Ντόρα Μπακογιάννη: Μαθήματα εξωτερικής πολιτικής στον… αδελφό της!

ντόρα-μπακογιάννη-μαθήματα-εξωτερικ-946079

Μετά την καμπάνα που χτύπησε στην κυβέρνηση ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη, υπουργός Εξωτερικών του στο Βουκουρέστι- παρενέβη για να δείξει στην κυβέρνηση πώς ασκείται η εξωτερική πολιτική από μια χώρα που θέλει να είναι σοβαρή. Αλλά και τι μπορεί να πάθει μια χώρα αν δεν ασκεί σοβαρή πολιτική. Ουσιαστικά απευθυνόταν στον πρωθυπουργεύοντα αδελφό της

Η Ντόρα είναι η μεγάλη αδικημένη της επιστροφής της ΝΔ στην κυβέρνηση. Η προσχηματική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη- στην ουσία έκανε χρήση του αξιώματος του σε ενδοοικογενειακές διαφορές- να μην την υπουργοποιήσει, στέρησε από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να διευθύνει την ελληνική διπλωματία έμπειρα και αποτελεσματικά.

Η Μπακογιάννη το καταπίνει, αλλά κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα και κάθε τόσο παρεμβαίνει για να επισημάνει τα αυτονόητα στο τραγελαφικό σχήμα που ασκεί σήμερα την εξωτερική πολιτική.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ντόρα κινείται στη γραμμή Καραμανλή για «δομικές αδυναμίες» – και πιο προχωρημένα καθώς η ίδια δεν διστάζει να αποκαλεί τη Βόρεια Μακεδονία με το όνομά της. Αλλά αντιλαμβάνεται την αξία της και υποδεικνύει την άσκηση της ελληνικής πολιτικής επί του θέματος από διαφορετική βάση. Μακριά από «προδοσίες» και μισαλλόδοξες υποκινήσεις για «καταγγελίες» που μηρυκάζει ο Άδωνις και η παρέα Σαμαρά.

Αφού εξηγεί στους κυβερνητικούς χειριστές κάποια απλά πράγματα της Πρώτης Δημοτικού- όπως π.χ. ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί τα μειονεκτήματα των Πρεσπών, ή ότι δεν έχει πλέον όπλα όπως το βέτο στο ΝΑΤΟ του 2008- στο τέλος τους σκάει και το μυστικό:

-Αν δεν συνταχθεί «δυναμικά» η κυβέρνηση με όσους κινούνται για να ξανασυζητηθεί «πολύ σύντομα» η ένταξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Β. Μακεδονιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «θα καταλήξουμε έχοντας μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μας».

Αυτός που οφείλει να «πρωτοστατήσει» σ’ αυτό είναι ασφαλώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ο ίδιος άφησε να περάσει χωρίς αντίλογο το βέτο του Μακρόν. Επιπλέον δεν πήρε ως τώρα καμία πρωτοβουλία για την άρση του- ενώ το κάνουν ήδη άλλες χώρες. Αν μη τι άλλο, γιατί όπως είπε ο Γιούνκερ «το γαλλικό βέτο είναι ιστορικό λάθος».

Στην κυβέρνηση όμως υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι διαμορφώνεται άλλου είδους στρατηγική ευκαιρία: να καταγγείλουν τη συμφωνία.

Ήδη η πείρα δείχνει ότι έχουν τρόπο να επιβάλλουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη γραμμή τους, η Ντόρα σπεύδει να προλάβει. «Επειδή διάφοροι πανηγυρίζουν και ακούω διάφορα, από διάφορα media ότι «ιδού η ευκαιρία μας να ακυρώσουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών».

Χωρίς περιστροφές η πρώην υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί -τον αδελφό της: «Το «ιδού, η διάλυση της Συμφωνίας» σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα χειρότερα δυνατά».

Για να μην υπάρχει αμφιβολία σε ποιους αναφέρεται συμπληρώνει ότι «θέλω να το έχω πει αυτό και να με ακούει ο ελληνικός λαός, διότι ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική είναι εύκολη ιστορία, όταν γίνεται όμως κατά τρόπο ανεύθυνο, ενέχει και κινδύνους».

Η κυρία δεν ξέρει μόνο εξωτερική πολιτική. Βλέπει και τα ρεύματα μέσα στη ΝΔ και την κυβέρνησή της. Και το θέμα του Μακεδονικού -για τη λύση του οποίου έβαλε τις βάσεις του 2008 δίπλα στον Καραμανλή- είναι αυτά που δεν κάνει πίσω.

Όπως π.χ. δεν έκανε και στη διαμόρφωση της σύνθεσης του ακροατηρίου που παρακολούθησε στον κινηματογράφο «Αθήναιον» την πρεμιέρα της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Ορεινές συμφωνίες» για τον πατέρα της.

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook