Ντόρα Μπακογιάννη: «Για πρώτη φορά η Ευρώπη καταδίκασε ομόφωνα την Τουρκία τόσο ξεκάθαρα σε τόσο υψηλό επίπεδο»

ντόρα-μπακογιάννη-για-πρώτη-φορά-η-ευ-983791

«Εάν η Ευρώπη δεν αποκτήσει σοβαρή και ενιαία πολιτική έναντι της Τουρκίας το τίμημα το οποίο θα πληρώσουμε δεν θα είναι μόνο ελληνικό. Θα υπάρξει τίμημα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Χανίων, με θέμα: «Η Ελλάδα μπροστά στις νέες προκλήσεις», και επανέλαβε ότι είναι ατόπημα της Γερμανίας η μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη για τη Λιβύη. «Είναι ένα λάθος, μία διπλωματική και πολιτική απρέπεια της Γερμανίας για την οποία η Ελλάδα πρέπει να λάβει εξηγήσεις» είπε.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει σήμερα να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της έναντι της Τουρκίας. «20 χρόνια μετά το Ελσίνκι, η λογική της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας σήμερα δεν ισχύει, δεν μπορεί πλέον να υλοποιηθεί, ούτε από πλευράς Ευρώπης, ούτε από πλευράς Τουρκίας. Άποψη μου λοιπόν είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδιώξει μια συμφωνία ειδικής σχέσης με την Τουρκία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει ευρύτερα θέματα. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να καταλήξουμε απλά σε μία οικονομική σχέση. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπ’ όψιν και τα θέματα άμυνας και ασφάλειας της Ελλάδας και της Κύπρου» σημείωσε και πρόσθεσε

«Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει μέσα σε αυτή την συμφωνία να ενταχθεί η λογική της υποχρέωσης της Τουρκίας να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία της Χάγης σε θέματα που αφορούν στα σύνορα της με την Ευρώπη, και άρα να διευκολυνθεί η Ελλάδα στις διερευνητικές επαφές με στόχο το συνυποσχετικό. Αυτού του είδους η σχέση ΕΕ-Τουρκίας δεν είναι ανέφικτη, και η Άγκυρα την έχει κατά πολύ ανάγκη. Μιλώ για μια συμφωνία που θα κινείται στο ίδιο μήκος και στην ίδια λογική με αυτή που θα επικρατήσει με την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, το λεγόμενο Brexit».

Μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Μεσόγειο είπε ότι η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την διεθνή πολιτική αστάθεια που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό, και συνεπής πάντα στην αναθεωρητική και μαξιμαλιστική της πολιτική, επιδιώκει να φέρει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη σε de facto καταστάσεις.

«Και γιατί το κάνει αυτό; Γιατί οι εξελίξεις τρέχουν στην Ανατολική Μεσόγειο- η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, και ο Ερντογάν νιώθει απομονωμένος. Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα έχουν καταφέρει να αναδείξουν την αναπτυξιακή δυναμική της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα της ενέργειας και να εξελιχθούν σε ενεργειακούς κόμβους» είπε και επισήμανε ότι «Στις 2 Ιανουαρίου υπεγράφη στην Αθήνα συμφωνία σταθμός για τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, μια συμφωνία που συνοδεύεται μάλιστα από ρήτρα ασφαλείας μεταξύ των συμβαλλόμενων χωρών. Η συμμαχία αυτή, αλλά και το τριμερές σχήμα συνεργασίας της Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα: η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος, γεωστρατηγικός και πολιτικά σταθερός εταίρος με τεράστια αναπτυξιακή δυναμική. Η σημασία της Κρήτης στο ενεργειακό κάδρο είναι αδιαμφισβήτητη.

Το ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών κολοσσών για τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην οικονομική ζώνη της Κρήτης, καθώς και η γεωστρατηγική θέση της στον σχεδιασμό του αγωγού EastMed και την τροφοδότηση της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθιστούν το νησί μας ζωτικής σημασίας. Ο Ερντογάν, αντιμέτωπος με αυτές τις εξελίξεις, επιχείρησε να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι με την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχει η Κρήτη και η Ελλάδα, με μια χώρα που δεν έχει σταθερή κυβέρνηση, με ένα καθεστώς που φαίνεται υπό κατάρρευση. Η Ελλάδα «έτρεξε» τους τελευταίους μήνες έναν διπλωματικό μαραθώνιο και κατάφερε να κερδίσει την αλληλεγγύη και την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων».

«Για πρώτη φορά η Ευρώπη καταδίκασε οµόφωνα την Τουρκία τόσο ξεκάθαρα σε τόσο υψηλό επίπεδο» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Καταλήγοντας η πρώην υπουργός υποστήριξε ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειαζόμαστε εθνική ομοψυχία στην πράξη, και όχι μόνο στα λόγια, καθώς και μια κοινή συμπεφωνημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική, μακριά από λαϊκισμούς, πατριδοκαπηλίες και υψηλούς τόνους. «Στο εσωτερικό της χώρας, η Ελλάδα έχει ανάγκη την θεσμική και πολιτική σταθερότητα που τα τελευταία χρόνια είχε απολέσει. Χρειάζεται ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Είναι η ευκαιρία της πατρίδας μας όχι απλά να βρει τη θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο του αύριο, αλλά να διεκδικήσει και να οριοθετήσει το δικό της πεδίο δράσης με τους δικούς της όρους. Αν πορευθούμε με βάση αυτές τις αρχές, τότε η δεκαετία που ξεκινά θα είναι ένα νέο κεφάλαιο στην σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας» υπογράμμισε.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook