Ντόρα από τα Χανιά: «Το ΝΑΤΟ θα αποδεχθεί ομόφωνα Φινλανδία και Σουηδία» – Τι είπε για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ | Video

ντόρα-από-τα-χανιά-το-νατο-θα-αποδεχθε-1445523

Για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά και τις εξελίξεις αναφορικά με την ένταξη Σουδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, ρωτήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη την Κυριακή, στο περιθώριο επίσκεψης αντιπροσωπείας της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Η Χανιώτισσα βουλευτής τόνισε ότι, παρά τις όποιες διαφωνίες της Τουρκίας, οι δύο χώρες αναμένεται να γίνουν δεκτές στη συμμαχία:

«Μια πολιτική σχεδόν 70 ετών της Φιλανδίας και ακόμα πιο παλαιά της Σουηδίας έχει αλλάξει ριζικά. Δύο χώρες που νιώθουν απειλή από τη Ρωσία και αποφάσισαν να ζητήσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Είναι βέβαιο ότι το ΝΑΤΟ θα απαντήσει θετικά. Η Τουρκία παρουσιάζει κάποιες επιφυλάξεις αλλά στο τέλος της ημέρας νομίζω ότι ομόφωνα το ΝΑΤΟ θα αποδεχτεί την ένταξή τους και δεν πρόκειται να αφήσει ακάλυπτες δυο χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, η κα Μπακογιάννη ανέφερε:

«Ο πρωθυπουργός έχει μια μοναδική τιμή να μιλήσει στο Κογκρέσο, έπειτα από πρόσκληση και των δύο κομμάτων. Θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα θέματα που μας απασχολούν, ειδικά τα ελληνοτουρκικά, μιλώντας σε ανθρώπους που θα πάρουν σε τελική ανάλυση τις αποφάσεις για τον όποιο μελλοντικό εξοπλισμό της Τουρκίας».

Το Ουκρανικό ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά τη Δευτέρα. Παρών, πέραν των άλλων, θα είναι και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ως προσκεκλημένος της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο κ. Βενιζέλος βρέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και σε δηλώσεις, τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να πάψει, ή έστω να μετατραπεί σε «ψυχρό», από ενεργή ένοπλη σύγκρουση που είναι τώρα:

«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας προφανής πόλεμος στην Ουκρανία, αφορά την κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της. Πρέπει να πάμε το ταχύτερο σε μια κατάσταση αποκατάστασης της ειρήνης, μια κατάσταση μη πολέμου ή έστω ψυχρού κι όχι θερμού πολέμου», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Χαρακτήρισε έμμεσα επίσης την Ελλάδα ως ανάχωμα απέναντι στις επιδιώξεις της Ρωσίας, ένας ρόλος για την εκπλήρωση του οποίου, όπως ανέφερε, δημιουργήθηκε το σύγχρονο ελληνικό κράτος, ενώ υποστήριξε ότι η γεωπολιτική αξία της χώρας μας αναβαθμίζεται σήμερα:

«Η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως κόμματος, είναι κυβέρνηση μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είμαστε μια σαφώς δυτική χώρα και υπερασπιζόμαστε καλύτερα τα εθνικά μας συμφέροντα όταν δεν έχουμε αμφιταλαντεύσεις. Η Τουρκία προσπαθεί να αναδείξει τον ρόλο της και γεωγραφικά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί εκτίθεται σε κινδύνους. Πάντα όμως πρέπει να αποδεικνύει ότι είναι συνεπής σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Εμείς όμως πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι η γεωπολιτική αξία της χώρας μας αναβαθμίζεται. Άλλωστε η Ελλάδα ιδρύθηκε ως ανεξάρτητο κράτος με το επιχείρημα ότι, σε συνδυασμό με την τότε παρακμάζουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο αποτελεσματικά ως ανάχωμα απέναντι στις παντοτινές επιδιώξεις της Ρωσίας – με κάθε καθεστώς – να πλησιάσει στις λεγόμενες θερμές θάλασσες».

Δείτε τις δηλώσεις:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook