. Επιμένει επίσης ότι τα γλυπτά παρουσιάζονται καλύτερα μεταξύ των παγκόσμιων συλλογών του μουσείου , έτσι ώστε να αφηγούνται μέρος μιας ευρύτερης ιστορίας για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Εάν οποιαδήποτε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση δεν περιελάμβανε διάταξη ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στο Λονδίνο, θα μπορούσε να αμφισβητηθεί στα δικαστήρια της Βρετανίας. Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία θα γραφόταν με τρόπο που δεν θα απαιτούσε από την Ελλάδα να εγκαταλείψει την αξίωσή της για ιδιοκτησία των αντικειμένων, είπε το άτομο που γνωρίζει τη θέση του μουσείου.

Το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά ένας εκπρόσωπος του μουσείου αναγνώρισε μέσω email ότι πραγματοποιούνταν. «Αναζητούμε ενεργά μια νέα συνεργασία με τους φίλους μας στην Ελλάδα και, καθώς μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε ο εκπρόσωπος.

Με μια άτυπη προσφορά και μια αντιπρόταση στο τραπέζι, οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε ένα στάδιο που «δεν είχε ξαναδεί», είπε το πρόσωπο από την ελληνική πλευρά. Και τα δύο κόμματα «διαπραγματεύονταν με καλή πίστη», πρόσθεσε το πρόσωπο, αλλά δεν περίμεναν περισσότερη πρόοδο παρά μόνο μετά τη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα αργότερα αυτό το έτος.

Όλο αυτό το διάστημα, η πίεση στο Βρετανικό Μουσείο αυξάνεται. Πέρυσι, η Ιταλία επέστρεψε ένα κομμάτι από τον Παρθενώνα που για περισσότερα από 200 χρόνια εκτέθηκε σε μουσείο στη Σικελία. Και τον Δεκέμβριο, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι θα δώσει τρία θραύσματα του Παρθενώνα στον ηγέτη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος αναμένεται να τα παραδώσει στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Άλλες μεγάλες δυτικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Smithsonian και του Φόρουμ Humboldt, στο Βερολίνο, επέστρεψαν πρόσφατα αμφισβητούμενα έργα τέχνης υψηλού προφίλ και το Βρετανικό Μουσείο φαίνεται ολοένα και πιο παράξενο. Εκτός από τα τεχνουργήματα του Παρθενώνα, διαθέτει μια εκτενή συλλογή από Χάλκινα Μπενίν, που διεκδικούνται από τη Νιγηρία. την πέτρα της Ροζέτα, την οποία ορισμένοι αρχαιολόγοι θέλουν να επιστραφεί στην Αίγυπτο. Και ένα άγαλμα από το νησί του Πάσχα που ζήτησαν οι Ράπα Νούι, οι ιθαγενείς του νησιού.

Πέρα από τις διαφορετικές προσφορές των δύο στρατοπέδων, υπάρχει ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο: εάν Βρετανοί και Έλληνες νομοθέτες θα αποδεχτούν μια συμφωνία. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πέρυσι ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει τον νόμο και να επιτρέψει την πλήρη αποκατάσταση των μαρμάρων. Την Τετάρτη, η Μισέλ Ντόνελαν, υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, δήλωσε στο BBC ότι η επιστροφή των αντικειμένων θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαιτήσεις για άλλα αντικείμενα στο μουσείο. «Η αποστολή τους πίσω είναι ένας επικίνδυνος δρόμος», είπε ο Donelan.

Δεν ήταν επίσης σαφές εάν η Ελλάδα θα αποδεχόταν μια «συνεργασία» εάν αυτό υπονοούσε ότι τα μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο. Η Σία Αναγνωστοπούλου, η βουλευτής από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι η εκπρόσωπος του κόμματος για τον πολιτισμό, ανέφερε σε email ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν καθιστά σαφές ότι τα μάρμαρα είναι νόμιμη ιδιοκτησία της Ελλάδας και ότι ένα δάνειο θα ήταν απαράδεκτο.

«Είναι θέμα αξιοπρέπειας για όλους τους Έλληνες», είπε, «όπως θα ήταν για τον βρετανικό λαό, αν τους ζητούσαν να «δανειστούν» προσωρινά κλεμμένα κομμάτια του Στόουνχεντζ».

Νομικοί εμπειρογνώμονες και διαχειριστές μουσείων σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά την υπόεθση. «Εάν υπήρχε κάποιο είδος συμφωνίας, θα ήταν ένα εξαιρετικό σύμβολο για άλλους που ζητούν αξιώσεις αποκατάστασης», δήλωσε ο Αλεξάντερ Χέρμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Τέχνης και Δικαίου, στο Λονδίνο.

Ο Max Hollein, διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στη Νέα Υόρκη, δήλωσε τηλεφωνικά ότι «το όλο ζήτημα των Ελγινικών Μαρμάρων είναι μια τόσο μακρά και περίπλοκη ιστορία» που οποιαδήποτε λύση «θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για τους θεσμούς και για τον πολιτιστικό διάλογο στον κόσμο».

Στο Βρετανικό Μουσείο την περασμένη εβδομάδα, η γκαλερί όπου εκτίθενται τα μάρμαρα γέμισε με τουρίστες, πολλές σέλφι μπροστά από τα αγάλματα και τη ζωφόρο.

Η Dilan Polat, 20, φοιτήτρια τέχνης που σκιαγράφιζε τον μυώδη κορμό ενός κένταυρου από ένα από τα πάνελ, είπε ότι ένιωθε «πραγματικά τυχερή που μπορούσε να σχεδιάσει πραγματικά ελληνικά γλυπτά». Όμως, πρόσθεσε, θα πρέπει να επιστρέψουν «στη θέση που τους αξίζει» στην Ελλάδα.

Ο Τζον Λάνκαστερ, 59 ετών, οδηγός λεωφορείου, είπε ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς ήταν μέρος της ιστορίας αυτής της χώρας. «Είναι σαν το Crown Jewels», πρόσθεσε ο Λάνκαστερ. «Αν κάποιος τα έπαιρνε, θα τα ήθελες πίσω, έτσι δεν είναι;»

Πέρυσι, μια έρευνα του YouGov, ενός πρακτορείου δημοσκοπήσεων, είπε ότι το 59%των Βρετανών πίστευε ότι τα γλυπτά ανήκαν στην Ελλάδα.

Αλλά η κοινή γνώμη είναι απίθανο να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας στις διαπραγματεύσεις. Ο Herman, ο νομικός εμπειρογνώμονας, είπε ότι κάθε λίγα χρόνια «υπάρχει κάτι που φαίνεται να είναι μια αχτίδα ελπίδας» στη συζήτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα – αλλά στη συνέχεια η διαδικασία σταματά.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook