Ντόρα Μπακογιάννη: «Μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν συζητώνται»

ντόρα-μπακογιάννη-μονομερείς-διεκδ-1054139

Για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας μίλησε την Παρασκευή στον Zarpa Radio 89,6 και τους Ευτυχία Πενταράκη και Γιώργο Κολομπάκη, η βουλευτής Χανίων και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Η έμπειρη πολιτικός τόνισε ότι στις συνομιλίες αυτές δεν πρόκειται να συζητηθούν διεκδικήσεις της Τουρκίας, αλλά μόνο ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας και η ΑΟΖ:

«Μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίες δεν συζητώνται. Οι διερευνητικές συνομιλίες έχουν ένα αντικείμενο, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Γιατί αυτό προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Ορίζει πως πρέπει να συζητήσουμε και αν τα βρούμε, τα βρήκαμε. Αν δεν τα βρούμε θα πρέπει να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η κα Μπακογιάννη είπε ακόμα, ότι η χώρα μας θα πρέπει να συνδέσει τις όποιες εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, με το να αποδεχθεί η γείτονα χώρα τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, πράγμα που οι Τούρκοι αρνούνται συστηματικά:

«Όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είναι ένα πακέτο που έχει τρία σκέλη: το οικονομικό με την τελωνειακή ένωση, το προσφυγικό και τρίτο το θέμα που θέτει η Τουρκία, της ελεύθερης βίζας για να ταξιδεύουν οι Τούρκοι στην Ευρώπη. Το τελευταίο θέμα δεν συζητιέται από κανέναν στην Ευρώπη σήμερα. Τα άλλα δύο είναι θέματα που μπορεί να συζητήσει η Ευρώπη, εκεί όμως θα πρέπει να ενταχθεί το ελληνικού ενδιαφέροντος θέμα ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Θα πρέπει να είναι για μας όρος.»

Όσον αφορά την αιτία που οδήγησε την Τουρκία στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, η κα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα εσωτερικά προβλήματα και η διεθνής συγκυρία:

Ο Ερντογάν δεν μπορεί να τις αποφύγει πια, ξέρει ότι έχει και προβλήματα με τους Αμερικάνους τώρα με την έλευση Μπάιντεν, έχει εσωτερικά προβλήματα με δραματική κατάσταση στην οικονομία, με τεράστιο πρόβλημα φτώχειας. Τη φτώχεια είχε αντιμετωπίσει ο Ερντογάν και ήταν τόσα χρόνια στην εξουσία, και για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του υπάρχει μια τόσο μεγάλη οικονομική κρίση. Το θέμα είναι ότι αυτή η επιθετική πολιτική που έκανε η Τουρκία έχει μεγαλο οικονομικό κόστος. Ο στρατός της βρίσκεται από τη Λιβύη μέχρι τον Καύκασο. Και αυτό κοστίζει και στον Τούρκο φορολογούμενο», είπε η βουλευτής Χανίων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook