Ντουντουλάκης για την κακοκαιρία: Ο Δήμος έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους Δημότες του

ντουντουλάκης-για-την-κακοκαιρία-ο-δή-772054

Ανακοίνωση για τις καταστροφές που υπέστη ο Δήμος Πλατανιά από την κακοκαιρία, εξέδωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Μανώλης Ντουντουλάκης ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο Δήμος Πλατανιά υπέστη τεράστιες καταστροφές. Απαιτείται έμφαση στην πρόληψη και ολοκληρωμένο σχέδιο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα από την αρχή της θητείας της Δημοτικής Αρχής, το οποίο δεν υπήρξε με την παρούσα διοίκηση του Δήμου. Ο Δημότης απαιτεί έργα με μακρόπνοο σχεδιασμό και όχι επικοινωνιακή διαχείριση των καταστροφών. Τώρα είναι επιβεβλημένη η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και η παροχή αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν και το δικαιούνται απόλυτα.

Μετά τα πρώτα δύσκολα 24ώρα, που ακολούθησαν ως συνέπεια των ακραίων φαινομένων που έπληξαν όλη την έκταση του Δήμου μας, προκαλώντας πληθώρα μεγάλων καταστροφών, αισθανόμαστε την ανάγκη με ψυχραιμία και με αίσθημα ευθύνης, να τοποθετηθούμε, τώρα που τα καιρικά φαινόμενα, τουλάχιστον προσωρινά, κόπασαν.

Καταρχάς, εκφράζομε την ειλικρινή μας συμπαράσταση σε όλους τους Δημότες που επλήγησαν και είδαν τις περιουσίες τους να αφανίζονται και να πλημμυρίζουν, χάνοντας τον κόπο μιας ζωής. Επίσης, δηλώνουμε την πλήρη υποστήριξή μας, σε όλους τους κατοίκους που εγκλωβίστηκαν στα χωριά τους, αφού καταστράφηκαν οι δρόμοι –κυρίως σε δημοτικό/επαρχιακό δίκτυο– και αποκόπηκαν  από τον υπόλοιπο Δήμο, αλλά και σε όλους τους Δημότες που δε μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν βασικές υποδομές οι οποίες μετά τα έντονα φαινόμενα καταστράφηκαν. Η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και οι αποζημιώσεις είναι απολύτως αναγκαίες.

Μεγάλες ζημιές υπέστη ο Δήμος μας και τον Οκτώβρη του 2017 και πολύ φοβόμαστε ότι και μελλοντικά, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, τα ακραία φαινόμενα δε θα εκλείψουν, ούτε από τον τόπο μας. Για αυτό ο Δήμος έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους Δημότες του, παρουσιάζοντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο για ακραία φαινόμενα, εστιάζοντας στις περιοχές, όπου πλήττονται εντονότερα, λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών/τοπογραφικών ιδιαιτεροτήτων, των ποταμών, των ρεμάτων, των σημείων με έντονες κλίσεις κτλ.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και σε αυτή την περίπτωση, μόνο που στο Δήμο μας, αν και δόθηκαν κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, η αξιοποίησή τους δεν έγινε με τον βέλτιστο τρόπο και δε μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με κανένα τρόπο και με καμία δικαιολογία.Με θρήνους πάνω από τις καταστροφές και με διαχείριση με μικροπολιτικούς όρους, τα προβλήματα δε λύνονται. Απαιτείται συγκεκριμένο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας και με αναλυτική καταγραφή των σημείων που μπορούν οι επιστήμονες να εντοπίσουν ότι κινδυνεύουν, ώστε να κατευθυνθούν τα σχετικά κονδύλια με βέλτιστο τρόπο και ασφαλώς με διαφάνεια. Συζητήσεις κάτω από το τραπέζι δε χωρούν, ούτε προεκλογική εκμετάλλευση των καταστροφών από κανέναν.

Ας εστιάσει ο Δήμος, στο πεδίο ευθύνης του και όσον αφορά τις υποδομές, με την αρμόζουσα στις περιστάσεις σοβαρότητα. Συνεργασία απαιτείται με όλους τους φορείς της πολιτείας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των καταστροφών. Οι δημοτικές αρχές οφείλουν να προγραμματίζουν έγκαιρα από την αρχή της θητείας τους, εκτενή αντιπλημμυρικά έργα με σεβασμό στο περιβάλλον και να έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, όπως άλλωστε έχουν ήδη εκπονήσει άλλοι Δήμοι σε όλη τη χώρα, οι οποίοι θέλουν να προλαμβάνουν καταστάσεις. Ο Δημότης αποζητά αντιμετώπιση με αξιοπρέπεια και να νιώθει ασφάλεια, όπως και ο επισκέπτης του τόπου μας. Είναι χρέος του Δήμου να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να μη φοβάται να παίρνει πρωτοβουλίες με μακρόπνοο και όχι με εκλογικό ορίζοντα, ειδικά όσον αφορά μέτρα πρόληψης καταστροφών. Το περιβάλλον απαιτεί σεβασμό και τον ίδιο σεβασμό απαιτεί και ο Δημότης.

Με εκτίμηση,

Ντουντουλάκης Μανώλης

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook