«Ντου» ακροδεξιών σε σπίτια στη Λέσβο – Έψαχναν πρόσφυγες και μέλη ΜΚΟ

ντου-ακροδεξιών-σε-σπίτια-στη-λέσβο-993459

Στο κέντρο της Μυτιλήνης αλλά και στη Μόρια «χτύπησαν» για άλλη μια φορά ακροδεξιοί προχωρώντας σε επιθέσεις, εκφοβισμό ακόμα και σε εμπρησμό σπιτιού, σε μια προσπάθεια να δυναμιτίσουν το κλίμα εναντίον των προσφύγων και μεταναστών μετά και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων για τις συνθήκες διαβίωσης στο νησί αλλά και την επίσπευση της παροχής ασύλου.

Μια ομάδα είκοσι ατόμων με κράνη και ρόπαλα στο κέντρο της Μυτιλήνης έκανε «ελέγχους» το βράδυ της Τρίτης (4/2) σε περαστικούς Έλληνες και μετανάστες, ενώ επιτέθηκε σε θαμώνες επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν φοιτητές και εργαζόμενοι και εθελοντές σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης.

Είχε προηγηθεί πορεία αντιφασιστικών, φοιτητικών κυρίως, οργανώσεων από την παραλία της Επάνω Σκάλας στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου η Αστυνομία δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να συνεχίσουν.

Σημειώνεται ότι η ίδια ομάδα ακροδεξιών, με καλυμμένα πρόσωπα και με ρόπαλα, έκανε επιθέσεις και στο χωριό της Μόριας αργά το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης. Χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών και των καταστημάτων, ψάχνοντας εάν σε αυτά κατοικούν μετανάστες, αιτούντες άσυλο ή μέλη, εθελοντές και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι έσπασαν το αυτοκίνητο μιας ιταλίδας εργαζόμενης σε ΜΚΟ στο οποίο επέβαιναν και δυο αιτούντες άσυλο. Και σε αυτήν την περίπτωση, επενέβη η Αστυνομία μετά από τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών. Επίσης η Πυροσβεστική επενέβη σε περίπτωση ανάφλεξης υλικών σε ερειπωμένη κατοικία που προήλθε από ρίψη βεγγαλικού. Στο σπίτι, σύμφωνα με πληροφορίες της Εφ.Συν. κατοικούσαν τρεις πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν φροντίσει να απομακρυνθούν εγκαίρως από την περιοχή. Φωτιά κατέκαψε και άλλη ερειπωμένη κατοικία στη Μόρια, προχθές Δευτέρα το βράδυ.

Όπως περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας στη σελίδα stonisi.gr, «Κατά τις 12:30 πέρασε από μπροστά μου πορεία με το σύνθημα «Λέσβος γη αντιρατσιστική». Ήμουν στην Παλιά Αγορά. Από πίσω ακολουθούσαν τα ΜΑΤ. Μέτρησα 12. Μετά από λίγο σκάνε 10-15 φασίστες πιτσιρικάδες που άρχισαν να προκαλούν τον κόσμο στο μαγαζί. Αμέσως όσοι πελάτες ήταν έξω μπήκαν μέσα μαζί μας. Μείναμε να τους κοιτάμε. Κάποιος είπε παιδιά όχι κοντά στις τζαμαρίες. Οι φασίστες κάνανε κάποιες χειρονομίες κλπ και ρίξανε κάτι καρέκλες του μαγαζιού που ήταν έξω . Για κάποια ώρα ήταν λίγο πιο πέρα κρυμμένοι και περίμεναν να βγει ο κόσμος από το μαγαζί. Μετά ήρθαν ενισχύσεις και οι φασίστες φύγανε. Αμέσως μετά πέρασε από μπροστά ένα περιπολικό».

Ακροδεξιοί στο κάλεσμα Μουτζούρη

Όπως αναφέρει η Εφ.Συν., ομάδα ακροδεξιών συγκεντρώθηκε μαζί με ντόπιους το απόγευμα της Δευτέρας, μετά από κάλεσμα του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη μέσω facebook, ο οποίος συνιστούσε «ψυχραιμία, ηρεμία, νομιμότητα και καθαρή σκέψη», χωρίς να ξεκαθαρίζει, όμως, τους λόγους που τον ώθησαν σε ένα τέτοιο κάλεσμα, ούτε τα αιτήματα της συγκέντρωσης.

Στο κάλεσμα έσπευσαν να ανταποκριθούν περί τα 50 άτομα, οι οποίοι με μηχανάκια και κρατώντας ελληνικές σημαίες συνόδευσαν τον περιφερειάρχη μέχρι τη Μόρια, εκεί όπου με τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη σε λαϊκή συνέλευση συζήτησαν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες.

Κάτοικος της Μόριας περιγράφει πως τα 50 αυτά άτομα προκαλούσαν και έβριζαν, ενώ ομάδα από αυτούς εξήλθε από τον χώρο της συνέλευσης και άρχισε να κάνει περιπολίες μέσα στο χωριό, αναζητώντας αλλοδαπούς, οι οποίοι βέβαια είχαν φύγει εξαιτίας όσων είχαν προηγηθεί.

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου της Μόριας έγινε γνωστό ότι το σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook