Ντόρα Μπακογιάννη: Τα νησιά έχουν φτάσει στο αμήν – Στοίχημα της κυβέρνησης το μεταναστευτικό-προσφυγικό

ντόρα-μπακογιάννη-τα-νησιά-έχουν-φτά-970887

Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα και τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας στα νησιά, την ιστορική εκλογή της νέας προέδρου της Δημοκρατίας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τη συμφωνία της γείτονος χώρας με την Λιβύη μίλησε την Παρασκευή στην εκπομπή “Secret” του Παραπολιτικά 90.1 Fm η βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό η πρώην υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας με τον πολλαπλασιασμό των ροών, αλλά και στο πρόβλημα που κληρονόμησε η Νέα Δημοκρατία λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ορθώς οι πολίτες περιμένουνε και ορθώς τα νησιά έχουνε φτάσει στο αμήν. Υπάρχουν περιοχές που οι μετανάστες είναι περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους. Η ΝΔ κληρονόμησε ως κυβέρνηση ένα πρόβλημα το οποίο ήταν στην κυριολεξία ένας τεράστιος κόμπος» δήλωσε η κα Μπακογιάννη που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μια τελείως διαφορετική πολιτική: «Μια πολιτική που λέει ότι καταρχήν ξεκαθαρίζω αυτούς οι οποίοι έχουν δικαίωμα ασύλου από αυτούς που δεν έχουν. Το δεύτερο είναι η απόφαση ότι αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο μπαίνουν σε κλειστές δομές και από αυτές τις δομές γυρίζουν πίσω στη χώρα τους».

Σχολιάζοντας το θέμα των δομών φιλοξενίας, η πρώην υπουργός Εξωτερικών η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε το σημαντικό αυτό πρόβλημα ως στοίχημα για την Κυβέρνηση, το οποίο στόχος της είναι να υλοποιηθεί. «Μια δομή δεν είναι κάτι εύκολο, είναι αρκετά δύσκολο πράγμα για να την κάνεις και να την κάνεις ανθρώπινη. Βέβαια το στοίχημα είναι αυτό το σχέδιο να υλοποιηθεί. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε τώρα, να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών». Η κα Μπακογιάννη στάθηκε επίσης πέρα από την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε προς τα νησιά μας, στην αλληλεγγύη των Ευρωπαίων που πρέπει να απαιτήσουμε, αφού δεν υπάρχουν το σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να υλοποιηθεί, μιας και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.»Σε έναν ιδεατό κόσμο αυτό το πρόβλημα δεν θα το είχαμε. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το θέμα και για μακροπρόθεσμα γιατί είναι ένα πρόβλημα το οποίο ήρθε για να λυθεί αύριο. Άρα η δουλειά μας είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο σωστά τη διανομή, όσο το δυνατόν πιο σωστά τις συνθήκες διαβίωσης, όσο μπορούμε πιο σωστά τη στήριξη των κοινωνιών.

Αναφορικά με την εκλογή της κας Σακελλαροπούλου στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, η Χανιώτισσα βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι με την αποδοχή της επιλογής της κας Σακελλαροπούλου από την ελληνική κοινωνία γυρίζουμε σελίδα. «Είναι πραγματικά μια νέα σελίδα και ένα μήνυμα για όλα τα νέα κορίτσια να πιστέψουν και εκείνες ότι ναι, τα όνειρά τους μπορούν να πραγματοποιηθούν».Αν και θα προτιμούσε να παίζει ρόλο η συνολική διαδρομή της κας Σακελλαροπούλου και όχι μόνο το γεγονός ότι είναι γυναίκα»

Η  Μπακογιάννηκα τόνισε ότι θεωρεί την νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο  «διότι οι αποφάσεις ιδιαίτερα του ΣτΕ είναι βαθύτατα πολιτικές. Δεν έχει την εμπειρία την κοινοβουλευτική ναι αλλά έχει όμως άποψη πολιτική την οποία έχει καταθέσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ορισμένα πράγματα τα οποία αφορούν την καθημερινότητα ενός προέδρου Δημοκρατίας, επαφές με ξένους ηγέτες κλπ πάντοτε υπάρχει μια πρώτη μέρα καθ’οδόν δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ανταποκριθεί πλήρως σε αυτά της τα καθήκοντα».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Χανιώτισσα πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια συμφωνία με την Τουρκία ανάλογη του Brexit. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να βγει να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν υπάρχει περίπτωση ενταξιακής πορείας με την Τουρκία.  Άρα πάμε σε μια ειδική σχέση που πρέπει να υπάρξει μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Αυτή η συμφωνία θα έχει ένα μεγάλο πακέτο οικονομικό το οποίο ενδιαφέρει πάρα πολύ την Τουρκία και ένα δεύτερο πακέτο το οποίο είναι το κομμάτι το πολιτικό και της ασφάλειας. Εννοώ ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχτεί ορισμένους βασικούς κανόνες τους οποίους δεν έχει αποδεχτεί, γιατί η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει ούτε στο Δίκαιο της θάλασσας ούτε έχει δώσει στη δικαιοδοσία της Χάγης άρα μέσα σε αυτό το πακέτο υπάρχει και η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων δηλαδή των ελληνικών συνόρων. Αυτό είναι ένα σύνολο πολιτικής το οποίο πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη και προς τα εκεί κατά τη γνώμη μου πρέπει η Ευρώπη να πιεστεί διότι αυτή τη στιγμή έχουμε μεμονωμένες συζητήσεις χωρών με την Τουρκία. Τα συμφέροντα των Ευρωπαίων θα υποστηριχτούν, και θα υπηρετηθούν πολύ καλύτερα εάν πραγματικά ενωθούν».

Σχολιάζοντας την προσφυγή στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά η βουλευτής Χανίων της ΝΔ υπογράμμισε ότι αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, κάποιας μορφής απόφαση πρέπει να ληφθεί και αυτή δεν μπορεί να είναι παρά βασισμένη στο διεθνές δίκαιο. «Η προσφυγή είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Όπως η Τουρκία θέτει τα δικά της θέματα έτσι θέτουμε και εμείς τα δικά μας, η διαφορά μεταξύ των μεν και των δε είναι ότι εγώ ξέρω ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική δεν σημαίνει ότι θα γίνει αύριο. Ακούω τα επιχειρήματα όλων εκείνων οι οποίοι φοβούνται την οποιαδήποτε προσφυγή στη Χάγη θα ήθελα όμως να ακούσω ποια είναι η εναλλακτική πρόταση. Υπάρχει μια λογική, η οποία υποστηρίζεται από αρκετούς, σε αυτή τη χώρα που ονομάζεται η «πολιτική της αδράνειας και της στασιμότητας», δεν κάνω τίποτα και αφήνω να περάσουν τα χρόνια που είμαι υπεύθυνος και φορτώνω το πρόβλημα μετά στον άλλο η πραγματικότητα όμως είναι ότι στην εξωτερική πολιτική η πολιτική της αδράνειας μεγιστοποιεί τα προβλήματα και δεν τα επιλύει».

Για τη Συμφωνία Τουρκίας –Λιβύης η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι η αυτή συμφωνία δεν είναι βιώσιμη και το ξέρουν πάρα πολύ καλά οι Λίβυοι και για αυτό και αντιδρούν στο εσωτερικό της Λιβύης με τέτοια ένταση» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει καμία καταπάτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Τέλος μιλώντας για τις ΜΚΟ η κα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «υπάρχουν ΜΚΟ που κάνουν εξαιρετική δουλειά, μεγάλες ΜΚΟ οι οποίες προσφέρουν πάρα πολλά και μέσα σε αυτές υπάρχουν και τα λαμόγια. Χρέος δικό μας είναι να εξοντώσουμε τα λαμόγια διότι γύρω από τους πρόσφυγες έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook