Ντόρα Μπακογιάννη: Στου κουφού- αδελφού την πόρτα…

ντόρα-μπακογιάννη-στου-κουφού-αδελφο-981941

Η κυρία είχε κάνει ένα από τα καλύτερα κυβερνητικά ντουέτα εξωτερικής πολιτικής της Μεταπολίτευσης με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή. Σήμερα οι πάντες στην πολιτική αγορά συγκλίνουν: αν ήταν υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη, η χώρα θα είχε εξωτερική πολιτική και ο σημερινός Πρωθυπουργός δεν θα πήγαινε από την μια αποτυχία στην άλλη -με γκάφες ενδιάμεσα.

Για παράδειγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είχε υποστεί το διασυρμό στο Λευκό Οίκο, δεν θα πήγαινέ ξυπόλυτος στον Ερντογάν στο Λονδίνο , δεν θα έμπλεκε τη χώρα στο εμφύλιο της Λιβύης και μάλιστα με τη λάθος πλευρά.

Δεν θα προκαλούσε διπλωματικό επεισόδιο με το Ιράν επικροτώντας μια δολοφονία, δεν θα έβαζε σε κίνδυνο τις ελληνοαραβικές σχέσεις. Δεν θα περνούσε ατουφέκιστο το βέτο του Μακρόν για τη Β. Μακεδονία στις Βρυξέλλες.

Δεν θα τον έμπλεκε κανείς στο σκάνδαλο των δυο εκατομμυρίων στη σχολή της Βοστώνης. Δεν θα κανόνιζαν οι άσχετοι μετακλητοί τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Δεν θα υπονόμευε το εθνικό μέτωπο με μικροκομματισμούς.

Αλλά η Ντόρα δεν είναι υπουργός Εξωτερικών. Δεν είναι καν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Οι λόγοι δεν έχουν σχέση με την δήθεν διάθεση του Πρωθυπουργού να αποτάξει τον νεποτισμό- μια χαρά τον εφαρμόζεις αλλού. Όλοι ξέρουν ότι είναι ενδοοικογενειακοί. Αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση.

Ειδικά για τη Χάγη που εξελίσσεται αβασάνιστα σε κυβερνητική καραμέλα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών βάζει τους άσχετους στη θέση τους: «Για να προσφύγουμε στην Χάγη, θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με την Τουρκία ώστε να υπάρξει συνυποσχετικό που θα καθορίζει συγκεκριμένα τα ζητήματα που θέτουμε προς επίλυση».

Παρά τον βίαιο και άδικο παροπλισμό της, η Ντόρα δεν χάνει τα αντανακλαστικά της στην εξωτερικά- ειδικότης κτηθείσα εν τω στρατεύματι. Αφού δεν την ρωτάει ούτε κατ’ ιδίαν ο Πρωθυπουργός, δίνει κάποιες οδηγίες δημοσίως, αν και μάλλον αυτό είναι λόγος να κάνουν το αντίθετο στο Μάξιμου.

Αυτή τη φορά άφησε να κρυώσει λίγο το απογοητευτικό θέματα με τον Τραμπ και παρενέβη με ψυχραιμία για να γειώσει τον Πέτσα και τους διατεταγμένους των ΜΜΕ που μιλούν για επιτυχία του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και προβάλλουν ψευδώς ότι οι Αμερικανοί του υποσχέθηκαν να τραβήξουν το αυτί του Ερντογάν -κάτι φυσικά που οι ίδιοι έσπευσαν να διαψεύσουν.

Σε συνέντευξή της στην Real Νews -η βουλευτίνα της ΝΔ «αντιπαρέθεσε σε αυτά που λέει ο αδελφός της: «Η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι δικό μας θέμα. Η λογική ότι κάποιος άλλος θα έρθει και θα πολεμήσει για μας δεν υπήρξε ποτέ, τουλάχιστον στη δική μου λογική, και είναι κάτι το οποίο κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν πρέπει να περιμένει«.

Ρεαλισμός ή πικρία για την απομόνωση της, σε μια παράταξη στην οποία το προσωπικό κύρος της είναι ευρύτερο του Πρωθυπουργού; Δεν έχει σημασία: στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα- κι ας είναι και ο μικρός αδελφός σου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι σαν το καλό σέντερ φορ της ομάδας που μένει στον πάγκο γιατί δεν τον πάει ο προπονητής.

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook