«Ντροπή για τον πολιτισμό»: Τα διεθνή MME για τους 92 γυμνούς πρόσφυγες του Έβρου

ντροπή-για-τον-πολιτισμό-τα-διεθνή-mme-1546082

Από το Euronews, μέχρι τον Guardian, από το BBC μέχρι το Independent κι από το CNN μέχρι το France24 ασχολούνται με το σοκαριστικό περιστατικό της διάσωσης των 92 γυμνών προσφύγων στον Έβρο. Με το θέμα ασχολήθηκαν εκτενώς όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, κάνοντας στις περισσότερες περιπτώσεις λόγο για «απάνθρωπη εικόνα» και «ντροπή για τον πολιτισμό».

Η διεθνοποίηση του ζητήματος χρεώνεται αποκλειστικά στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – και όχι στον Νότη Μηταράκη, η οποία έκανε tweet χθες το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είναι βαθιά στενοχωρημένη από τις σοκαριστικές αναφορές και τις εικόνες 92 ατόμων, που φέρεται να βρέθηκαν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, απογυμνωμένα από τα ρούχα τους. Καταδικάζουμε μια τέτοια σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση και ζητούμε πλήρη διερεύνηση αυτού του περιστατικού».

Στα ρεπορτάζ γίνεται αναφορά τόσο στις δηλώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Νότη Μηταράκη, όσο και στις αντίστοιχες του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος κατηγόρησε, υπενθυμίζουμε, την Ελλάδα για fake news.

Επίσης αναφέρουν ότι «η Αθήνα αντιμετωπίζει και αρνείται τακτικά κατηγορίες ότι προσπαθεί να απωθεί μετανάστες πίσω στην Τουρκία παράνομα, μερικές φορές χρησιμοποιώντας βία», υπενθυμίζοντας τις «ασυνήθιστα τεταμένες σχέσεις» ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία ανταλλάσσουν ευθύνες μετά από δεκάδες σχεδόν γυμνούς μετανάστες που βρέθηκαν στα σύνορα», γράφει το France24, ενώ το Euronews αναφέρει στον τίτλο του: «Τα Ηνωμένα Έθνη «αναστατώνονται» αφού η Ελλάδα εντόπισε δεκάδες «γυμνούς και μελανιασμένους» μετανάστες στα τουρκικά σύνορα».

O Guardian σημειώνει: «Ελλάδα και Τουρκία ανταλλάσσουν ευθύνες μετά τη διάσωση 92 γυμνών μεταναστών στα σύνορα και το BBC: «Ο ΟΗΕ καταδικάζει τη ‘βαθιά ανησυχητική’ ανακάλυψη 92 γυμνών μεταναστών στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας».

«‘Βαθιά στενοχωρημένος’ ο ΟΗΕ από την ανακάλυψη 92 γυμνών μεταναστών στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας», υπογραμμίζει ο Independent, ενώ από την πλευρά του το CNN γράφει: «Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι ‘βαθιά στενοχωρημένη’ από τις αναφορές για σχεδόν 100 απογυμνωμένους μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας».

Είχαν εγκαταλειφθεί εντελώς γυμνοί

Υπενθυμίζουμε ότι οι 92 πρόσφυγες διασώθηκαν την Παρασκευή από τους Αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με τον frontex, στις όχθες του ποταμού Έβρου.

Οι μετανάστες είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό. Όπως δήλωσαν οι ίδιοι στους Έλληνες Αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά.

Θεοδωρικάκος: Η εικόνα των 92 παραπέμπει στον Μεσαίωνα

«Να ζητηθούν εξηγήσεις από την Τουρκία για τον χειρισμό του μεταναστευτικού», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση της εγκατάλειψης των 92 προσφύγων στον Έβρο ο υπουργός χαρακτήρισε το γεγονός «σοκαριστικό», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι μία εικόνα απάνθρωπη. Είναι μία συμπεριφορά βάρβαρη η οποία παραπέμπει στο μεσαίωνα και όχι στον 21ο αιώνα».

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος οι περισσότεροι από τους 92 παράνομους μετανάστες που βρέθηκαν γυμνοί, είναι Αφγανοί αλλά και ορισμένοι Σύριοι. Οι ίδιοι περιέγραψαν στους αξιωματικούς του Frontex ότι στον Έβρο τους μετέφεραν τρία οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

«Στον Έβρο υπάρχει μία καθημερινή απειλή, μέσα από τη βάρβαρη εργαλειοποίηση των παράνομων μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία συστηματικά δημιουργεί πρόβλημα κατά μήκος όλου του ποταμού», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ισχυροποιηθεί στρατιωτικά μέσα στα τελευταία 3-3,5 χρόνια, έχει ενισχύσει σε καθοριστικό βαθμό και έχει αναβαθμίσει τις στρατηγικές της συνεργασίες, ιδίως σε απόλυτο βαθμό τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και με τη Γαλλία.

«Εδώ υπάρχει ένας λαός απολύτως ενωμένος, ο οποίος δεν δέχεται καμία συζήτηση που αφορά κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά στην Τουρκία και υπάρχει απόλυτη επαγρύπνηση, ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε περιστατικό οποιασδήποτε συνθήκης» επεσήμανε ο Υπουργός και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, μέρα και νύχτα γνωρίζουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. σε ότι αφορά τα σύνορα οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο σύνολο των συνόρων μας με την Τουρκία είναι εκεί και δεν αφήνουν να περάσει τίποτα».

Μηταράκης: Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας

«Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα. Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την ΕΕ», έγραψε στο Twitter o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε πως έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη ενημερώσει και τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα κάνει έναν κύκλο επαφών και «θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε κι άλλο υλικό, όπως βίντεο».

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, είπε πως «η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση καθώς αυτοί οι 92 βρέθηκαν από την ίδια τη Frontex οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό. Αυτοί οι άνθρωποι, δυστυχώς, βρέθηκαν αντικείμενο εξευτελιστικής συμπεριφοράς στην Τουρκία και στάλθηκαν προς την Ελλάδα. Βρίσκονται ήδη σε ελληνικό έδαφος και θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου. Βλέπουμε μια προσπάθεια της Τουρκίας- επικοινωνιακά, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει.. Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι αυτοκίνητα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής τους βοήθησαν να φτάσουν στα σύνορα. Θέλω να σας πω ότι και οι 38 του Έβρου είχαν πει αντίστοιχα ότι η τουρκική στρατοχωροφύλακη τους πήγε στα σύνορα και τους πίεσε τότε να περάσουν προς την Ελλάδα. Η Τουρκία ξέρετε εν όψει της δικιάς της προεκλογικής περιόδου των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε ο Ερντογάν, το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που συζητιούνται από την τουρκική κοινή γνώμη, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κύμα μεταναστών να έρθει προς την ΕΕ. Εμείς ξεκάθαρα έχουμε πει ότι κάτι τέτοιο δε θα το επιτρέψουμε. Παρά την πίεση που δεχόμαστε φέτος είναι οι δεύτερες χαμηλότερες ροές της δεκαετίας. Για να έχει και ο κόσμος μια αίσθηση των αριθμών, το 2015 είχαν μπει περίπου 1 εκατ. άνθρωποι στη χώρα μας, το ’19 72.000, πέρυσι 8.500 και φέτος μέχρι στιγμής 11.000. Άρα οι ροές προς τη χώρα μας είναι χαμηλές, με αποτέλεσμα από τις 121 δομές που λειτουργούσαν στη χώρα μας να παραμένουν μόνο 34. », τόνισε ο κύριος Μηταράκης.

Τσατακλί: Έλληνες να είστε πολιτισμένοι

Ο Τούρκος υφυπουργός Εσωτερικών, Ισμαήλ Τσατακλί, πυροδότησε εκ νέου τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού με σχόλιο που έκανε, το Σάββατο (15/10), ανέφερε: «Έλληνες, να είστε πολιτισμένοι!».

Συγκεκριμένα, ο Ισμαήλ Τσατακλί, σχολιάζοντας την είδηση πως βρέθηκαν 92 γυμνοί μετανάστες στον ποταμό Έβρο, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter απαντώντας σε δημοσίευση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη: «Καθώς δεν μπορέσατε να βρείτε ούτε μία περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, επιδιώκετε να καλύψετε την εικόνα της σκληρότητας που έχετε προκαλέσει, σαν να την έχει προκαλέσει η Τουρκία. Αφιερώστε τον χρόνο σας για να σεβαστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι σε χειραγωγήσεις και ανεντιμότητα! Ελάτε, δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Απλά να είστε λίγο πολιτισμένοι!».

Τσαβούσογλου: Ξεδιάντροπο να εμφανίζεται η Ελλάδα ότι έχει δίκιο για τους γυμνούς μετανάστες

Βολές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την υπόθεση των 92 γυμνών μεταναστών που βρέθηκαν στα σύνορα του Έβρου.

«Είναι πραγματικά ξεδιάντροπο και απερίσκεπτο η Ελλάδα να προσπαθεί να φανεί ότι έχει δίκιο ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου.

«Η Ελλάδα είναι τόσο άσχετη που ακόμη κι όταν έχει άδικο, προσπαθεί να δείξει στον εαυτό της ότι έχει δίκιο. Αυτό μόνο η Ελλάδα θα μπορούσε να το καταφέρει» ανέφερε σε δηλώσεις του.

Μάλιστα, ο τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν την Ελλάδα για το μεταναστευτικό και η Αθήνα ήδη λογοδοτεί.

Κατηγορώντας χώρες που υποστηρίζουν την Ελλάδα, αναφέρθηκε στη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας ότι αδίκως βρίσκονται στο πλευρό της Αθήνας.

«Την τελευταία εβδομάδα 4 μετανάστες βγήκαν νεκροί από το Αιγαίο. Η Ελλάδα τους άφησε πάλι να πεθάνουν. Η Ελλάδα τους απωθεί, κατάσχοντας τα πάντα στους μετανάστες, αφήνοντάς τους γυμνούς. Είναι φυσικό να συκοφαντεί την Τουρκία καθώς τα εγκλήματά της αυξάνονται. Κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζουν την Ελλάδα. Το κερί του ψεύτη στην Ελλάδα καίει μέχρι το βράδυ», σημείωσε μεταξύ άλλων.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook